Уроки толерантності

12.05.2016

Ідеалізувати життєвий устрій демократичних країн світу аж ніяк не варто, але кращого прикладу цивілізованого існування суспільства наразі не існує. Знімаючи програму про життя в Швейцарії, журналісти одного з арабських каналів запитували в італійської сімейної пари, яким чином їм в одній країні вдається спокійно співіснувати з норовливими французами та розважливими швейцарцями. Толерантність — відповів голова італійської сім’ї, котра мешкає в країні «годинників та сирів».

Під час українського «класико» — у Львові на Великдень — сталася непристойна подія. Побилися гравці «Динамо» та «Шахтаря», котрим уже зовсім скоро пліч-о-пліч у футболках національної збірної України змагатися на Євро-2016.

В умовах, коли другий рік поспіль, докладаючи титанічних зусиль, український народ намагається вирватися з тенет пострадянського минулого, з’ясовувати, що змусило півзахисника «гірників» Тараса Степаненка спровокувати конфлікт, а динамівця Андрія Ярмоленка — агресивно відреагувати, без сумніву, ніхто не буде. Набагато важливіше, аби подібного з’ясовування стосунків — як між босяками в підворітті — між грандами українського футболу більше не траплялося.

Майже одразу після скандального матчу «гірники» вирушили до Іспанії на повторний півфінальний поєдинок проти «Севільї». Думається, зовсім не випадково саме в той час в українських ЗМІ з’явилося інтерв’ю Степаненка, в якому він виказав готовність попросити вибачення за свої дії, хоча й додав, що причини конфлікту не розуміє.

В країні, де й досі процвітає хамство та невігластво, розпізнати в своїй поведінці надмірну зверхність та непомірну гординю буває надто складно.

Здається, в той великодній вечір на «Арені Львів» Степаненко якраз і порушив принцип толерантності, спровокувавши виверження емоцій у лідера «Динамо». Контроль своєї поведінки — це ще одна ознака толерантних людей. У футболі з’ясовуванням стосунків займаються дещо в інших спосіб, ніж у боксі. Утім і динамівець Ярмоленко, і «гірник» Кучер, котрі зі звірячими очима намагалися довести свою правоту, вважали інакше. Хтось із футбольних експертів відзначив: «Судді занадто поблажливо ставляться до грандів, ось вони й дозволяють собі такі вольності». Що й не кажи, в яблучко. Утім, здається, Україна вже дозріла до тих часів, коли відповідальність має бути для всіх одна. Контрольно-дисциплінарний комітет ФФУ Ярмоленка та Кучера покарав триматчевою дискваліфікацією, давши «боксерам» можливість переосмислити свою поведінку.

Півзахисник «Динамо» довго не думав. «Згоден, що вчинив неправильно. Треба вміти не піддаватися на провокації і грати у футбол. А якщо вчинив інакше, потрібно відповідати за свій вчинок», — в інтерв’ю сайту dynamo.kiev.ua заявив Ярмоленко, додавши, що в збірній готовий потиснути руку кожному, незважаючи на пережиті образи.

Хай там як, а без уваги головного тренера «синьо-жовтих» Михайла Фоменка динамівського-шахтарський конфлікт не залишиться. Одразу після львівського скандалу Степаненко на емоціях буркнув, що Ярмоленко йому більше не друг. Звісно, як каже динамівець, за ручку з Тарасом ходити його ніхто не змушуватиме, проте сказати один одному слова вибачення футболістів усе ж таки доведеться. «Із хлопцями будемо розбиратися всередині команди, особисто, а не публічно», — наголосив Фоменко.