Знову — кращий

12.05.2016
Знову — кращий

У столиці Великої Британії Ілля Кваша легко здобув шостий титул чемпіона Європи. (з сайта euroaquatics2016.london.)

За останні кілька років збірна України зі стрибків у воду зазнала серйозних кадрових втрат. Досвідчені Олексій Пригоров та Антон Захаров переїхали до Казахстана, а молодий та перспективний Олександр Бондар одружився й перебрався до Росії. Проте й без них вітчизняні стрибуни з трампліна продовжують демонструвати, що українська команда залишається однією з найсильніших на континенті. При цьому свій високий клас демонструють не тільки ветерани нашої збірної, а й її новачки.

У перший день чемпіонату Європи, що з початком тижня розпочався в Лондоні, командне «срібло», виступаючи в парі з Олександром Горшковозовим, здобула титулована Юлія Прокопчук. Їхній медальний порив підхопив неперевершений Ілля Кваша, котрий наступного дня виборов свій шостий титул чемпіона Європи.

Водночас потенціал молодого покоління вітчизняних стрибунів у воду продемонстрували 19-річна Анна Красношлик та 16-річна Влада Таценко. На своєму другому дорослому ЧЄ дует iз Луганщини здобув сенсаційне «срібло». Торішній єврофорум, що проходив у німецькому Ростоку, Анна та Влада завершили на п’ятому місці. Однак у Лондоні молоді спортсменки зробили одразу три кроки вгору.

Після «золотої» осічки в Ростоку прагнув покращити свій результат у Лондоні й Ілля Кваша. Для іменитого миколаївського стрибуна метровий трамплін уже давно став місцем великих тріумфів. По суті, в Європі кращого за нього на цій висоті не знайти. Однак торік континентальне «золото» дісталося французові Меттью Россе.

Зрештою, в басейні лондонського «Акватік-центру» Кваша легко розставив усе по місцях. Курс на шосте «золото» ЧЄ Ілля взяв у кваліфікації, яку він виграв iз відчутною перевагою. Так само легко стрибалося 28-річному миколаївцю й у фіналі. Перед останнім, шостим, «підходом» його перевага над найближчим переслідувачем — італійцем Джованні Точчі — становила більше 40 балів. Фаворит навіть дозволив собі розслабитися, проте недоліки у виконанні завершального стрибка змінити розстановку сил уже не могли.

«Мій останній стрибок вийшов далеким від ідеалу. Але в цілому це були хороші для мене змагання. Можливо, було занадто багато адреналіну, проте мені дуже хотілося довести, що я й досі здатен перемагати. Тепер у мене є шість чемпіонських титулів. І це прекрасно», — відзначив Кваша, котрому, до слова, належить рекорд за кількістю європейських перемог на метровому трампліні. Зовсім трохи не дотягнув до континентального п’єдесталу Олег Колодій, завершивши змагання «на метрі» четвертим. Утім земляк Кваші обійшов торішнього чемпіона Россе. І це досягнення, думається, також варте відзнаки.

* * *

Продовжують колекціонувати європейське «срібло» в лондонському «Акватік-центрі» українські синхроністки. Не так давно вихованкам Світлани Саїдової взагалі було складно пробитися в призери на міжнародних змаганнях, нині ж українські «русалки» гідно справляються з роллю фаворитів європейського синхронного плавання.

Наразі конкурувати з росіянками за чільну позицію нашим синхроністкам складно. Проте й інші суперниці, котрі кілька років тому не пускали українок на п’єдестал пошани, виглядають уже не так страшно.

У фіналі солісток, що позавчора демонстрували довільну програму, лише дві синхроністки подолали «гросмейстерський» рубіж у 90 пунктів. Першою — з результатом 96,400 бала — стала триразова олімпійська чемпіонка з Росії Наталя Іщенко. Другою, відставши від переможниці на три пункти, фінішувала харків’янка Анна Волошина. «Бронза» ж дісталася італійці Лінді Черруті, котра отримала від суддів 89,433 бала.