Переведи мене через війну

11.05.2016

Вінниччина перманентно вибухає різноманітними мітингами, поряд iз традиційними соціально-політичними претензіями обласний центр ще й час від часу «хортить», тобто небайдужі громадяни домагаються звільнення місцевого активіста Юрія «Хорта». А днями до реєстру вінницьких протестів додалось невдоволення несправедливістю щодо класифікації участі в бойових дiях ветеранів-афганців. Наразі вони вирішили «мирно», без мітингів і пікетів, поговорити з владою про проблему, що існує всі роки незалежності України.

На своє засідання громадська організація «Вінницька обласна асоціація ветеранів Афганістану», що нею керує Сергій Шаповалов, запросила представників влади: обласної ради, Департаменту соціальної та молодіжної політики облдержадміністрації, головного управління Пенсійного фонду в області, управління Держгеокадастру, обласного військового комісаріату та прокуратури області. Головним проблемним питанням порядку денного стало нарахування пенсій воїнам-афганцям, соціальних виплат, отримання путівок для оздоровлення.

Про розпорядження щодо нарахувань пенсій, де у багатьох воїнів–інтернаціоналістів, хто полишив здоров’я на чужій війні й повернувся покаліченим, замість «інвалід війни» записано «інвалід армії», афганці мовчали з часів розпаду СРСР. Саме тоді, вже в новій Україні з’явилося таке формулювання. Тобто замість першої категорії, що передбачає вищу пенсію, інвалідів–афганців автоматично перевели на другу категорію. Перша залишилась, але закріплена вона лише за офіцерським складом силових відомств. Крім того, як кажуть афганці, таке формулювання ще й принижує морально, бо виходить, що вони не воювали на фронті, а просто з волі злого випадку отримували поранення під час проходження служби в армії на мирній території.

Ветерани й інваліди війни в Афганістані напевне, мовчали б і далі, якби нині не різали свідомість нові факти несправедливості, що — не будемо ховати голову в пісок — трапляються стосовно вже нинішніх учасників війни за Вітчизну, чимало котрих є синами афганців.

Присутні на зібранні прийняли відповідні звернення до управління Пенсійного фонду України у Вінницькій області, голови облдержадміністрації Валерія Коровія та голови обласної ради Анатолія Олійника. Чи справді для результативної роботи, чи аби заколисати напругу, перший заступник голови облради Людмила Щербаківська внесла пропозицію створити робочу групу (скільки їх уже створено!) за участю представників виконавчої влади, депутатів обласної ради, вінницької обласної Асоціації ветеранів війни в Афганістані та напрацювати спільне звернення до Кабміну України, Верховної Ради стосовно надання гарантій соціального захисту ветеранам усіх воєн. n