Нові врожаї «Колоса»

08.10.2004
Нові врожаї «Колоса»

Срібний призер Олімпіади-2004 Ігор Разорьонов під час свята.

      Навіть дощова погода не змогла завадити проведенню на стадіоні Національного аграрного університету спортивно-мистецького свята з нагоди фіналу Всеукраїнських сільських ігор. Центральна рада фізкультурно-спортивного товариства «Колос» добре підготувалася, аби фінальна частина змагань гідно увінчала проведені по всій Україні старти. Без сумніву, сільські ігри — один із наймасовіших спортивних заходів у нашій країні, адже турніри під девізом «Спорт для всіх» об'єднали понад 2 мільйони наших співвітчизників. Найкращі з них вибороли право виступати у фінальних стартах, що проходили на Київщині — у Броварах, Борисполі, Баришівці, Новосілках. Частина змагань відбулася й у столиці, на оновленому стадіоні НАУ, який відповідає вимогам проведення міжнародних змагань. До програми ігор входили футбол (в українських селах нині налічується майже 45 тисяч футболістів-любителів), волейбол, армреслінг, гирьовий спорт (сільських «богатирів» у нас понад 6 тисяч), перетягування канату, велоспорт, легка атлетика.

      Колону учасників Всеукраїнських сільських спортивних ігор очолили майже півтора десятка представників товариства «Колос», які відзначилися на останній Олімпіаді в Афінах, посівши місця з першого по шосте. Призерам Iгор цей день запам'ятався ще й тим, що саме на стадіоні агроуніверситету їм було вручено ключі від квартир у Києві, як і було обіцяно.

      Вітаючи переможців Всеукраїнських сільських спортивних ігор, звучали фанфари оркестру Почесної варти Міноборони України і барабани ансамблю «Киянки». На полі розгорталося театралізоване дійство за участю професійних і аматорських колективів — Національного заслуженого академічного українського хору ім. Верьовки, ансамблю танцю «Україна», студентів Національного аграрного університету. Гуркотіли гармати козацької доби, вкриваючи поле димом, у якому витворяли дива на конях вершники в козацькому обладунку. Свято скінчилося. Отримавши нагороди, делегації роз'їхалися по областях, щоб знову працювати на своїй ниві, і в цьому їм допомагатиме спорт.

Андрій ФОМЕНКО,

Валентин ОБРАМБАЛЬСЬКИЙ.

 

      Товариство «Колос», об'єднуючи Кримську республіканську, 24 обласних, 9 міських та 443 районних ради, посідає гідне місце у спортивному житті України. Його історія взяла відлік у 1949 році, коли на пропозицію сільської молоді Вінниччини було прийнято рішення про створення товариства «Колгоспна нива». За рік Рада Міністрів УРСР ухвалила постанову про створення його добровільного сільського спортивного товариства «Колгоспник», яке згодом перейменували в «Колос».

      У сільських колективах фізкультури свої перші кроки робили олімпійські чемпіони: з вільної боротьби — Іван Богдан, важкої атлетики — Леонід Жаботинський, легкої атлетики — Віктор Цибуленко, багато інших видатних спортсменів. У 1970-х — на початку 1980-х років «Колос» виблискував «золотом», у багатьох видах спорту його вихованці були на провідних ролях у всьому світі, ставали олімпійськими чемпіонами. Це й метальник молота Анатолій Бондарчук, гандболістка Ніна Гецько, борець вільного стилю Ілля Мате, кіннотники Віктор Погановський, Юрій Ковшов, легкоатлетка Тетяна Пророченко, велосипедист Олександр Кириченко. В олімпійській Атланті бронзовими нагородами увінчали свій виступ легкоатлети Олександр Багач із Броварів, Олександр Крикун із Черкаської області, майстер греко-римської боротьби з Київщини Андрій Калашников. До списків збірних команд України включено 552 особи з 33 олімпійських і неолімпійських видів спорту.

      Понад 130 представників «Колоса» у 2003 році стали чемпіонами й призерами першостей світу, Європи, Кубків світу. Нинішнього року цей перелік доповнився новими іменами — на ХХVIII Олімпіаді в Афінах «золото» у кульовій стрільбі виграла Олена Костевич з Чернігівщини, «срібло» — важкоатлет Ігор Разорьонов з Одещини.