«Юро, вони тебе там придавлять!»

08.10.2004

      За останній тиждень опозиція виявила вже третій склад поліграфічної «чорнухи», яку мільйонними тиражами взяла на озброєння влада, її висуванець та сподвижники «єдиного» кандидата. Скандал, що почався з виявлення величезної кількості друкованого «чорного піару» від фірми «Новий друк» у Броварах минулої суботи та продовжився на початку цього тижня на території Національного виставкового центру (колишня ВДНГ) у Києві, отримав своє продовження позавчора. Повідомлення про те, що в павільйоні №13 того ж експоцентру містяться тонни незаконної друкованої агітпродукції проти «американського агента Ющенка», з'явилося у середу після обіду.

      Коли до складу прибули депутати-нашоукраїнці, аби перевірити цю інформацію, їх туди просто не пустили правоохоронці, і це — незважаючи на відповідну заяву з підписом нардепів Філенка, Стецьківа, Гірника та Гаврилюка, подану до міліції. Сюди, як і напередодні до павільйону №56, приїхали також депутати з «більшовицьких» фракцій — «Регіони України» та СДПУ(о). Вони вивісили на павільйоні табличку «Службове приміщення народного депутата Бондаренка Г. І.» (члена фракції Партії регіонів, яку очолює Віктор Янукович). Один із них, есдек Нестор Шуфрич, безапеляційно заявив, що до складу ніхто не пройде, і запропонував полюбовно розійтись. З'явився і сам Бондаренко, який спочатку повідомив, що приміщення є його власністю, а пізніше поправився, назвавши його орендованим, оскільки територія НВЦ належить до власності держави. Але ніяких документів, які б підтверджували його слова, Григорій Іванович не показав. Намагаючись перетворити черговий конфлікт на фарс, Шуфрич і компанія замовили на місце подій доставку дорогих японських страв — суші — з ресторану, припрошуючи до імпровізованого столу й «нашоукраїнців». Мовляв, неотруєні, не буде так, як із Ющенком (який, за версією «більшовиків», отруївся суші).

      Зважаючи на бездіяльність міліції, частина «нашоукраїнців» роз'їхалася, натомість з'явився депутат від Соцпартії Юрій Луценко. Його насамперед цікавила наявність на складі листівок на тему «Мороз — за Януковича», і саме соціаліст відтак опинився у центрі подій. Близько 19.00 була спроба вивезти матеріали, для чого підігнали три машини з номерами Адміністрації Президента. Коли ж Луценко почав перешкоджати цим діям, його  досить несподівано погодилися провести до середини. «Юро, вони тебе там придавлять», — сказав хтось із супутників Луценкові.

      На щастя, соціаліст повернувся цілим та неушкодженим через півгодини. За його словами, жодних агітматеріалів, направлених як проти його кандидата, так і проти інших, він у павільйоні не побачив, — лише маса агіток за Януковича (хоча стало відомо також про наявність частини тиражу книжки Володимира Скачка «Журналист против мессии», спрямованої проти Ющенка).

      Далі на авансцену вийшов «нашоукраїнець» Юрій Кармазін, який теж забажав на свої очі пересвідчитись у словах Луценка. Тут провладні депутати чомусь дали задній хід і навідріз відмовились впускати опозиційного депутата на склад. На той час із Кармазіним залишилося всього кілька людей, а під павільйоном з'явилося близько двох десятків молодиків кримінального типу (на кшталт «братків» під дільницями на виборах мера Мукачева), які спробували відтиснути опозиційного депутата від складу. В хід пішло каміння, хтось розбив скло, когось поранили. Цікаво, що обидві сторони після цього почали звинувачувати одне одного в провокаціях, хоча було видно i зрозумiло, що «браткiв» викликав зовсiм не Кармазiн.

      Кармазін, якого так і не пустили всередину, пізніше заявив, що члени ЦВК після цих подій повинні подати у відставку, оскільки вони не спроможні належно реагувати на грубі порушення у передвиборчій боротьбі, в даному випадку — на нелегальну агітпродукцію.

      Після того  як Кармазін таки зняв «облогу» зі складу, Шуфрич і Ко заходилися вивозити пачки з агiтками в невідомому напрямку. Тож ми вже не дізнаємось, що насправді було всередині.

      Але залишилося багато питань. Зокрема, чому депутати колишньої більшості пропустили всередину Луценка, який шукав агітки проти Мороза, але стіною стали на шляху представника «Нашої України»? (Журналіст «5-го каналу» наводить такий уривок діалогу між Шуфричем і Луценком: «Юра, не лезь, это не твоя свадьба» — «Нестор, это моя страна!» — «Юр, можно и по е...лу получить» — «Можно и сдачи...». — Ред.). Можливо, що це була спроба виставити прибічників Ющенка у непривабливих тонах і спровокувати напад, силовий тиск з їхнього боку на склад, де справді лежала агітація лише за Януковича? І таким чином розрядити напругу від скандалу з двома попередніми складами, де була справді найчорніша «чорнуха» проти Ющенка?

      «Усе страньше і страньше», як казала Аліса, героїня Льюїса Керола, мандруючи Країною чудес. Зараз Україна справді нагадує таку країну, але чудеса тут переважно трапляються не  веселі та приємні. Побачимо, чи не перетвориться вона через деякий час на країну дурнів.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>