Життя після посту

05.05.2016
Життя після посту

Після тривалого обмеження певних продуктів накидатися на все підряд — небезпечно. (з сайта liveinternet.ru.)

Великий піст завершився, і ті, хто тривалий час суворо обмежував себе в їжі, нині повертаються до звичного режиму харчування. Однак це не означає, що має спрацьовувати принцип «відтепер їм усе». Дієтологи нагадують: за час суворого посту в організмі відбуваються суттєві зміни. Людина відвикає від білкової їжі тваринного походження, її організм перестає виробляти ферменти, які відповідають за розщеплення м’яса, яєць і молочних продуктів. Тож якщо відразу після посту людина накидається на м’ясні страви, то організму нічим буде їх переробляти. Якщо виходити з посту неправильно, то можна нашкодити своєму організму. Наприклад, спровокувати загострення виразки шлунка, коліту, панкреатиту, холециститу. Відповідно, погане самопочуття виб’є вас зі звичної колії надовго. Що зробити, аби цього не сталося?

«Якщо правильно дотримуватися посту, то і виходити з нього легко — без головного болю і втоми, — переконана столичний дієтолог Світлана Фус. — Не можна допадатися до їжі, якої не споживали тривалий час. Рухатися треба маленькими кроками: щодня додавати по одному-два продукти, які були виключені з раціону в піст».

На думку фахівців із харчування, свіжу випічку на «голодний» після посту шлунок їсти також не варто (краще — кількаденної «витримки»). Віддавайте перевагу салату зі свіжих овочів, відвареному розсипчастому рису, печеній картоплі, нежирним стравам, приготовленим на парі.

Розширення м’ясного раціону краще починати з дієтичних продуктів — пісної яловичини, курятини. Не поспішайте відразу поєднувати м’ясні страви з грибами чи бобовими. Поступово включайте в раціон кисломолочні продукти — йогурт, кефір, ряжанку. Потім додавайте до столу молоко, масло, сир, вершки. Ще один із важливих моментів під час виходу з посту — достатня кількість рідини. Дієтологи радять випивати в ці дні якомога більше води, вітамінних морсів, фруктових компотів.

 

МАЙТЕ НА УВАЗІ

Лікарі рекомендують перший тиждень після Великодня дотримуватися таких правил:

* харчуйтеся маленькими порціями кожні 3-4 години;

* уникайте важкої їжі — пельменів, чебуреків, сала, шашликів, жирної свинини;

* відмовтеся від чипсів, горішків, локшини, цукерок, солодкого печива;

* краще почекати з кавою і газованими напоями;

* смажені страви, соління і маринади залиште на потім.