Пунктир-енциклопедія

05.05.2016
Пунктир-енциклопедія

Костянтин Родик. (Дмитра РОДИКА.)

Багаторічний редактор нашої книжкової сторінки Костянтин Родик нарешті видав власну книжку: «Актуальна література» (К.: Радуга). Як зазначив автор на презентації — це розшифрування письменницьких кодів, слідів, які залишають твори в масовій свідомості.

 

Присутній на презентації Юрій Винничук сказав про те саме іншими словами: здивовано бачиш себе в цьому критичному віддзеркаленні ніби вперше. А інший «персонаж» книжки — Микола Хомич — повідомив, що невдовзі виходить друга частина його інтелектуально-пригодницького роману «Пространство Х, или Территория лжи», де вже можна побачити «поправку» на зазначене в «Актуальній літературі».

Отже, книжка К.Родика складається із дванадцяти есеїв про навмисно декларативні або приховані смисли резонансних сучасних творів. Окрім згаданих письменників, її персонажами є Ю. Андрухович, С. Жадан, О. Забужко, В. Кожелянко, Т. Федюк і В. Шкляр, як також четверо іноземних авторів — Д. Браун, У. Еко, П. Коельйо, М. Краєвський, — оскільки автор вважає актуальною літературою повне меню сучасного українського читача.

«Актуальну літературу» рекомендувала до друку Вчена рада академічного Інституту літератури і вже зацікавилася Спілка письменників — запропонувала провести чергову презентацію, як професійну розмову про феномен сьогоднішньої критики.

На звороті обкладинки цієї книжки — перелік «Далі буде» — про нові есеї (Б. Акунін, М. Бриних, Я. Валетов, Л. Дереш, С. Кінґ, А. Кокотюха, А. Курков, М. Матіос, В. Шевчук та ін.), які втіляться у наступних випусках «Актуальної літератури» (що має відповідний підзаголовок: «Пунктир-енциклопедія»). Як повідомив автор, до кінця року можуть з’явитися книга друга і третя.