Час євродинозаврів

29.04.2016
Час євродинозаврів

Графік № 1.

Нарешті з’явилося світло в кінці євротунелю. Візовій лібералізації між Україною та країнами Європейського союзу бути. З такою пропозицією виступила Єврокомісія. Тепер цю ініціативу мають схвалити у Європарламенті та Раді ЄС. Глава Єврокомісії Жан-Клод Юнкер висловив упевненість у позитивному рішенні європейських законодавців. Далі справа техніки. Для прикладу — Молдова цей етап пройшла за три місяці. Тому українські посадовці, зокрема щойно призначений євроінтеграційний віце-прем’єр Іванна Климпуш-Цинцадзе, прогнозують, що українці до Європи зможуть поїхати вже за кілька місяців. «Так, це реально. Як тільки всі політичні процедури будуть закінчені, залишиться владнати юридичні деталі, вони займуть кілька місяців. Сподіваємося, що в Європі імплементація займе менше часу, аніж в Україні», — сказала вона.

Після підписання угоди про Асоціацію України з ЄС, отримання безвізового режиму Київ ще на крок став ближче до Європи. І незабаром українці, які мають біометричні паспорти, не потребуватимуть віз для поїздок до країн Шенгенської зони терміном на три місяці. Головне — мати зворотні квитки, якщо це потяг або літак, або ж підтверджену бронь готелю.

Ідея скасування віз з країнами ЄС була озвучена ще Президентом Ющенком після Помаранчевої революції. Проте у той час чимало гарних ініціатив не знайшли очікуваного завершення. Серйозно до цієї теми повернулись у 2009 році, коли МЗС очолив Петро Порошенко. Тоді найважливішим завданням на своїй посаді міністр Порошенко вважав активізацію діалогу з ЄС щодо впровадження безвізового режиму для громадян України.

У грудні 2009 року Петро Порошенко на засіданні Громадської ради при МЗС повідомив, що в безвізовому діалозі між Україною та країнами ЄС намітилися суттєві зрушення. Зокрема, досягнуто домовленості про внесення змін до Угоди про лібералізацію візового режиму та розроблено чітку «дорожню карту». Я впевнений: якби не президентські вибори 2010 року, коли до влади прийшов Віктор Янукович, то українці вже давно мали б можливість їздити до Європи без віз.

Але сталось як сталось. Скасування курсу на Європу спричинило Майдан. Янукович утік. Країна обрала нового Президента. У своїй інавгураційній промові новий глава держави Петро Порошенко знову порушив питання безвізового режиму з ЄС і наголосив: «Ми завершили перший етап і дуже швидко зможемо завершити другий, щоб уже з січня 2015 року українці мали можливість подорожувати без віз». Але швидко не вийшло. Бо тоді вся увага була сконцентрована на сході країни, де йшла війна. Та й «дорожню карту» довелося суттєво відкоригувати.

Головними вимогами для отримання «безвізу» були створення антикорупційних органів, серед яких — Національне антикорупційне агентство та Спеціалізована антикорупційна прокуратура, запровадження електронного декларування доходів для держслужбовців. Попри зволікання уряду і депутатів, Президент домігся виконання усіх без винятку вимог щодо візової лібералізації. А це майже 140 пунктів.

Показовим є опитування групи «Рейтинг», у якому респонденти чітко сказали, що найбільше шкоди для отримання безвізового режиму завдали уряд та депутати. (Див. графік № 1). Можна пригадати сварки навколо цих законопроектів у Верховній Раді. І йдеться не лише про супротив запровадженню вже у цьому році електронного декларування статків чиновниками, суддями та прокурорама. Нинішній перший віце-спікер парламенту, а тоді ще звичайний депутат від БПП Ірина Геращенко порівняла багатьох народних обранців з євродинозаврами, завдяки їм було ухвалено пакет безвізового законодавства. Президента також я б зарахував до євродинозаврів. Зрештою, за даними того ж таки опитування, українці вважають, що найбільше для отримання безвізового режиму зробили Петро Порошенко (23%) та громадянське суспільство (21%) (Див. графік № 2).

Тепер рішення за Європейським парламентом та Радою ЄС. «Ми сподіваємося, що наші друзі в Європейському парламенті якомога швидко визначать доповідача від профільного комітету, який буде відповідати за те, щоб ці дебати відбулися. Ми сподіваємося, що вони будуть позитивними і результативними», — сказала Ірина Геращенко під час засідання комітету Україна—ЄС.

Як не дивно, найбільшими скептиками і навіть критиками безвізового режиму в 2016 році були так звані єврооптимісти. Деякі з них навіть переконували єврочиновників не давати українцям такий шанс, бо не всі умови виконані. Тепер ці ж євроскептики нарікають, що українці бідні і їм немає за що до Європи їхати. Проте бажаючих поїхати туристами до Європи все ще більше мільйона. Навіть у найбільш кризовому та страшному на події і втрати 2014 році шенгенські візи отримали понад 1 млн. 200 тисяч українців.

Безвізовий режим — це економія на консульському зборі, який коштує 35 євро. Але головне — не потрібно буде бігати по документи та стояти у принизливих чергах під посольствами. Тим більше, як зазначив в одному зі своїх виступів Президент Порошенко, «ми не йдемо до Європи, а повертаємося туди».

Володимир МАНЬКО,
політичний експерт