Коли народжуються шедеври

29.04.2016
Коли народжуються шедеври

Фернандо Торрес міг подвоїти перевагу «Атлетико», але «Баварію» врятував каркас воріт. (з сайта uefa.com.)

Якщо лігочемпіонські стосунки «Баварії» з «Атлетико» позбавлені ретроспективного підґрунтя, то взаємовідносини німецького чемпіона з іспанськими командами в суперлізі загалом мають доволі насичену історію. Упродовж останніх трьох сезонів мюнхенському суперклубу випадає постійно грати з найсильнішими колективами Іспанії. При цьому досвід попередніх двох побачень iз піренейськими клубами — «Реалом» та «Барселоною» — у баварців асоціюється з негативом. Щоразу вони поступалися майбутньому переможцеві Ліги чемпіонів. Не виключено, що й цього разу історія повториться, адже, як і в минулі роки, своє протистояння з повпредом іспанського дивізіону «Баварія» розпочала з гостьової поразки, й не факт, що в рідних стінах підопічні Хосепа Гвардіоли зможуть відіграти гандикап.

Перед візитом на «Альянц Арену», де мюнхенські футболісти традиційно демонструють високу результативність (у поточному сезоні, загалом, вона становить більше трьох голів за матч), у мадридського «Атлетико» буде доволі скромна фора, проте підопічним Дієго Сімеоне для потрапляння до фіналу може цілком вистачити й цієї мінімальної переваги.

У нинішньому розіграші чемпіонату Іспанії «Атлетико» в 35 турах пропустив лише 16 м’ячів. Тож з огляду на цей показник «матрацники» мають найкращу в Європі оборону. Визнає це й очільник «Баварії» Гвардіола: «У суперника відмінний воротар (Ян Облак), та й уся команда, загалом, дуже добре захищається, тримаючи в обороні велику кількість гравців. Команди, які грають проти «Атлетико», створюють мало голевих моментів, це стосується і нашої гри». Особливо блідо в нападі виглядали мюнхенці до перерви. Попри те, що Гвардіола неабияк хотів забити гостьовий гол, формуючи стартовий склад на гру проти мадридців, наставник «Баварії» зробив вибір на користь захисної моделі.

Окрім екс-«гірника» Дугласа Кости, який практично весь перший тайм сиротливо простояв на лівій бровці, розвивати атаки у мюнхенців було нікому. Змінити малюнок гри німецькому клубу вдалося лише після відпочинку, коли на полі з’явилися креативні Франк Рібері та Томас Мюллер, утім розпечатати ворота Облака баварцям так і не вдалося. Натомість «матрацникам», які скористалися цілковитою безпорадністю гостей у першому таймі, вдалося забити швидкий м’яч. Талановитий 21-річний півзахисник «Атлетико» Сауль Ньїгес став автором справжнього футбольного шедевру. Його сольний прохід, який завершився ювелірним за точністю ударом, багато в чому був схожим на численні рейди Ліонеля Мессі. І хоча після поєдинку мадридського генія з легендарним аргентинцем ніхто не порівнював, схвальних відгуків та компліментів він отримав достатньо.

«Я вражений майстерністю Сауля. Його гру я бачив і раніше — він чудовий футболіст, черговий великий іспанський талант», — оцінив дії автора переможного удару Гвардіола. Його ж візаві пообіцяв, що Ньїгес на цьому не зупиниться й продовжить радувати уболівальників «Атлетико» яскравою грою.

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Півфінал (матч середи). Перший поєдинок.

«Атлетико» (Іспанія) — «Баварія» (Німеччина) — 1:0 (Сауль, 12).