НОВИНИ ПЛЮС

27.04.2016

Україна проти ревізії Угоди про асоціацію з ЄС

Україна має чіткі умови щодо завершення ратифікації Угоди про асоціацію з ЄС, незважаючи на результати референдуму в Нідерландах. Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко на третьому засіданні Парламентського комітету асоціації Україна—ЄС у понеділок у Європарламенті, повідомляє Укрінформ. «Позиція України чітко полягає у трьох «ні». Перше — це «ні» започаткуванню нових переговорів щодо змісту угоди. «Ні» — внесенню будь-яких змін до тексту. «Ні» подальшому зволіканню з набранням угодою чинності», — заявила Геращенко. Вона наголосила, що такі позиції відповідають прагненням мільйонів українців, а також європейської спільноти. «Ми сподіваємося, що ця позиція буде почута. Ми вважаємо, що цей документ повинен залишатися цілісним і таким, як його ратифікували Україна, Європарламент та 27 держав-членів ЄС», — наголосила віце-спікер українського парламенту. Нагадаємо, депутати парламенту Нідерландів проголосували за надання уряду більше часу, щоб знайти рішення щодо результатів референдуму, на якому була відхилена угода щодо асоціації Україна—ЄС.

Українським чиновникам кошти не потрібні

Через бездіяльність чиновників Україна не освоює $ 2 млрд. Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР). Про це повідомив Прем’єр-міністр Володимир Гройсман в ефірі програми «Свобода слова» на телеканалі ICTV, передає Інтерфакс-Україна. «Я сьогодні зустрічався з президентом ЄБРР — він каже, що у нас по різних проектах — енергозбереження, якість води та багато іншого — не використано 2 млрд. доларів», — сказав Гройсман. Він зазначив, що це «довгі» кошти під низькі відсотки. За словами Прем’єр-міністра, освоєння цих коштів гальмується через бездіяльність чиновників, хоча гроші можуть піти на внутрішні українські інфраструктурні проекти.

Кадри Генпрокуратури оновилися лише на 3%

Незважаючи на реформу прокуратури, яка проводиться в Україні, у 2015 році лише 3% нових кадрів поповнили лави відомства. Про це в ефірі «Вечірнього прайму» на телеканалі «112 Україна» повідомив нардеп від БПП Максим Курячий. На його думку, слово у даній ситуації має сказати Верховна Рада. «В цю ситуацію, яка є наразі, необхідно в найкоротші терміни втрутитися українському парламенту. Ми не можемо допустити, щоб система прокуратури себе законсервувала, вона не може перетворитися на касту недоторканних. Майбутній Генпрокурор без втручання парламенту шляхом внесення відповідних законодавчих змін просто перетвориться на весільного генерала», — вважає Курячий. Говорячи про розгляд кандидатури нового глави ГПУ, нардеп зазначив, що спочатку парламенту потрібно отримати подання від глави держави. Нагадаємо, 21 квітня Рада відмовилася включити до порядку денного законопроект № 4469, який регулює, в тому числі, питання призначення Генпрокурора.