Не можна вилікуватися, але можна захиститися

26.04.2016
Не можна вилікуватися, але можна захиститися

Вчасна імунізація запобігає важким недугам. (з сайта colady.ru.)

Сто п’ятдесят п’ять країн світу почали перехід на нову оральну вакцину проти поліомієліту. Це важливий крок на шляху знищення цієї хвороби, заявляють організації з охорони здоров’я. Перехід триватиме 18 місяців. Нова версія вакцини більше не буде містити ослаблений варіант 2-го типу вірусу поліомієліту, який ліквідували 1999 року, зазначає Бі-Бі-Сі. Зміна стосується переважно країн, що розвиваються, а також України, Росії, Мексики та інших відносно багатших країн. 2015 року в світі було лише 74 випадки паралічу, спричиненого поліовiрусом в Афганістані й Пакистані. Країни Африки вже понад рік вважаються вільними від поліомієліту. Два випадки в’ялого паралічу було також в Україні, після чого уряд почав кампанію з вакцинації дітей.

Упродовж наступних тижнів тисячі фахівців відстежуватимуть перехід на нову вакцину в 155 країнах. За словами доктора Стівена Кочі з американського Центру з контролю і профілактики захворювань (CDC), вакцина, яку використовують зараз, містить живий ослаблений вірус трьох типів поліомієліту. «Але нам більше не потрібен компонент другого типу, оскільки його більше немає у світі», — пояснює фахівець. «І в дуже рідкісних випадках він може мутирувати і призводити до поліомієліту... Тому видалення другого типу з вакцини забирає цей ризик і гарантує, що ми використовуємо вакцину, яка працює краще з кожним разом», — наголошує доктор Кочі.

2015 року були зафіксовані 74 випадки захворювання, з початку цього року виявлено 10 випадків. Поліовірус уражує сіру речовину спинного мозку людини і може спричинити параліч. Поліомієліт є невиліковним, його можна лише попереджувати шляхом вакцинації.

Ігор Перегінець, заступник міністра охорони здоров’я України, стверджує, що двокомпонентна вакцина, яку використовуватимуть iз квітня в усьому світі і в Україні, відрізняється від попередньої тільки тим, що там відсутній другий тип вірусу поліомієліту, оскільки імунізувати проти нього дітей немає потреби.

«Для дитячого здоров’я обидві вакцини безпечні, — запевняє Федір Лапій, головний імунолог Києва. — Відтак це технічний процес — перехід iз трикомпонентної на двокомпонентну вакцину».

Чи подолала Україна спалах поліємеєліту, який зафіксували торік улітку на Закарпатті, коли захворіли двоє малюків, перевірятиме спеціальна міжнародна комісія, фахівці якої вже прибули в Україну.