Про те, що брак гемоглобіну викликає анемію, відомо, напевне, багатьом. Але не всі знають, що спричиняє таку прикрість недостатня кількість заліза в організмі. Цей мікроелемент бере активну участь у багатьох хімічних процесах, зокрема в кровотворенні, уповільнення якого якраз і пояснюється залізодефіцитом.
Однак тільки цим роль заліза не вичерпується. Цей мікроелемент, як стверджують лікарі, контролює роботу щитоподібної залози, забезпечує міцний імунітет організму. Тож його дисбаланс в організмі може негативно позначитися на здоров’ї.
Головним джерелом заліза є риба і морепродукти, крупи (рисова, ячна, гречана), бобові (соя, квасоля, горох), а також курячі субпродукти, фрукти, горіхи, чорний шоколад. Із фруктів особливо корисні яблука, груші, гранат. Добре зберігається залізо і в сухофруктах.
Для кращого засвоєння заліза лікарі радять поєднувати продукти тваринного і рослинного походження. Скажімо, додавайте до кисломолочного сиру (м’якого) фрукти, а страви з риби чи курятини доповнюйте овочевими рагу.
Насправді заліза вдосталь у продуктах, які людина споживає щоденно, кажуть дієтологи. Але оскільки багато хто харчується нераціонально або вдається до суворих дієт, то й виникає анемія, яка неприємно позначається на здоров’ї.
Що може свідчити про анемію? Лікарі кажуть, що занепокоїтися слід, якщо у вас суха і бліда шкіра обличчя, маєте ламкі нігті та волосся, вам докучає підвищена втомлюваність, з’явилася рання сивина і запаморочення. У будь-якому разі необхідно порадитися з лікарем, який після ретельної діагностики стану організму підбере відповідне лікування.
Дефіцит заліза в організмі особливо небезпечний для вагітних жінок. Залізо, відповідаючи за процес кровотворення, приносить дитині необхідний кисень. Недокрів’я може стати причиною невиношування вагітності або згубно позначитися на здоров’ї малюка.
Для того аби уникнути дефіциту заліза, часом досить скорегувати свій раціон. Якщо міняти його не хочеться, а поповнити кількість заліза в організмі необхідно, можна з’їдати перед сніданком одну столову ложку гречаної крупи. Вона забезпечить добову норму заліза, кажуть дієтологи.
Відтак необхідно перемолоти у кавомолці сухі зерна гречаної крупи і з’їдати по одній столовій ложці до сніданку натщесерце. Профілактичний курс становить два тижні.
Надлишок заліза в організмі трапляється значно рідше і, зазвичай, є результатом неправильно підібраних препаратів під час лікування анемії. Це загрожує не тільки отруєнням, яке супроводжується блювотою і діареєю, а й також виникненням злоякісних пухлин. Тому так важливо, щоб рівень заліза в організмі завжди залишався в нормі.