Шайба з фортуною

26.04.2016
Шайба з фортуною

Збірна України — переможець хокейного чемпіонату світу в дивізіоні ІВ. (з сайта wmib2016.iihf.com.)

З огляду на свій статус рейтинг-фаворита Національна збірна України з хокею мусила без особливих проблем виграти чемпіонат світу в дивізіоні ІВ, проте пройти без втрат швидкоплинний турнір підопічним Олександра Савицького не вдалося. Виграли б у Хорватії наші хокеїсти усі п’ять поєдинків «мундіалю», не довелося б їм, затамувавши подих, молитися на господарську збірну, котра після невдачі українців у матчі з литовцями мусила зупинити наших кривдників на шляху до турнірної вершини.

Ніколи раніше збірній Литви не вдавалося перемагати українську команду на хокейних «мундіалях». Утім у Загребі литовцям пощастило відсвяткувати історичну перемогу. Із тріском програвши напередодні двобою з українцями збірній Великої Британії (0:8), прибалти, певно, приспали увагу команди Савицького й спромоглися перервати триматчеву переможну ходу українців на турнірі. «Думаю, що, в першу чергу, ми переграли збірну України ментально», — заявив наставник литовців Бернд Хаке. Для того, аби на мажорній ноті завершити хорватський «мундіаль» і здійснити ще один історичний крок, уперше у своїй історії пробившись до другого за рангом дивізіону світового хокею, в заключному поєдинку ЧС збірній Литви необхідно було в основний час переграти команду господарів.

Жодної турнірної мотивації на матч проти команди Литви хорвати не мали — загрози понизитися в класі, так само, як і можливостей виграти «пульку» й прослідувати в когорту ІА у «картатих» не було. Втрачені були навіть шанси на медалі.

Проте на очах багатотисячної армії вболівальників завершувати домашній турнір поразкою збірній Хорватії, схоже, не хотілося. Зрештою, господарі ЧС змогли порадувати не тільки своїх фанатів, а й українську хокейну спільноту.

Цікаво, що литовців невдача не надто розчарувала. «Для нас завоювати «бронзу» світової першості — це великий успіх, хоча, слід визнати, ми втратили реальну нагоду здобути золоті нагороди», — відзначив тренер литовців Бернд Хаке.

Чемпіонський же титул у дивізіоні ІВ й путівки до другої за силою ліги планети отримали українські хокеїсти. Після невдачі у грі з литовцями наші хлопці не розклеїлися й здобули в заключному матчі вольову перемогу над одним із фаворитів змагань — командою Британії. «Ми хотіли довести, що наша команда заслуговує бути одним із претендентів на перше місце. Незважаючи на гіркий присмак, що залишився після поразки литовцям, ми в поті чола важко працювали й здобули необхідну перемогу», — так прокоментував переможний акорд «синьо-жовтих» на «мундіалі» їхній форвард Владислав Гаврик. Відзначимо, що наш американський легіонер, який грає у студентській лізі США за «Коламбус», став найрезультативнішим гравцем у складі «синьо-жовтих», закинувши три шайби й зробивши чотири результативні передачі.

І нехай без допомоги фортуни загребський тріумф «синьо-жовтих» усе ж був би неможливим, назвати здобуття «золота» командою Савицького випадковістю також не можна. Не раз відзначено, що щастить — сильнішим. Події, що минулого тижня точилися на льоду «Дому спортового», вкотре підтвердили це неписане спортивне правило.

До речі, молодого голкіпера збірної України Едуарда Захарченка організатори «мундіалю» назвали кращим воротарем змагань. За весь турнір страж українських воріт пропустив лише шість шайб, показавши таким чином найвищий показник надійності на ЧС-2016.

ТАБЛО

Чемпіонат світу в дивізіоні ІВ (Хорватія). 5-й тур. Україна — В. Британія — 2:1 (Чернишенко, 45; Побєдоносцев, 57 — Філліпс, 22), Естонія — Румунія — 3:0, Литва — Хорватія — 1:2 Б

4-й тур. Україна — Литва — 1:2 (Петранговський, 37 — Чішас, 43 (більш.); Богдзюль, 53), В. Британія — Румунія — 6:1, Хорватія — Естонія — 5:3.

Підсумкове становище: Україна — 12, В. Британія — 11, Литва — 10, Хорватія — 8, Естонія — 4, Румунія — 0.