Плебісцит без окупантів

22.04.2016

Спецпредставник ОБСЄ Мартін Сайдік вважає, що режим припинення вогню на Донбасі порушують обидві протиборчі сторони. Мовляв, ситуація на лінії розмежування загострилася ще два тижні тому, інтенсивні перестрілки перешкоджають розмінуванню і відновленню об’єктів інфраструктури.

«Фіксуються 4,7 тис. порушень режиму припинення вогню на добу. Це просто страшно!» — заявив пан Сайдік у Мінську після закінчення чергового раунду переговорів Тристоронньої контактної групи. За його словами, в обстрілах знову задіяні важкі озброєння, раніше відведені від лінії зіткнення сторін, відповідно до попередніх домовленостей. Але нині важка зброя — знову на передовій.

Представник України у ТКГ Леонід Кучма, у свою чергу, зазначає, що постійні обстріли з боку бойовиків залишаються ключовою проблемою ситуації на Донбасі, адже «під час бойових дій неможливо рухатися вперед у вирішенні всіх інших питань — політичних, гуманітарних, соціально-економічних». Мало цього, у Мінську представників бойовиків попередили, що парад військової техніки, який вони запланували на 9 травня, буде грубим порушенням Мінських угод.

Представник України в гуманітарній підгрупі ТКГ Ірина Геращенко додає, що закон «Про особливий статус Донбасу» не може вступити в силу, доки на окупованих територіях перебувають російські війська, техніка, доки місія ОБСЄ немає доступу на всю окуповану територію, доки не звільнені всі заручники і найголовніше — доки там «кожен день стріляють».

Голова Верховної Ради Андрій Парубій вважає, що без припинення вогню обговорювати включення до Конституції України норми щодо Донбасу чи проведення виборів на окупованій території неможливо. «Я хочу повторити одну просту річ: є перший пункт Мінських угод, який називається «Припинення вогню». Дуже складно говорити про виконання 13-го, 14-го, 15-го чи 8-го пунктів у той час, коли перший пункт щодня грубо порушується атаками окупантів», — каже новообраний спікер.

На думку представника політичної підгрупи у ТКГ Романа Безсмертного, навіть за умов вирішення питань, пов’язаних із безпекою, наразі фінансування виборів на окупованих територіях є неможливим. «Банківська система там не працює. Потрібно відновити режим реальної української влади, без цього держава не може фінансувати вибори. За нинішніх умов будь-яке фінансування буде означати фінансування незаконної влади на окупованих територіях», — переконаний пан Безсмертний.

Не дивно, що через позицію України ватажок терористичної «ДНР» Олександр Захарченко днями умовно «переніс» так звані «місцеві вибори» (раніше заплановані на 20 квітня) на 24 липня.

ДО РЕЧІ:

У тому, що вибори на окупованій частині Донбасу провести неможливо, переконані й у ПАРЄ. Доповідачі по ситуації в Україні у ПАРЄ Христина Зеленкова і Марілуіза Бек (які нещодавно відвідали Київ, Дніпроперовськ і Маріуполь) вважають, що в умовах помітного посилення ескалації конфлікту не можна говорити про проведення виборів. «Нинішній стан справ на окупованих територіях є гібридною анексією, що стала неминучим наслідком гібридної війни, яку веде проти України Росія», — каже пані Бек.

Комісар Ради Європи з прав людини Ніл Муйжніекс, який нещодавно побував в окупованому Донецьку, додає: «Окуповані території поступово, але невідворотно переходять під вплив Росії і все більше ізолюються від решти України. Я змушений із сумом констатувати, що якщо так триватиме і далі, то в центрі Європи виникне велика сіра зона, де не функціонують механізми захисту прав людини».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>