«Золотий» дебют

19.04.2016
«Золотий» дебют

Чемпіон Європи-2016 — Олександр Пелешенко. (з мережі «Вконтактє».)

Те, що на ЧЄ-2016 не вдалося зробити досвідченій Юлії Паратовій, втілили в життя двоє дебютантів континентального форуму — Олександр Пелешенко та Ірина Деха. Без сумніву, на зібрання найсильніших майстрів штанги дворазова чемпіонка Європи з Одеси їхала з бажанням захистити свій титул, проте проблеми з поштовхом не дозволили Паратовій втретє поспіль здобути континентальне «золото».

Водночас представники Хмельниччини та Харківщини — Пелешенко та Деха відповідно, вирушаючи до норвезького Фьорде, очевидно, мали амбіції дещо скромніші. Проте не обтяжені тягарем відповідальності дебютанти спромоглися на сенсацію, здобувши для України дві золоті нагороди.

Свій високий потенціал 22-річний Сашко Пелешенко (вагова категорія до 85 кг) продемонстрував торік на чемпіонаті світу в Х’юстоні, де не відомий широкому загалу молодий важкоатлет з України зібрав четверту суму кілограмів.

На норвезькому помості український богатир уже не сприймався темною конячкою, утім досвідчені суперники виявилися не готовими до суперництва з нашим таланатовим атлетом.

Коли вихованець Олександра Бурячка одну за одною реалізовував свої спроби, значна частина претендентів на медалі, серед яких — і переможець минулорічного ЧЄ француз Аннекен, отримувала за свої підходи «бублики».

Вийшло так, що з широкого кола фаворитів до «золотої дуелі» дійшло лише двоє — Пелешенко та бронзовий призер ЧЄ-2012, румун Сінкраян. Програвши опоненту один кілограм у ривку, в поштовху українець зміг компенсувати «недостачу». Щоправда, перевага над румунським атлетом виявилася мінімальною — 372 кг проти 371.

Натомість дорога до європейського «золота» Ірини Дехи (до 75 кг) була менш напруженою. Власне в Фьорде 20-річна вихованка Олександра Ведмедя боролася радше з собою, ніж з суперницями. На шляху до тріумфу вихованка Харківського вищого училища фізичної культури оновила два рекорди України — в ривку та сумі. У боротьбі за чільну позицію на п’єдесталі наша юна співвітчизниця перевершила свою основну конкурентку — француженку Кечанк — на вісім кілограмів (250 проти 242), при цьому взявши не тільки «велике», а й два «малих» «золота».

Загалом, здобувши на ЧЄ три «великі» відзнаки — дві золоті та одну срібну — українська збірна важкоатлетів посіла третє, слідом за турецькою та вірменською командами, місце в медальному заліку.