Глибока експертиза

12.04.2016

Хоч які б тяжкі роки не переживала наша країна, вітчизняні спортсмени завжди тримають марку на високому рівні. Нинішній стан речей у спортивному господарстві не дає їй «розгулятися» по-максимуму, проте й узагалі без здобутків вони не залишаються.

Минулий рік не був олімпійським, тож підбивати його підсумки було не просто.

Для простого спортивного шанувальника зібрати в єдину картину розпорошені впродовж усього сезону змагання — проблематично.

Натомість проблем з архівним матеріалом в експертної ради Національного олімпійського комітету немає — її представники мають вичерпну інформацію про кожного з претендентів на високе звання «спортсмен року». Проте, думається, й вони не завжди з легкістю роблять остаточний вибір. Утім, маючи доволі широкий спектр номінацій, «академіки» можуть практично повністю охопити всіх достойників.

Так, приміром, якщо за версією організаторів національної премії «Людина року» кращим спортсменом 2015-го став Павло Тимощенко, то на своїх урочистостях Національний олімпійський комітет першого в історії України чемпіона світу з сучасного п’ятиборства назвав «сенсацією року». Отримуючи спортивний «оскар» Павло пообіцяв перевести свої успіхи з сенсаційного в регулярний режим.

Перемагати своїх опонентів на килимі борцеві греко-римського стилю Жану Беленюку не так складно. За останній час 25-річний киянин зібрав чималий ужинок медалей, ставши дворазовим чемпіоном Європи, здобувши «срібло» І Європейських ігор та «золото» ЧС. Останні дві відзнаки вітчизняний «класик» виборов торік. За що й отримав від експертної ради звання кращого спортсмена 2015-го року.

Біатлоністка Валентина Семеренко аналогічною стабільністю похвалитися не може. Сезон, який нещодавно завершився у стріляючих лижників, Валя, можна сказати, провалила. Натомість попередній біатлонний рік (2014/2015) Семеренко провела на високому рівні, запам’ятавшись не тільки призовими виступами на етапах Кубка світу, а й двома планетарними відзнаками — «золотом» «мас-старту» та спринтерською «бронзою».

Кращим тренером минулого року визнали Геннадія Сартинського — особистого наставника нашого титулованого гімнаста Олега Верняєва. За минулий рік уродженець Донецька зібрав, напевно, найбільшу кількість нагород. Окрім виграшу планетарного «срібла», 22-річний атлет по кілька разів підіймався на п’єдестал І Європейських ігор, Універсіади, чемпіонату Європи. Опираючись на такого розміру послужний список, експерти НОКу могли сміливо другий рік поспіль назвати Верняєва кращим спортсменом України. Проте вони пішли дещо іншим шляхом, віддавши спортивний «оскар» його тренеру, без якого досягти подібних успіхів Олег би точно не зміг. Натомість сам спортсмен отримав квартиру. Загалом, із рук київського градоначальника Віталія Кличка сертифікати на житло одержали також інший гімнаст, бронзовий призер Олімпіади-2012 Ігор Радивілов, а також Жан Беленюк. Як зізналися спортсмени, вибити таке необхідне житло у столичної влади допоміг президент НОК Сергій Бубка.

Додамо, що «оскар», як «краща команда року», отримала четвірка вітчизняних шпажистів, а переможницею в номінації «олімпійська надія» стала біатлоністка Юлія Журавок. У неолімпійських же видах без уваги не залишилися здобутки екс-чемпіонки світу з шахів Марії Музичук.