Авдіївка у вогні

12.04.2016

Ескалація насильства та кількість порушень режиму припинення вогню на Донбасі, з моменту оголошення перемир’я в 2015 році, досягла безпрецедентного рівня, констатують у Європейській службі зовнішньополітичної діяльності. Утім в ЄС традиційно обмежуються закликом до всіх сторін конфлікту вжити заходів щодо деескалації ситуації і в повній мірі виконувати свої зобов’язання, згідно з Мінськими угодами.

У штабі АТО підтверджують, що кількість обстрілів позицій ЗСУ рекордно зросла й сягає майже тисячі обстрілів iз танків, мінометів різних калібрів, кулеметів та гранатометів щодоби. Епіцентром збройного протистояння залишається Авдіївка. Наприкінці минулого тижня окупанти почали застосовувати проти захисників України, які утримують позиції у промзоні міста, запалювальні міни.

«Бойовики почали використовувати запалювальні міни! Димом затягнута територія навколо промислової зони міста Авдіївка, — повідомляє прес-центр АТО. — Намагання противника вибити ЗСУ із займаних позицій вкотре виявилися марними: українська армія контролює ситуацію та готова до різних змін обстановки».

Речник української сторони СЦКК Василь Лабай пропонує задля деескалації ситуації відновити практику щоденного направлення чотирьох «дзеркальних» патрулів ОБСЄ до ключових точок у районі Авдіївки—Ясинуватої. Адже, за даними СЦКК, за тиждень окупанти обстріляли район промзони майже 100 разів, у бік позицій ЗСУ в цьому районі випущено майже 600 снарядів і мін.

«Наразі це найнебезпечніша точка в зоні АТО. Цинічно порушуючи Мінські домовленості, бойовики з окупованих територій (з Ясинуватої, Мінерального, Яковлівки та Крутої Балки) систематично обстрілюють iз важкого озброєння район промзони, — каже речник СЦКК.

В ОБСЄ одразу відреагували на цю пропозицію і заявили, що місія спостерігачів уже здійснює так звані «дзеркальні» патрулі в районі Авдіївки та Ясинуватої на щоденній основі. І хоча ОБСЄ дійсно патрулює район Авдіївки, пан Лабай наполягає, що ключовим у даному контексті є наявність саме чотирьох «дзеркальних» патрулів.

«Суть такого «дзеркального» патрулювання полягає у тому, що два патрулі ОБСЄ направляються у різні визначені місця найскладнішого району зони АТО на підконтрольній українському уряду території, а два патрулі ОБСЄ — на непідконтрольній території у дзеркальному порядку. Такий підхід дає можливість із різних точок здійснювати об’єктивний контроль ситуації та оперативно реагувати на порушення режиму припинення вогню», — пояснює представник СЦКК.

Українська сторона СЦКК також вважає, що цинічний обстріл бойовиками патруля ОБСЄ в районі Зайцевого 9 квітня «є нічим іншим, як черговою спробою залякати спостерігачів СММ ОБСЄ та змусити їх відмовитися від запропонованої практики «дзеркального» патрулювання.

ДО РЕЧІ

Із початку 2016 року на тимчасово окупованій території Донецької і Луганської областей загинули 103 російських військовослужбовці 98 отримали важкі поранення, повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький. Він додає, що «відповідно до указу президента Росії Путіна, вся інформація стосовно загиблих – секретна». Відтак російське командування списує такі втрати на проведення заходів оперативної бойової підготовки на території РФ. Також у Донецьку будують спецоб’єкти, де будуть зберігати загиблих та проводити їхню ідентифікацію. Для цього з Росії вже прибула мобільна лабораторія для встановлення ДНК.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>