Неприємна сила «тяжіння»

08.04.2016
Неприємна сила «тяжіння»

У першому чвертьфіналі «Вольфсбург» неабияк ошелешив мадридських зірок. (з сайта УЄФА.)

Попри те, що нинішній англійський чемпіонат називають лідером уболівальницьких симпатій, усе ж найсильнішим чемпіонатом, маючи на те об’єктивні підстави, є іспанська прімера. В останні роки представники цього турніру не тільки регулярно доходять до вирішальних стадій єврокубкових баталій, але й із завидною регулярністю здобувають головні клубні трофеї Старого світу. За минулі десять сезонів у Європі представники іспанського чемпіонату виграли дев’ять Кубків. Найбільшого успіху в цьому питанні досягли «Севілья», яка чотири рази підкорила другий за рангом турнір континенту, та «Барселона», котра стільки ж разів перемагала в Лізі чемпіонів. Примітно, що обидві команди в поточному євросезоні продовжують захищати статус володарів своїх «улюблених» трофеїв.

Для каталонського клубу поточний розіграш ЛЧ може стати особливим. На думку експертів, форма, в якій нині перебуває команда Луїса Енріке, цілком дозволяє їй розраховувати на другий поспіль виграш Суперліги. Варто нагадати, що за всю історію проведення Ліги чемпіонів іще жодній команді не вдалося захистити здобутий раніше титул.

До того, як минулої суботи в національній першості «Барса» поступилася «Реалу», «гранатово-сині» взагалі виглядали непереможними, адже на той момент не програвали в 39 матчах поспіль. Колектив Зінедіна Зідана опустив каталонських футболістів на землю, пробудивши в них, як-то кажуть, спортивну злість. Перший поєдинок півфінального протистояння проти мадридського «Атлетико» для хлопців Енріке розпочався невдало, але завдяки «дублю» кращого бомбардира команди в нинішньому сезоні Луїса Суареса каталонцям удався захопливий «камбек» (2:1).

А от «Реал» після суботнього тріумфу над своїм найзапеклішим опонентом у прімері в «лігочемпіонський» «мідуїк» зазнав невдачі. Відчути «силу земного тяжіння» мадридських зірок змусив скромний «Вольфсбург». У минулому сезоні в національній першості «вовки» виграли «срібло», натомість за підсумками нинішнього розіграшу вони взагалі можуть залишитися без єврокубків. Схоже, всі свої сили колектив Дітера Хекінга, який у бундеслізі наразі посідає восьме місце, вирішив спрямувати на євротурнір, де вже спромігся на міні-сенсацію, здолавши на власному полі «Реал» — 2:0. Залишивши левову частку своїх сил у Барселоні на «Ноу Камп», на полі «Фольксваген-Арени», підопічні Зідана мало чим нагадували команду-гранда. «Мої гравці просто недооцінили суперника. Але у нас буде ще 90 хвилин, аби вийти до півфіналу», — не став приховувати істинних причин невдачі легендарний француз.

Колега зіркового Зізу по французькій збірній — Лоран Блан — також залишився не надто задоволений підсумком протистояння свого «ПСЖ» з «Манчестер Сіті». Ведучи перед у домашньому матчі проти кривдника «Динамо», чемпіон Франції не втримав переможний рахунок — 2:2. «Суперник продемонстрував високу ефективність у реалізації голевих моментів. Утім у нашому протистоянні ще все попереду. До того ж у нас є досвід успішної гри з іншим представником англійської прем’єр-ліги — «Челсі», — відзначив Блан.

ТАБЛО

Ліга чемпіонів. Чвертьфінал. Перші матчі. «Барселона» (Іспанія) — «Атлетико» (Іспанія) — 2:1, «ПСЖ» (Франція) — «Манчестер Сіті» (Англія) — 2:2, «Баварія» (Німеччина) — «Бенфіка» (Португалія) — 1:0, «Вольфсбург» (Німеччина) — «Реал» (Іспанія) — 2:0.