«...І поважати себе змусили»

08.04.2016
«...І поважати себе змусили»

Футбольна громада Олександрії стала свідком сенсаційного вильоту «Динамо» з національного Кубка. (з сайта ФК «Олександрія».)

Той факт, що не можна двічі ввійти в одну річку, на власному прикладі пересвідчилися футболісти київського «Динамо», котрі після доволі впевненої гостьової перемоги над «Олександрією» в чемпіонаті країни через кілька днів зазнали поразки від господарів стадіону «Ніка» в національному Кубку, вилетівши після цього з розіграшу.

У їхньому першому кубковому побаченні, яке відбулося в перший день весни, переможця виявлено не було, відтак єдиний гол, забитий у матчі-відповіді Артемом Чорнієм, приніс історичну перемогу провінційному клубу над грандом українського футболу, який із запізненням зрозумів, що поважати треба будь-якого суперника.

«Уся справа — в налаштуванні футболістів. Попередній матч ми виграли з рахунком 2:0 і думали, що знову приїдемо і спокійно переможемо цю команду», — пояснив причини невдачі наставник «Динамо» Сергій Ребров. Можливо, зробивши кадрову ротацію в порівнянні з переможним поєдинком, динамівський «коуч» дещо розбалансував награну «основу», утім, за його ж словами, гравців, які вийшли на повторний кубковий матч проти «Олександрії» назвати не основними не можна, адже вони грали й у Лізі чемпіонів, і в прем’єр-лізі.

Вважати насиченим поточний сезон, який проводить резервний голкіпер динамівців Олександр Рибка, підстав особливих також немає. В чемпіонаті він з’являвся зовсім рідко, більшою мірою відіграючи роль кубкового воротаря. Певно, відсутність ігрової практики й стала причиною того, що кіпер «біло-синіх» пропустив гол iз кутового. Щоправда, абсолютно «сухим листом» удар Чорнія не став, адже м’яч у динамівські ворота залетів після контакту з руками Рибки.

Із не найкращого боку в матчі з олександрійцями проявив себе й Сергій Рибалка, який на початку другого тайму залишив свою команду в меншості. «Удесятьох важко зламувати оборону організованої команди», — іще один аргумент на своє виправдання знайшов наставник київської команди.

Цікаво, що в цьому поєдинку «Динамо» влаштовувала «суха» нічия. І не виключено, що саме на такий результат, вдруге за чотири днів вирушаючи до Олександрії, налаштовувалися «біло-сині». Проте після гола Чорнія динамівцям потрібно було забивати.

Дивлячись на офіційний протокол, не одразу зрозумієш, як після першого матчу, котрий завершився в Києві з рахунком 1:1, підопічних Реброва на чужому полі могла влаштувати «нульова» «мирова».

Утім для роз’яснення потрібно уточнити, що поєдинок, зіграний першого березня на НСК «Олімпійський» для динамівців носив статус «гостьового», тоді як позавчорашня дуель з «Олександрією» на стадіоні «Ніка» мала ранг «домашньої».

Достеменно невідомо, чому динамівці погодилися на таку рокіровку, по суті, віддавши суперникові перевагу власного майданчика. Так, неготовий до старту весняної частини газон стадіону «Ніка» зберегли, а от з титулом чинного володаря КУ попрощалися.

Якщо в Києві вважали, що для подолання олександрійського бар’єру в Кубку країни не важливо, де грати, то тепер, напевно, шкодують через свою самовпевненість.

У будь-якому разі, додаткової серії українського «класико» в поточному сезоні вітчизняні вболівальники не побачать. Водночас достроково віддавати перемогу «Шахтарю» в турнірі теж не варто, адже на шляху «гірників» у півфіналі чи фіналі обов’язково з’явиться незручний для команди Мірчи Луческу «Дніпро», котрому донецькі футболісти двічі програли в чемпіонаті країни-2015/2016.

Своє чвертьфінальне протистояння в КУ дніпропетровці завершили розгромом дніпродзержинської «Сталі», забивши за підсумками двох зустрічей у ворота опонентів сім м’ячів.

Луганська «Зоря» не залишила шансів на участь у півфіналі КУ «Волині». Після нічиєї в першому поєдинку підопічні Юрія Вернидуба «рознесли» знесилений передчуттям «анігіляції» колектив Віталія Кварцяного (5:0). Власне, в Луцьку вже не раз заявляли, що готуються до свого банкрутства. І нове місце роботи для Віталія Володимировича начебто вже підшукали. Після того як в УЄФА оголосили, що не допустять «Дніпро» до участі в наступному сезоні єврокубків, про своє бажання залишити команду заявив Мирон Маркевич. Утім, здається, відмовлятися від турнірної боротьби в поточному сезоні дніпропетровці аж ніяк не планують. Думається, нинішній очільник «Дніпра» був би не проти на мажорній ноті завершити свою роботу в клубі.

ТАБЛО

Кубок України. Матчі-відповіді. «Зоря» — «Волинь» — 5:0 (Гордієнко, 22; Петряк, 49; Пауліньйо, 76 (пен.); Караваєв, 78, 87; вилучення: Міха, 41; Богданов, 85 (обидва — «В»); перша гра — 1:1), «Динамо» — «Олександрія» — 0:1 (Чорній, 25; вилучення: Рибалка, 53 («Д»); 1:1), «Дніпро» — «Сталь» (Ддз) — 4:1 (Леонардо, 29; Матеус, 48, 61; Лучкевич, 64; 3:0), «Шахтар» — «Ворскла» — 1:2 (4:0)..