НОВИНИ ПЛЮС

05.04.2016

Розпочалася депортація мігрантів із Греції

Учора зранку турецькі кораблі почали вивозити з грецьких островів Лесбос та Хіос мігрантів, які потрапили туди нелегально. Йдеться про першу хвилю повернення шукачів притулку, здебільшого громадян Пакистану та Бангладеш, у рамках угоди, укладеної між ЄС та Туреччиною 18 березня. Угода про повернення мігрантів передбачає вивезення нелегалів, які потрапили на грецьку територію після 20 березня. Загалом ідеться про щонайменше шість тисяч осіб. Операція з повернення нелегалів до Туреччини відбувається під наглядом патрульних кораблів сил НАТО. Першу хвилю мігрантів чекають в турецькому порту Дікілі в провінції Ізмір. Далі їх перевозитимуть до таборів біженців поблизу кордону з Сирією. Згідно з угодою, за кожного повернутого до Туреччини мігранта ЄС прийматиме одного сирійського біженця. Загальна кількість обмежена 72 тисячами людей, які будуть розподілені серед європейських держав.

Убивча повінь у Пакистані

Щонайменше 53 людини загинули в результаті повені в Пакистані, викликаної сильними дощами на північному заході країни. Дощі почалися ще в суботу. У зоні лиха опинилися провінції Кашмір, Хайбер-Пахтунхва і Гілгіт-Балтистан. Передмусонні дощі часто викликають сильні руйнування в сільській місцевості країни. Влада зазвичай пропонує людям тимчасово перебратися в безпечніші місця. Літні мусони ще небезпечніші, в минулому році у результаті повеней у країні також загинули десятки людей.

МВФ далекий від нової угоди з Грецією

Міжнародний валютний фонд і Греція далекі від досягнення нової угоди про допомогу Афінам. Про це директор-розпорядник МВФ Крістін Лаґард написала 3 квітня в листі на адресу прем’єр-міністра Греції Алексіса Ципраса. У цьому листі Лаґард вказує, що МВФ «може підтримати тільки таку програму, яка викликає довіру і ґрунтується на реалістичних припущеннях». Очільниця фонду також відкинула звинувачення з боку організації WikiLeaks, що МВФ використовує кризу в Греції, щоб змусити Афіни до радикальних реформ. Крістін Лаґард наполягла, що «МВФ веде свої переговори в дусі доброї волі, а не шляхом погроз».

Залізнична катастрофа в Пенсильванії

На околицях Філадельфії, у штаті Пенсильванія, пасажирський потяг зійшов iз рейок. Унаслідок аварії двоє людей загинули, понад 10 отримали поранення. Загалом у поїзді були 340 пасажирів та один член екіпажу. Потяг рухався за маршрутом Нью-Йорк — Саванна, штат Джорджія. За попередніми повідомленнями, аварія могла статися через те, що один із вагонів зачепив екскаватор, який було залишено біля колії.

На Кубі постраждали туристи

На Кубі розбився автобус iз німецькими та австрійськими туристами: дві людини загинули на місці, серед них і водій. 28 людей зазнали поранень, iз них шестеро перебувають у важкому стані. Аварія сталася через вантажівку, яка вдарилася об естакаду і потім врізалася в автобус.

Той, що посварив Москву й Анкару

Суд у турецькому місті Ізмір арештував Альпарслана Челика, якого в Росії звинувачують у вбивстві російського льотчика Су-24 Олега Пєшкова, повідомляє «Дойче Велле». Затриманого і його шістьох товаришів звинувачують у незаконному зберіганні вогнепальної зброї. Водночас затримання Челика прямо не пов’язане з убивством російського пілота, однак адвокат затриманого засудив цей крок як політичний. «На суд викликано не мого клієнта, а патріотизм. У цій грі задіяні серйозні політичні фактори», — заявив він. Нагадаємо, російський бомбардувальник Су-24 було збито неподалік від кордону Туреччини й Сирії 24 листопада 2015 року. Це призвело до суттєвого погіршення відносин між Москвою й Анкарою.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>