Дістали до печінок

30.03.2016
Дістали до печінок

Головний поліцейський Черкащини буцімто давав хабара 2 тисячі доларів i талони на 400 літрів палива.

У понеділок черкащан шокували новиною про те, що на хабарі попався головний поліцейський області, генерал Владислав Пустовар. Він буцімто давав 2 тисячі доларів i талони на 400 літрів палива за атестацію двох своїх підлеглих. Департамент внутрішньої безпеки МВС спільно з Генеральною прокуратурою повідомили про те, що оперативники взяли його разом із заступником директора інституту післядипломної освіти Національної академії внутрішніх справ України.

«Чоловіків було затримано відразу після пропозиції неправомірної вигоди в службовому кабінеті одного із заступників голови Національної поліції України. Наразі відкрито кримінальне провадження за ч. 4 ст. 369 (пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі) Кримінального кодексу України», — повідомили у прес-службі. І додали, що проводиться комплекс слідчих і розшукових дій iз метою встановлення всіх обставин вчиненого кримінального правопорушення. Також вирішується питання про обрання затриманим міри запобіжного заходу у вигляді утримання під вартою.

«Це показовий факт дії правоохоронної реформи. Приклад, як відбувається трансформація людської ментальності та самоочищення системи. Нам важко, але ми змінюємося», — написала у «ФБ» керівник Національної поліції Хатія Деканоїдзе.

«Сумно. Але будемо випалювати нещадно. Без оглядки на заслуги та звання», — оприлюднив свою думку на сторінці у «Фейсбуцi» і міністр МВС Арсен Аваков.

Утім у те, що Владислав Пустовар є хабарником, на Черкащині повірили не всі. У соцмережах на його захист виступили політики, журналісти, громадські активісти, котрі давно й добре знають головного поліцейського області.

«За три ключові посади в силовій структурі — всього 2000? Нас знову дурять! Досить iз нас робити ідіотів, панове з Києва! Ваші політичні ігри вже до печінок дістали. Що, торги за Прем’єра вимагають посад в областях? Так скоро область «продавати» будуть з «кріпаками»...» — стверджує громадська активістка і відомий волонтер Черкащини Оксана Циганок. Можна по-різному ставитися до Пустовара, розмірковує вона, при такій посаді ворогів багато, але дурнем він точно не був, простих людей підтримував і поважав, колеги цінують його за професіоналізм, особисто я — за людяність!».

Черкаський журналіст і керівник місцевого телеканалу «Антена» Валерій Воротник переконаний, усе в цій справі нелогічно. І сума хабара, i обставини. На його думку, Владислава Пустовара підставили, аби звільнити місце для нового ставленика. А ще, припускає він, це помста керівництва МВС за те, що коли в області стартував набір до нової поліції і приїхав Арсен Аваков, то люди зустріли його з плакатами: «Де вбивці Небесної сотні?», «Авакова у відставку!», «Ганьба!». Тож дуже дивно, що коли на Черкащині навчена нова поліція приступала до виконання своїх обов’язків, то на урочистості, як це традиційно буває, Арсен Аваков не приїхав.

«Кажуть, міністр злопам’ятний. Не простив черкаському підлеглому своєї ганьби», — ділиться роздумами у «ФБ» Валерій Воротник. На його думку, призвести до такого повороту подій у долі Владислава Пустовара могло й те, що він розпорядився завершити розслідування кримінальної справи з фальшування виборів до обласної ради. Багатьом це не подобалося. І в області, і в Києві. Бо там, мовляв, усе просто, виконавці відомі.

«Але ще один аспект. Хабарі в поліції — звичайна річ. Це когось дивує, крім самого міністра? Ще за часів Кравченка підлеглі збирали і возили на Київ мішки з грошима. Регулярно. При міністрі Луценку навіть було створено окрему інституцію — комісари при керівниках МВС областей, у функції яких входила інкасація і нагляд», — розмірковує пан Воротник. Він вважає, що поліцейська реформа не призвела до реальних змін. Патрульна поліція (нова) і повний розвал слідства, майже річна бездіяльність переважної більшості підрозділів і як наслiдок — зростання злочинності.

Владислава Пустовара, наголошує Воротник, підтримав Майдан, бо він на той час був єдиним кадровим міліціонером, якому довіряла громада. Водночас, підкреслює, є багато питань до якості роботи обласної поліції і ще більше — до міліції, яку два роки очолював Владислав Пустовар. Корупція, кришування кримінальних бізнесів не викорінене на Черкащині, як і скрізь по країні. «У нас не було ані краще, ані гірше. Бо і донині панує та стара система, яку перефарбували, переодягли та перейменували. Але досі вона залишалася дещо модифікованою радянською міліцією», — переконаний Валерій Воротник. Тому справу Пустовара він називає «відверто фейковою», а ще прогнозує, що на захист очільника поліції області стане чимало черкащан.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>