Без мене мене звільнили

29.03.2016
Без мене мене звільнили

На Яценюка та Гройсмана, схоже, чекають кадрові пертурбації. Але їхні руки, як і раніше, будуть у кулаці в Порошенка.

У тому, що головні події в Україні припадають на вихідні, немає нічого дивного. Українська політика робиться кулуарно, а «кулуари» працюють не лише по буднях. Наприкінці минулого тижня розмови про нового очільника уряду перестали бути ворожінням на кавовій гущі. Частина парламенту (а серед неї в першу чергу пропрезидентська фракція) остаточно визначилася з кандидатурою Прем’єра — нею є Володимир Гройсман, спікер Верховної Ради. Лишилася дрібниця: донести це до відома поки ще чинного голови уряду Арсенія Яценюка. Останнього, як відомо, Верховна Рада не зуміла відправити у відставку, а оскільки двічі протягом сесії розглядати недовіру уряду не дозволяє регламент ВР, уся надія тепер — на добровільне «зречення» Арсенія Петровича. Проте він звільнятися не поспішає.

Згодні всі, навіть «НФ»

Як буде вирішене питання з порушенням регламенту ВР і мотивований повторний розгляд недовіри уряду — наразі невідомо. Схоже, нікого з політиків першого ешелону не турбує навіть позірне дотримання правил гри. Істеблішмент зайнятий іншим: узгодженням позицій щодо голосування за нового Прем’єра. В цьому політгравці істотно просунулися вперед: домовитися про «здачу» Яценюка та підтримку Гройсмана вдалося майже з усіма. На поступки пішов навіть рідний Яценюку «Народний фронт».

Найбільш пікантний момент у цих таємних перемовинах — той, що на бік Гройсмана перейшли й ті три фракції, котрі були в опозиції до тандему Яценюка—Порошенка та навіть покинули парламентську більшість через принципову незгоду з політикою, яку та провадить. Ідеться про Радикальну партію, «Батьківщину» та «Самопоміч». Лідер РП Олег Ляшко, приміром, назвав Гройсмана «ефективним менеджером», хоча й додав, що про підтримку його фракцією цієї кандидатури говорити ще зарано.

«За» Гройсмана «підписалася» й «Батьківщина». Один зі спікерів цієї фракції Андрій Кожем’якін оголосив про те, що його колеги готові розглянути цю кандидатуру — в обмін на низку пунктів, які вони вимагають внести до нової коаліційної угоди. Приблизно те саме говорить і «Самопоміч», яка, утiм, відмовляється повернутися до складу більшості, але згодна взяти участь у голосуванні за новий склад уряду — на своїх умовах.

А умови ці — обрання нового Генерального прокурора та ухвалення нового виборчого законодавства. У «Батьківщини» список побажань довший, це — вето на продаж землі, зниження тарифів, індексація доходів, підтримка малого та середнього бізнесу. У Ляшка тим часом також хочуть зниження тарифів плюс відмову від «особливого статусу Донбасу».

Якщо всі три вище названі фракції поки що не озвучують свої кадрові побажання, а обмежуються загальними речами, то фракція «Народного фронту» йде ва-банк. За свою «зраду» вона хоче значно більше, аніж облаштування долі пенсіонерів чи малозабезпечених. Ідеться про те, що добровільно-примусовий відхід Яценюка «фронтовики» готові обміняти на крiсла, які вони хочуть закріпити за собою. Йдеться про збереження на посаді Арсена Авакова та Павла Петренка, а також про посади голови Мінінфраструктури, Міносвіти та ще пари міністерств.

Як бачимо, торги за Прем’єра — у розпалі. Утiм слід зазначити, що офіційно кандидатуру Володимира Гройсмана ще ніхто не вносив. Джерелом інформації про вибір на користь Гройсмана є голова фракції БПП Юрій Луценко. Частина членів Блоку Порошенка опинилася поза подібним обговоренням — депутати підкреслювали, що чекають понеділкового (пізно ввечері) засідання фракції, аби розставити крапки над «і».

Що стосується самого Арсенія Яценюка, то чинний Прем’єр щиро переконаний, що «реальної альтернативи» для теперішнього уряду не існує. А всі розмови про новий склад Кабміну — це «звичайний популізм, а простіше кажучи — неправда».

Скандал на скандалі

А тим часом Арсеній Петрович може втішитися відсутністю єдності в лавах його супротивників. Після того, як закритий з’їзд Блоку Порошенка ухвалив рішення позбавити мандатів депутатів Єгора Фірсова та Миколу Томенка, всередині БПП вибухнув скандал. Провина Фірсова та Томенка полягала у виході зі складу фракції, проте рішення з’їзду складно назвати юридично обґрунтованим.

На захист колег став іще один депутат від БПП (тепер уже, очевидно, колишній) — Віталій Чепинога. Він, не добираючи виразів, назвав Блок Порошенка «тупою та ублюдочною структурою», додавши, що також залишає фракцію. Тепер оглядачі чекають аналогічних кроків i від трійки «єврооптимістів» — колишніх медійників Сергія Лещенка, Мустафи Найєма та Світлани Заліщук. Усі вони відігравали (та відіграють) роль внутрішньої опозиції у БПП, нерідко гостро критикуючи рішення та кроки Блоку.

БПП, котрий і до скандалу з Фірсовим та Томенком аж ніяк не був монолітною структурою, ризикує як мінімум розколотися. Рядові партійці й раніше мали претензії до «керівної верхівки», котра навіть на засіданнях фракції не вважає за потрібне обговорювати з колегами проблеми, а лише ставить їх до відома щодо методів вирішення цих проблем. Тепер же протиріччя загострилися ще більше.

Учора, коли «УМ» готувала цей матеріал, було відомо про те, що фракція БПП (як і решта фракцій) збиратиметься на засідання, присвячене долі уряду. Окремо засідатиме й робоча група, що працює над текстом нової коаліційної угоди. Чим завершилися ці засідання, «присмачені» внутрішніми чварами та боротьбою за крісла, ми розповімо вже у наступному номері.

Утiм не факт, що консенсусу буде досягнуто й парламентський вівторок розпочнеться з голосування за відставку Прем’єра. І хоча Володимир Гройсман уже заявляє про те, що він «готовий брати на себе відповідальність», для повноти картини бракує деяких ключових деталей, наприклад, складу уряду, з яким Гройсман розділить цю відповідальність та його програми. Очевидно, що програму дороблятимуть «на коліні», а перелік міністрів напряму залежатиме від результатів перемовин БПП iз партнерами.

А тим часом невирішеним лишається ще одне питання — відставка Генпрокурора Шокіна, котрий, навіть попри подання Президента щодо його звільнення, почувається доволі комфортно. Після тривалої відпустки Шокін нещодавно повернувся до роботи й, схоже на те, що мітинги під будівлею ГПУ і адміністрації Президента (на кшталт учорашнього) його турбують мало. Тим часом мітингарі вимагають негайного звільнення Шокіна та проведення відкритого конкурсу на заміщення його посади.

«Президент утратив моральне право призначати Генпрокурора, бо його ставленики покривали корупцію. Тому має бути проведена відкрита дискусія щодо кандидатів», — зазначив на вчорашній акції голова Демальянсу Василь Гацько. «Ми бачимо, що у ВР готується «кидок», коли Президент просить відправити Шокіна у відставку, а у самій прокуратурі кажуть, що у ВР голосів немає», — додає депутат від БПП Мустафа Найєм. Утім Володимир Гройсман, котрий поки що спікер, а не Прем’єр, обіцяє, що 29 березня парламент неодмінно розгляне відставку Шокіна. З цього, за його словами, ВР сьогодні розпочне ранкове засідання.