Тому що... не овеча отара

06.10.2004
Тому що... не овеча отара

За Януковича — Я., та Я., та ми з тобою... (Фото Олексiя IВАНОВА.)

      На шабаш брутальної наруги над волею та гідністю тисяч полтавських студентів і учнів технікумів, профтехучилищ перетворилася так звана «урочиста хода» під девізом «Молодь проти провокацій та революцій». За повідомленнями провладної преси, організувала її Коаліція молоді Полтавщини «Ми обираємо Януковича». Хто був справжнім ляльководом цього брудного дійства, кореспонденту «УМ» розповіли більше десятка керівників і викладачів навчальних закладів, яких змусили поставити у стрій своїх підопічних.

      Того дня зі структурних підрозділів облдержадміністрації їм наказали забезпечити «масовку», довівши конкретні цифри чисельності представництва кожного навчального закладу. При цьому попередили, що обов'язкова «явка» студентів і учнів на позаурочний (!) захід вищестоящими «церберами» від влади буде контролюватися найжорсткіше, з подальшими оргвисновками стосовно відповідності посадам для їхніх «неблагонадійних» підлеглих, котрі, не дай Боже, зірвуть кількісний «план до двору».

      Але на що, власне, запрошувати юнаків і дівчат? Казали: на марш і мітинг миру з нагоди відповідного міжнародного дня. А ви, мовляв, хіба за війну? Хоча для студентів і «петеушників» набагато переконливішим за подібні абстрації був суто матеріальний аргумент: не прийдете на той марш — забудьте про стипендії... До речі, тих же таки учнів профтехучилищ зганяли у центр Полтави практично під розписку. Абсолютна більшість із них ще не досягла повноліття — тож кожен перед цим масовим виходом у люди мусив особистим підписом засвідчувати своє ознайомлення з елементарними правилами руху.

      Хоча тих правил, здається, взагалі не існує для «масовиків-затійників» від влади. Попри те, що в центрі Полтави є спеціально відведене для масових зібрань місце (саме туди, до стадіону «Ворскла», влада завжди відсилає опозицію), «погоничі» студентської ходи умисне вибрали найбільш «убивчий» для транспорту маршрут, який практично блокував головні магістралі центральної частини міста. Причому закінчувався цей «марш миру» (!) мітингом у самісінькій пуповині Полтави, біля відомого «орла», який уособлює «славу русского оружія».

      Та подібні «нестиковки» видаються квіточками у порівнянні з «ягідками» цього театру абсурду. Тільки-но кілька тисяч полтавських студентів і учнів по закінченні пар та уроків (значній частині з них узагалі перервали навчальний процес) підтяглися до центру міста й під недремним оком своїх викладачів, кураторів груп, вихователів, завідувачів кафедр, деканів почали шикуватися в довжелезну колону, як ті ж таки ляльководи розбавили її «клакерами» з молодіжних «підтанцьовок» правладних партій. Останні одразу розгорнули заздалегідь підготовлені в легальних і «тіньових» штабах «єдиного кандидата» від влади транспаранти з «наймирнішими» блюзнірськими написами типу «Студенти за Януковича», «З Януковичем — пенсії, стипендії, з Ющенком — революції, злидні», «Якщо Ющенко — голова, то Америка — шия», «Югославія, Грузія, Україна? Нова вісь зла?» тощо. Точнісінько такі ж написи на транспарантах можна буде побачати пізніше у телезвітах «темникових» каналів про аналогічні акції ровесників у інших обласних центрах — криза жанру, панове «темникотворці»?

      Колона загула від обурення. Словесний туман про «похід миру», «антивоєнний марш» розсіявся, і навіть невстигаючим «петеушникам» стало зрозуміло, що студентів і учнів знову втягнули в огидну піар-акцію за Януковча і проти Ющенка. А оскільки абсолютна більшість із них до згаданих головних конкурентів у боротьбі за президентське крісло ставиться з точністю до навпаки і добре усвідомлює облудність перелічених вище гасел, то чимало юнаків і дівчат почали висловлювати своє «фе» стосовно брудного дійства «рідним» викладачам, кураторам, деканам. Педагогам же, котрі ще вчора вчили своїх вихованців моральності, непоступливості принципами, й доводилося відводити погляди й посилатися на власну цілковиту залежність від указівок згори.

      Власне, чимало викладачів також зверталися до керівництва зі словами  обурення. Частина з них, зіславшись на власні політичні переконання, взагалі відмовилася крокувати «за Януковича» й залишила осоружний стрій. За ними почали «линяти» з примусового заходу й найхоробріші студенти та учні. Хоча більшість з останнніх, пам'ятаючи про найсуворіше попередження стосовно позбавлення стипендій та інших можливих неприємностей, аж до виключення з альма-матер, залишити колону не наважились. Але вона вже зовсім не нагадувала покірну овечу отару.

      Молодь почала відверто «приколюватися», по-своєму знущатися над організаторами брудного спектаклю, перетворюючи «урочисту ходу» на фарс. Насамперед — кидала під ноги й топтала «Я-каючі» паперові агітки. Тож після примусового маршу кілька центральних вулиць Полтави були буквально встелені недешевим, але добряче пошарпаним руками й ногами агітаційним «секонд-хендом» із зображенням чималого «фейсу» єдиного кандидата від влади і нагадували суцільний смітник. Водночас юнаки та дівчата «на ура» сприймали проющенківську пресу й листівки, що їх розповсюджували в колоні й на мітингу активісти опозиції з того ж таки студентського середовища. Коли на одному з відрізків ходи «за Януковича» до її учасників через мегафон звернувся відомий на Полтавщині політик-«нашоукраїнець» Олександр Кулик, студентство охоче відгукувалося на його заклики скандуванням «Ю-щен-ко!».

      До згаданого пам'ятника-«орла», де відбувався мітинг, дійшли далеко не всі — значна частина молоді «загубилася» по дорозі. До речі, головним промовцем на молодiжному (!) мітингу був керівник обласного громадського виборчого штабу на підтримку Януковича, ректор Полтавського університету споживчої кооперації Олексій Нестуля. Цей учорашній «ідеологічний» заступник голови облдержадміністрації має вчений ступінь доктора історичних наук, донедавна досліджував період сталінщини. Тепер у пана професора з'явився невичерпний матеріал для порівнянь і висновків: у цинічному «вправлянні мізків» молоді нинішній український владний режим переплюнув, здається, не тільки Сталіна, а й командирів гітлерюгенду...

      Частинi студентів, які все ж наважилися зігнорувати брутальну «зобов'язалівку», ще кілька днів довелося «звітувати» в деканатах про власну неявку на контрольований владою захід вигадками про «поважні причини». На такі «дрібнички», як порожні шлунки (після пар і уроків юнаки та дівчата просто не встигли пообідати) і хвилювання батьків, котрі не дочекалися своїх чад (особливо тих, які доїжджають у Полтаву з ближніх сіл, райцентрів, і саме через нав'язану владою ходу запізнилися на потяги, автобуси) у визначений час, звісно, не зважали. «Відступникам»-викладачам, яких також викликали на «задушевні бесіди» з керівництвом, наступали на найболючіший «мозоль»: мовляв, якщо ви не думаєте про власну кар'єру, то подумайте хоча б про колег, котрим залишилося кілька років до пенсії, про рідний колектив, який тепер зацькують перевірками...

      Певно, з огляду на непередбачуваність і «неблагонадійність» усе більшої кількості потенційних учасників подібних масовок, зганяти полтавських студентів на загальноміський захід осуду «націоналізму і політичного екстремізу» в образі 17-річного івано-франківського «яйцеметальника» влада не наважилася. За зразком сумнозвісних 30-х років минулого століття добровільно-примусові мітинги і збори тут провели безпосередньо в навчальних закладах. Причому майже через тиждень після дешевої клоунади кандидата від влади, провокативну сутність якої за цей час «розкусили» навіть у найвіддаленішому полтавському селі.

      Водночас брутальне політичне «пресування» тих же таки студентів у полтавських вузах з наближенням виборчої «години Ч» тільки посилюється, переходить у відверте полювання на відьом. Особливу рвійність у цьому виявляють «цербери» з технічного університету, котрі вже напосіли на «студиків», якi дали згоду працювати в дільничних виборчих комісіях як представники реально опозиційних кандидатів. Хоча прояви подібної злочинної «опіки» юнаків і дівчат з боку вузівських адміністрацій спостерігаються зараз майже повсюдно. Тож значна частина вже затверджених членами дільничних комісій студентів пишуть тепер «відмовні» заяви. Чому? Та тому, що викликали в деканат, погрожували, залякували виключенням із вузу.

      Замовники і виконавці таких суто кримінальних «виховних годин» сподіваються, що нажахана молодь передовсім задля власного спокою не буде «світитися» зараз офіційними заявами і повідомленнями. При цьому чомусь забувають про інше: ні студенти, ні більшість викладачів на склероз не страждають. І через місяць-другий уже в кабінетах слідчих до найдрібніших деталей пригадають дії тих, хто примушував їх шикуватися у владну колону чи брутальними погразами «відмовляв» від співпраці з опозицією, власне, перешкоджав реальному волевиявленню, перевищував службові повноваження, використовував їх зі злочинною метою.

  • Львовом — з колядою

    Львів, який неофіційно називають культурною столицею України, уже не один рік виборює право називатися і Різдвяною столицею. До всіх різдвяних сюрпризів цього року долучиться іще один — пасажирів львівських трамваїв та тролейбусів протягом свят будуть тішити популярні різдвяні мелодії у виконанні улюбленців не лише львів’ян, а й усіх українців — «Піккардійської терції» та Павла Табакова. >>

  • Ірина Геращенко: ЄС налаштований на асоціацію завдяки «війні» з Росією

    Перший сесійний тиждень Верховної Ради після літніх канікул почався напрочуд мирно: без бійок, без блокувань, без фізичних ексцесів і морального тиску у форматі «опозиція vs влада». Депутатів примирила Європа. Точніше, євроінтеграційний напрям, що ним крокує Україна. >>

  • Віра Ульянченко: Обласна влада ні на кого не тисне і ні перед ким не плазує

    Представляти Віру Іванівну, певно, зайве. Її ім'я й по батькові (саме так — без прізвища) говорить саме за себе ще з тих часів, коли вона була першою помічницею Віктора Ющенка на початку століття. Навіть листи до неї, як розповідає сама Ульянченко, підписують просто: «Вірі Іванівні». І доходять.
    Про те, якою впливовою вона є, як поважає її думку сам В.Ю. і як запросто вона спілкується з найбагатшими людьми України, ходять легенди. Коли глава держави призначив Віру Ульянченко керівником Київської обласної держадміністрації, багато хто сприйняв це скептично: одні висловлювали сумніви в умінні Віри Іванівни «перекваліфікуватися» з «няньки Ющенка» в «губернатори», інші іронізували, називаючи це призначення «почесним засланням» подалі від Банкової. Відтоді минув понад рік, і голоси скептиків стихли. А легенди про впливовість Віри Іванівни анітрохи не потьмяніли.
    І ще ремарка: напередодні виборів брати інтерв'ю у партійного керівника області завжди складно — воно в будь-якому разі виглядатиме «піарним». Але, зрештою, коли ж владі й звітувати про свої успіхи, як не перед виборами? Як каже правдоруб Віра Іванівна, «виборець сам повинен у всьому розібратися». До речі, найулюбленіше її слово — «безперечно». >>

  • В'ячеслав КИРИЛЕНКО: Ми змогли повернути довiру людей

    «В «України молодої» диктофони добре пишуть?» — запитав Кириленко, щойно кореспондент «УМ» переступив поріг його кабінету в партійному офісі «Нашої України». «А що, — питаю, — ви зірвали голос?». Кириленко підморгує: «Почався виборчий тур».
    Наша розмова відбулася наступного дня після того, як десант «НУНС» повернувся з першого етапу виборчого туру, який проліг через Сумщину, Полтавщину та Кіровоградщину. А днем по тому «нашоукраїнці-самбісти» мали вирушити на Дніпропетровщину. Власне, наша розмова з Кириленком і почалася з того, як він оцінює старт виборчих турне. >>

  • Андрій Шкіль: Регіони — «діти» слухняні. Але нерозумні

    Якщо «Наша Україна» до останніх передз'їздівських днів тримала інтригу з виборчим списком, то Блок Тимошенко «вистрелив» іншим. «Списочники» БЮТ лишились у своєму попередньому складі, зате присутність з-поміж 103 депутатів V скликання (яких Юлія Володимирівна за відданість і стійкість залишила при кандидатській надії) особливого гостя — президента Європейської народної партії Вілфреда Мартенса — привернула загальну увагу. Мартенс приїхав не просто так — він запросив «Батьківщину» приєднатися до клубу ЄНП. Ця подія відразу потягнула за собою обговорення ідеологічного керунку, в якому рухатиметься БЮТ, відсунувши на другий план ініціативи, з якими виступала на з'їзді Тимошенко, не кажучи вже про інший актуальний аспект — стосунки БЮТ з колегами від «Нашої України — Народної самооборони». Втім на все свій час. Час підписувати спільні угоди і час їх виконувати. Або не виконувати. Наразі помаранчеві демократи обіцяють триматися разом, а що з того вийде — побачимо після 30 вересня. Поки що про внутрішні процеси всередині Блоку Тимошенко з «УМ» говорить депутат IV—V скликань, 14-й номер у виборчому списку БЮТ Андрій Шкіль. >>

  • Замiсть авантюр та полiтичної хитростi демонструйте власне бачення розквiту країни

    Учора глава держави спілкувався з журналістами, в тому числi вже традиційно — у прямому ефірі двох національних телеканалів. Президент вкотре відійшов від офіціозу, а заодно і похмурих владних кабінетів — зустріч з представниками ЗМІ знову проходила на «зеленій галявині» секретаріату. >>