«Донецькі бандюки» зайнялися кіднепінгом

06.10.2004
«Донецькі бандюки» зайнялися кіднепінгом

Лише в недiлю студенти в центрi столицi «агiтували» громадян «виставою» з життя зекiв, а вже наступного дня справжнi донецькi кримiнальники «по понятiях» розтлумачили регiональним активiстам суть виборчої кампанiї. (Фото Василя ГРИБА.)

      У тому, що від результату виборів-2004 залежить і доля, і їхнє особисте майбутнє, молодих людей переконувати не треба. Недарма ж у нинішній президентській кампанії з особистої ініціативи бере участь чи не більше молоді, ніж за всі попередні вибори разом узяті. І владі це дуже не до вподоби, адже попри всі «політінформації» заляканих викладачів, студенти навіть під загрозою виключення з навчального закладу (а таке траплялося вже не раз) не збираються підтримувати «правильного», себто провладного, кандидата. (Цікавий випадок із життя. Молодий хлопець роздає передвиборчу агітацію Віктора Януковича, супроводжуючи процес примовкою: «Беріть газетку, голосуйте за Ющенка!». Питаю: «Ти що, не бачиш, чия це газета? Вона ж за Януковича!» — «Та знаю я, знаю. Газетки роздаю, бо за це платять. А за Ющенка агітую, бо сам за нього голосуватиму. Папірець люди й без того викинуть — воно нудне, а про Ющенка запам'ятають»). Більше того, активні юнаки та дівчата об'єднуються у громадські організації й рухи, аби разом протидіяти владі як на рівні свавільних деканів-ректорів, так і вище.

      Одним із таких рухів стала «Вільна ініціатива «Студентська хвиля», створена на початку вересня з метою захисту прав та інтересів студентів, а також навчальних закладів у цілому від тиску влади. Оскільки «Хвиля», до якої приєдналося вже понад 7 тисяч студентів, активно підтримує на виборах опозиційного кандидата Віктора Ющенка, її учасники нерідко зазнають репресій та нападів. Скажімо, днями якісь молодики жорстоко побили координатора «СХ» в Луганську, приговорюючи, що цей «урок» назавжди відіб'є у хлопця бажання займатися громадською та політичною діяльністю. А позавчора втрапили в неабияку халепу донецький активіст «Хвилі» та його сестра, яких викрали невідомі особи.

      Як повідомляє Коаліція молоді «Наша Україна», коли близько 9:30 ранку 4 жовтня студентка Донецького національного університету Тетяна Батрак вийшла з гуртожитку, її перестріли двоє хлопців. Молодики «запросили» дівчину проїхатися з ними, а коли вона відмовилася, силоміць заштовхали в сіру «Ладу» і від'їхали. Це побачили подруги студентки (за їхніми словами, на автомобілі не було номерних знаків) і негайно повідомили про викрадення Тані її братові Олександру, а згодом звернулися і до правоохоронців. Сашко Батрак прибіг на місце події, але з ним трапилася та сама історія: його перепинили вже троє хлопців, заштовхнули в синю іномарку і повезли, як з'ясувалося згодом, туди ж, куди й Тетяну — в напівзакинуту будівлю за містом. Тані «пощастило»: дізнавшись, що до «Студентської хвилі» вона не має жодного відношення, нападники залишили дівчину в спокої і взялися до «розмови» з її братом. Хлопця жорстоко били, натягували на голову поліетиленовий мішок і погрожували згвалтувати сестру, вимагаючи розповісти про діяльність та плани «Студентської хвилі» в Донецьку й політичні уподобання членів організації. І не просто розповісти, а викласти все це в листі, адресованому нібито прокуророві області. Чергову порцію стусанів Сашко отримав тоді, коли на запитання, чи буде організація щось робити у випадку фальсифікації виборів, відповів, що «Хвиля» виведе на вулицю сотні студентів.

      Після кількох годин знущання Олександра й Тетяну знову запхали до авто й відвезли до Донецька, пригрозивши, що, якщо ті плескатимуть язиком, їх уб'ють. Попри погрози, Сашко одразу ж зв'язався з колегами і звернувся із заявою до Ворошиловського райвідділу міліції.

      Як запевнив «УМ» координатор «Студентської хвилі» в Донецькій області Андрій Фіщук, брат і сестра Батраки сповнені рішучості знайти своїх кривдників. «Настрій і в них, і в усіх нас бойовий!» — підкреслив Андрій. Словом, якщо метою цієї «акції» було залякати активних студентів, то її організатори досягли цілком протилежної мети — студенти ще більше згуртувалися й налаштувалися на перемогу.

      Однак  Андрій Фіщук сумнівається, що міліція справді знайде викрадачів. Як розповів Олександр Батрак, усі катівники були молодими людьми спортивної статури, а на запитання, хто вони взагалі такі, відповіли: «Мы — донецкие бандюки». Якщо щиро, ця відповідь одразу наштовхує на думку, що викрадення студентів — чиясь провокація. «Справді, дуже скидається на те», — погодився Андрій Фіщук і пообіцяв, що сьогодні або найближчими днями активісти «Студентської хвилі» Донеччини розкажуть про всі нові подробиці, які з'являться у справі про викрадення Олександра й Тетяни Батраків, на скликаній із цього приводу прес-конференції.

 

ДО РЕЧІ

      Учора на засіданні Верховної Ради спікер Володимир Литвин дав доручення комітетам з питань боротьби з організованою злочинністю та корупцією, а також з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності вивчити питання про викрадення донецького активіста «Студентської хвилі» та його сестри.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>