НОВИНИ ПЛЮС

23.03.2016

Сепаратистів заочно не судять

До ватажків бойовиків «ДНР» та «ЛНР» Олександра Захарченка та Ігоря Плотницького неможливо застосувати механізм заочного засудження через недоліки українського законодавства, вважає заступник Генпрокурора — головний військовий прокурор Анатолій Матіос.

«Верховна Рада передбачила, що заочне засудження може бути застосоване у випадку підтвердження перебування громадян поза межами території України. Ну якщо ми визнаємо, що ОРДО/ОРЛО є поза межами території України, тим самим ми визнаємо їх», — пояснює пан Матіос цю юридичну зачіпку.

Агрегати для агресора

У Миколаєві Служба безпеки спільно з митницею попередила спробу експорту до Росії агрегатів, призначених для кораблів військово-морського флоту та прикордонної служби ФСБ РФ. За даними СБУ, директор одного з приватних підприємств намагався переправити до Владивостока обладнання, яке, згідно з урядовою постановою, включено до списку товарів військового призначення. Для уникнення проходження дозвільної процедури державного експортного контролю ділок надав митниці завідомо неправдиві відомості щодо функціонального використання агрегатів. Слідчі відкрили кримінальне провадження.

Кацуби і Панама

Скандально відомі брати Кацуби мають бізнес-зв’язки з партнером глави МВС Арсена Авакова Ігорем Котвіцьким. Про це у своєму блозі на «Українській правді» повідомив депутат БПП Сергій Лещенко. За його словами, родина Кацуб володіє фірмою «Техпроект», «яка веде спільну діяльність з держкомпанією «Укргазвидобування».

«Останні зміни в складі засновників Кацубиного «Техпроекту» відбулися через тиждень після втечі Януковича, 28 лютого 2014 року, коли було змінено директора, а в склад засновників увійшли фірми з Панами. Одна з них, Marco Development S.A., стала власником 20% акцій фірми Кацуби, — повідомив депутат Лещенко. — Найцікавіше, що адреса реєстрації цієї панамської фірми, а також її панамські директори – ті ж самі, що у фірми Kingston Group S.A., на рахунок якої депутат-соратник Авакова Ігор Котвіцький переказав минулого року скандальні 40 мільйонів доларів».

Нагадаємо, що у вересні 2015 року братам Сергію та Олександру Кацубам було оголошено підозру в розкраданні понад 450 млн. грн. на оборудках iз компанією Сергія Курченка «Газ України-2020». Після цього вони терміново залишили Україну, а ГПУ оголосила обох Кацуб у міжнародний розшук. Однак уже 5 січня 2016 року ГПУ несподівано закрила кримінальне провадження щодо Кацуб і припинила розшук.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>