Папірці з двоголовою куркою

18.03.2016

На Донбасі не очікується швидкого вирішення не лише безпекового, а й політичного питання. Раніше сепаратисти, за вказівкою Кремля, насамперед наполягали на проведенні фейкових виборів на окупованих територіях наприкінці квітня, а не на припиненні вогню й відновленні українського закону і правопорядку на охоплених безміром територіях. Нині ж вони вже самі відсувають переспективу волевиявлення підконтрольного їм населення на пізніший час.

Формальна причина, озвучена ватажком донецьких терористів Олександром Захарченком: варто перенести псевдовибори в захоплених бойовиками та окупантами районах на невизначений період, доки всім жителям не видадуть «паспорти» так званої «ДНР».

Зауважимо, що на цьому тижні бойовики почали роздавати населенню так звані «паспорти», які не визнають навіть російські прикордонники. Перший із цих папірців дістався саме Захарченку, який назвав мить отримання нічого не вартої макулатури «історичним днем» і додав, що «без цього паспорта ви не маєте права брати участь у виборах».

В офіційному Києві також не бачать можливості провести вибори на окупованих територіях у цьому році. Заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера взагалі заявив, що волевиявлення в зоні конфлікту неможливе у найближчі два роки.

«Я не вірю в те, що можливе проведення виборів не те що в червні 2016 року, я сумніваюся, що в червні 2017 року можна буде провести вибори в окремих районах Донецької і Луганської областей», — каже пан Магера.

Генеральний директор Комітету виборців України Олексій Кошель пішов ще далі, адже вважає, що «за оптимістичним сценарієм вибори на Донбасі можна буде провести не раніше, ніж через п’ять років, а за песимістичним сценарієм — через десять років і більше».

Щодо безпекового питання, то, на думку Президента Петра Порошенка, нинішня ситуація в зоні проведення АТО не дає підстав сподіватися на мирний розвиток подій на Донбасі. Ті бої, які зараз ведуться в районі промзони біля Авдіївки, і зосередження ворожих збройних формувань разом iз танками та артилерією ніяк не дають нам підстав сподіватися на гарантований мирний розвиток подій», — зазначає глава держави.

ДО РЕЧІ

За даними ГУР Міноборони, розпорядження на ведення інтенсивного вогню на Донецькому напрямку російські окупанти отримали від Генштабу РФ. Додамо, що в останні дні захисники України відбили кілька атак диверсійних груп ворога. Позаминулої доби загинув один український воїн і щонайменше шестеро окупантів. Українська військова розвідка додає, що з 10 по 15 березня до Ростовської оласті РФ вивезено 60 тіл загиблих російських загарбників.

За даними керівника апарату голови СБУ Олександра Ткачука, від початку збройного конфлітку на Донбасі загинули понад 1600 військових Росії. Говорячи про кількість загиблих російських найманців, пан Ткачук заявив, що ця кількість принаймні удвічі більша, ніж кількість загиблих кадрових військових. За його словами, нині на окупованому Донбасі перебуває до 6 тис. російських військових, а також близько 40 тис. бойовиків.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>