Крутихвіст і оптимістка

16.03.2016
Крутихвіст і оптимістка

Джуді — єдина поліцейська-кролик у «Зоотрополісі». (з сайта bhfilms.com.ua.)

Цього тижня у прокат виходить 55-й повнометражний анімаційний фільм Disney — студії з понад 90-річною історією. У «Зоотрополісі» режисери Байрон Говард, Річ Мур та Джаред Буш намагаються вибудувати ідеальний сучасний світ для щасливого співіснування тварин аж 64 різних видів, показуючи не без гумору й іронії, яким непростим є шлях до такої благородної мети.

Ще малою кроличка Джуді мріє не моркву вирощувати, як татко з мамою і… 270 братиків та сестричок, а стати справжньою поліцейською. Тільки-но вийшовши з дитячої вистави, де декларували можливості усіх бути тими, ким бажається, — примічає, як лисеня відбирає квитки у слабших звірят. Джуді кидається на допомогу; хоч і скривджена, але забирає у нахаби те, що йому не належить. Малій кроличці доведеться немало тренуватися зі слонами, вовками, носорогами, щоб закінчити поліцейську академію і відправитися у Зоотрополіс — насучасне місто тварин.

У шикарному районі Мала Сахара там оселилися пустельні тварини; Тундратаун прихистив полярних ведмедів і лосів; Тропічний Масив став ареалом тварин, які мешкають у спекотному і вологому кліматі; в районі Мала Гризляндія — домівка для крихітних мишок, а в Довгих Норах прописалися мільйони кумедних і милих кроликів. У центрі міста розташований район Саванна-Централ.

Новопризначена офіцер Джуді Гопс — єдиний кролик у поліції Зоотрополіса, де служать лише великі тварини. Її відправляють не розкривати зникнення більше десятка поважних містян, що є хижаками від природи, а роздавати квитанції за неправильне паркування. Уважна і співчутлива Джуді тим часом примічає дивного лиса. Це Нік Крутихвіст, він виявиться пройдисвітом, який заробляє гроші шахрайством. Хоча раніше мріяв бути скаутом, а наприкінці стане найкращим другом офіцера Гопс і першим лисом-поліцейським.

«За суттю своєю «Зоотрополіс» — фільм про пригоди двох друзів, — уточнює режисер Річ Мур. — Кролиця Джуді і лис Нік — вороги за своєю природою, тому перший час вони не ладнають одне з одним, ставляться один до одного з упередженням, ґрунтуючи свою думку про напарника лиш на чутках і плітках». Джуді — невиправна оптимістка. Нік — цинік. Він вважає, що вище голови не стрибнеш. «Уявіть собі цей дует — повна енергії та ентузіазму провінціалка і абсолютний цинік та раціоналіст, — радить Байрон Говард. — Лис частенько підколює свою напарницю, але і вона не дає йому спуску».

Творці «Зоотрополіса», зображуючи тварин, продумали усе до дрібниць. Якщо придивитися, шкура білого ведмедя повністю відбиває світло і здається білосніжною. Хутро лисиці темно-вохряне біля коріння і руде на кінчиках. До речі, зовнішність помічника мера Вівцянки подібна до героїв старих фільмів студії Disney «Зіграй мою музику» і «Час мелодій». Художники створили шість унікальних нарядів для Вівцянки. В її гардеробі — твідова сукня, блейзер і маленький дзвіночок замість бейджа з ім’ям. Також є помаранчеве плаття з візерунком, що нагадує кучері. Створюючи образ мера Леадора Левогрива, художники орієнтувалися на зовнішній вигляд Муфаси з «Короля Лева». Секретар поліцейської дільниці Шкрябогриз не вирізняється грацією справжнього леопарда, проте в його зовнішності є одна деталь, яка чітко ідентифікує його вид: чорні смужки, що ведуть від внутрішніх кутиків очей до зовнішніх кутиків пащі.

У команди пішло півтора року на вивчення тваринного світу. Продюсер мультфільму Кларк Спенсер каже: «Ми зустрічалися з багатьма експертами-зоологами з різних куточків нашої планети, включно з фахівцями з «Королівства Тварин» із парку розваг Walt Disney World. Ми подолали 14000 кілометрів, щоб два тижні провести в Кенії, де спостерігали за різними тваринами спекотних широт. Ми хотіли, щоб усі тварини Зоотрополісу були реалістичними, щоб їхня поведінка в точності відповідала поведінці справжніх звірів».

І все ж у «Зоотрополісі» усе — як у людей. Є лінивці і всемогутній «велетень» з охоронцями-ведмедями, який насправді маленький чи то щур, чи пацючок. У детективній анімаційній історії на глядачів чекають щонайменше два несподівані повороти. Чому дичавіли хижаки і хто був сценаристом викрадень та дичавіння звірів — відразу не здогадатися.