Пісенна «Ватра»

16.03.2016

Нещодавно у приміщенні гуртожитку Криворізького педагогічного університету відкрився молодіжний проект «Ватра. Простір щирого спілкування». Ідея проекту виникла у волонтерів «Жіноча сотня. Кривий Ріг» та студентів-переселенців, які потрапили до Кривого Рогу разом з евакуйованим Донецьким національним університетом економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського ще влітку минулого року, після відвідин Львова. Саме тоді за ініціативи волонтерської організації «Жіноча сотня» та за сприяння ГО «Українська галицька асамблея», студенти ДонНУЕТу побували на екскурсіях у Львові, провівши там кілька незабутніх днів. Закарбувались не тільки краса туристичного міста, гостинність та щирість тамтешніх людей. Чи не найяскравішою подією стало відвідування пісенної зустрічі, яка називалась «Ватра».

Приїхавши до Кривого Рогу, студенти поставили собі за мету неодмінно проводити подібні пісенні зустрічі. Сказано — зроблено, тричі збирались вони на березі річки Саксагань з гітарою, дримбою, добіркою роздрукованих українських пісень та справжнім козацьким кулішем. Коли дізналися за проведення конкурсу від Управління Верховного комісара у справах біженців (УВКБ ООН), розробили проект та отримали міні-грант на його реалізацію. Створення такого місця, де можна не тільки поспівати, а й відчути тепло домашнього затишку, навчитися корисних речей, послухати успішних людей, врешті-решт, просто спілкуватися…

— Ремонт ми робили власноруч, — розповідає одна з волонтерів «Жіночої сотні», — студенти та волонтери, друзі. Тому відкриття трохи розтягнулось у часі — на три місяці. Молоді необхідно приділяти багато уваги, показувати позитивні приклади, пропонувати знання. Тому ми запросили до співпраці юристів та психологів. Приміщення, де знаходиться тепер «Ватра», було під егідою студентського волонтерського психологічного центру «Турбота». Тепер ми розділимо його з користю для обох сторін.

Жінки ГО «Жіноча сотня» чергують, допомагаючи студентам. Викладачі, художники, фотографи, музиканти теж проводитимуть свої заходи безкоштовно. На відкритті запрацювала фотовиставка «Там, де мій дім». Під час канікул студенти відвідували свої домівки. І привезли звідти знімки, — те, чим захотіли поділитися. На черзі зустріч із фотографом із Горлівки Олександром Водолазським, майстер-класи та багато інших цікавинок.

— Цей проект дуже важливий для мене, — розповідає студентка ДонНУЕТу Світлана Нахімова. — Дім далеко, а дуже хочеться домашнього тепла. Ми вклали всі свої зусилля, а дівчата з «Жіночої сотні» нам у цьому допомогли. Нашої подяки їм не виразити словами. З початком роботи провели кінокаву, там дивились і обговорювали фільм  «Мандарини», в якому на тлі війни між Абхазією та Грузією показана доля двох абсолютно різних людей. А ще був вечір пам’яті Небесної сотні. Приїжджав хлопець із Києва, який був на Майдані в ті запеклі дні.

Цей «Простір» — доказ того, що ідея може втілитись у життя, якщо докласти трішки зусиль небайдужих людей.