«Турецький шлагбаум» на шляху до Європи

10.03.2016
«Турецький шлагбаум» на шляху до Європи

Багатьох біженців Європа поверне в Туреччину.

Лідери Європейського союзу і Туреччини провели в Брюсселі позачерговий саміт, присвячений проблемі біженців. Запланований як кількагодинні переговори, саміт перетворився на понад 12-годинний марафон. В оприлюдненій близько другої години ночі 8 березня заяві лідерів об’єднання за підсумками саміту йдеться про згоду на «сміливі кроки» для зупинки нелегальних перевізників біженців та захисту зовнішніх кордонів задля припинення кризи біженців у Європі.

Глави держав та урядів ЄС спільно з турецькими представниками ухвалили шість ключових принципів нового плану, повідомляє «Німецька хвиля». Нових біженців, які потрапляють із Туреччини на грецькі острови, повертатимуть до Туреччини коштом Євросоюзу. Натомість за кожного поверненого сирійця ЄС переселятиме до себе біженця з Туреччини. Таку домовленість президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер пояснив тим, що вона знизить стимул для сирійців платити контрабандистам за доставку їх до Греції: «Така спроба (нелегально прибути в ЄС. — Ред.) не лише поверне вас до Туреччини, а й перемістить у кінець списку претендентів на переселення».

У спільній заяві лідери ЄС також підтвердили наміри зупинити нерегульовані потоки мігрантів та шукачів притулку через Західні Балкани. Нагадаємо, проти пропозиції закрити «балканський маршрут» раніше виступила канцлер ФРН Ангела Меркель, яка вважає цей крок полегшенням кризи лише для «кількох країн, але не для всіх». Водночас країни союзу домовилися відновити повну функціональність Шенгенської угоди з особливою увагою на захист зовнішніх кордонів.

У свою чергу, турецький прем’єр Ахмет Давутоглу підкреслив, що Анкара «не вимагає грошей», проте прагне «справедливого розподілу тягаря». За його словами, Туреччина вже прийняла 2,7 мільйона сирійських біженців. Туреччина просить у Заходу шість мільярдів євро допомоги для вирішення міграційної кризи. Країна витратила в рази більше на утримання шукачів притулку з 2011 року. Анкара також зуміла досягти згоди ЄС на прискорення візової лібералізації з планом вийти на безвізовий режим для турків до кінця червня 2016 року, а також на пришвидшення виділення їй трьох мільярдів євро. Брюссель також погодився «відкрити нові розділи» у переговорах iз Туреччиною щодо вступу до ЄС.

Після завершення 12-годинного позачергового саміту «ЄС — Туреччина» лідери країн Євросоюзу заявили про те, що досягнені домовленості є «проривними» для того, щоб урегулювати кризу біженців. Німецька канцлерка Ангела Меркель привітала досягнення згоди. Голова Європейської Ради Дональд Туск підтримав оцінку Меркель, назвавши підсумки саміту ключовим кроком для завершення найбільшої кризи біженців у Європі з часів Другої світової війни: «Дні нелегальної міграції в Європу завершилися», — цитує його «Рейтер».

Критики ж нової угоди побоюються, що пришвидшеному процесу депортації мігрантів до Туреччини може бракувати індивідуального підходу до ситуації шукачів притулку. ООН закликала Європу не закривати двері для людей у скруті, адже війна у Сирії зруйнувала їхнє життя. 28 країн ЄС, як очікують, попросять Туреччину забрати назад тисячі мігрантів, які не підходять під критерії надання притулку. За даними газети «Файненшл таймс», Брюссель готується кардинально переглянути систему надання притулку в країнах ЄС. Зараз біженці та мігранти зобов’язані просити про притулок у тій країні ЄС, в яку вони прибувають. Але останнім часом це правило не працює. Замість нього, як повідомляє «Файненшл таймс», запропонують централізовану систему подачі заяв. Подробиці реформи, як очікується, оголосять 17 березня на саміті ЄС.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>