Можемо й без легіонерів

04.03.2016
Можемо й без легіонерів

Ослаблена кадровими втратами «Енергія» не змогла зупинити «Хімік» на шляху до чвертьфіналу Кубка Європи ФІБА. (з сайта khimik.com.ua.)

Напевно, немає в Україні жодного професіонального клубу, якого б не торкнулася фінансова оптимізація. Один із лідерів українського баскетболу — южненський «Хімік» — не виняток. За останні кілька років южненці практично повністю відмовилися від послуг легіонерів, скоротивши їхню присутність у команді (з урахуванням членів тренерського штабу) до двох осіб.

Підписуючи на початку сезону контракт iз парою американських легіонерів, у «Хіміку», напевно, по інерції сподівалися, що всі «заробітчани» зi США так само вправні.

Утім, як виявилося, рівень гри Метью Шоу та Брандена Фрейзера достатньо поступається класу їхніх попередників, які в минулі роки були беззаперечними лідерами «хіміків». Нині ж першу скрипку в чемпіонському складі южненського клубу грають вітчизняні виконавці. І наочно цей факт вони продемонстрували у вирішальному поєдинку першого раунду «плей-оф» Кубка Європи ФІБА проти румунської «Енергії», при тому, що обидва легіонери вийшли на цей поєдинок у стартовій п’ятірці. Але гра у них не пішла. Так, за 29 хвилин ігрового часу Фрейзер набрав чотири очки, Шоу, провівши на майданчику 19 хвилин, відзначився лише двома пунктами.

Утім завдяки відмінній роботі хлопців із «лави запасних» «Хімік» зумів змінити хід третього в серії поєдинку, й після програної першої чверті довів, у підсумку, матч до переможного завершення. Згідно зі статистикою, южненські баскетболісти, які вступали у гру з «лави запасних», за весь матч набрали 40 балів, тоді як «резервісти» «Енергії» зуміли заробити лише два очки.

Хоча, якщо бути точним, то в запасі у господарів був лише один гравець. Через фінансову кризу, в якій посеред сезону опинилися румунські «енергетики», їхній табір поступово залишили практично всі ключові виконавці. Працювати в таких умовах відмовився й головний тренер «Енергії» Хрусту Сапера. І хоча на його місце в клубі дуже швидко знайшли заміну, так само швидко «склепати» під його наступника — Янніса Діамантакоса — новий колектив не вдалося.

Тож і змушена була «Енергія» вшістьох протистояти повноцінній команді «Хіміка», де з найкращого боку проявити себе змогли й лідери стартової п’ятірки, й «резервісти». Особливо вдалим вийшло «включення» у гру Віталія Мальчевського, який, продемонструвавши напрочуд вдалу результативність під час кидків із-за «дуги» (5 із 7 влучань), зіграв, по суті, вирішальну роль у встановленні підсумкового результату — 77:84. Загалом 28-річний уродженець Кривого Рогу, в минулому сезоні — гравець «Дніпра», набравши 19 очок, став найрезультативнішим баскетболістом матчу і допоміг своїй новій команді пробитися до чвертьфіналу Кубка Європи ФІБА, де її суперником буде французький «Елан Шалон».

ТАБЛО

Кубок Європи ФІБА. Чоловіки. 1/8 фіналу. Заключний матч серії до двох перемог. «Енергія» (Румунія) — «Хімік» (Україна) — 77:84 (28:24, 12:21, 19:24, 18:15; Даніс (29) — Мальчевський (19), Конєв (18), Антипов (15)). Рахунок у серії — 1:2.