А Білл таки найбагатший…

03.03.2016
А Білл таки найбагатший…

Білл Гейтс усімнадцяте очолює список багатіїв.

Співзасновник компанії «Mайкрософт» Білл Гейтс 17-й раз очолив список найбагатших людей планети за версією американського журналу «Форбс». Американське видання оцінило статки Гейтса у 75 мільярдів доларів, що на 4,2 млрд. менше, ніж минулого року. Друге місце у списку посів іспанець Амансіо Ортега, власник компанії Inditex, найбільш відомої мережею магазинів одягу Zara. Його статки на 2016 рік становлять 67 мільярдів доларів. Третє місце — у американського підприємця Уоррена Баффетта (60,8 мільярдів доларів). До першої п’ятірки увійшли також мексиканський телекомунікаційний і будівельний магнат Карлос Слім ($50 млрд.) і власник гіганта електронної торгівлі «Амазон» Джефф Безос ($45,2 млрд.).

Багатії збідніли

Як зазначає «Форбс», мінливість фондового ринку, падіння цін на нафту і зміцнення долара призвело до динамічної перестановки багатств по всьому світу, а список уперше з 2009 року зазнав змін. Зокрема, вперше з 2010 року в кожного багатія в списку в середньому в гаманці по 3,6 мільярда доларів, що на 300 мільйонів менше, ніж рік тому, — пише видання. Як зазначається, 221 мільярдер випав зі списку, у той час як 198 новачків поповнили ряди рейтингу; ще 29 осіб зі списку 2015 року померло, а 29, які вибули торік, повернулися назад.

Також уперше до десятки найбагатших людей світу потрапили засновник соціальної мережі «Фейсбук» Марк Цукерберг (44,6 мільярда доларів) та засновник інтернет-компанії Amazon.com Джефф Безос, що свідчить про важливу роль інтернету та інтернет-бізнесу в наші часи. 31-річного Цукерберга можна назвати найуспішнішим мільярдером року: з березня 2015-го він збільшив статки на понад 11 мільярдів і перемістився на 6-те місце рейтингу з 16-го минулого року, констатує «Німецька хвиля».

Усього, за підсумками видання, у світі нараховується 1810 мільярдерів, які володіють 6,48 трильйона доларів, що на 570 млрд. менше, ніж торік. Кількість мільярдерів у світі зменшилася вперше з 2009 року. При цьому в 2016 році список поповнився 198 новими іменами, 70 з яких — китайці. У списку «Форбс» також 190 жінок, найбагатшою з яких є дочка засновника косметичної компанії L’Oreal Ліліан Беттанкур (36,1 млрд. доларів). Наймолодшими учасницями рейтингу найзаможніших людей планети стали 19-річна Александра та 20-річна Катаріна Андерсен iз Норвегії, спадкоємниці інвестиційної компанії Ferd, а найстаршим — 100-річний американський філантроп Девід Рокфеллер зі статками у 3 млрд. доларів.

Країни з найбільшою кількістю мільярдерів: США (540 осіб), материковий Китай (251), Німеччина (120), Індія (84) та Росія (77). Список російських товстосумів на відміну від минулого року зменшився на 11 осіб (чи не санкції даються взнаки?). Найбагатшим росіянином є співвласник «Сібура» та НОВАТЕКа Леонід Міхельсон зі статками 14,4 млрд. доларів, які за рік він примножив на 2,7 млрд. — він займає 60-те місце в рейтингу. Минулорічний найбагатший росіянин Володимир Потанін, власник «Інтерроса» та «Норільського нікеля», втратив позиції і опустився на 78-му сходинку.

Наші серед їхніх

Україну в списку «Форбс» репрезентують п’ятеро товстосумів: Рінат Ахметов (2,3 млрд. доларів), Геннадій Боголюбов (1,3 млрд. доларів), Ігор Коломойський (1,3 млрд. доларів), Віктор Пінчук (1,2 млрд. доларів) та Юрій Косюк (1 млрд. доларів). Порівняно з 2015 роком, статки найбагатшого українця Ахметова скоротилися майже втричі (з 6,7 мільярда). А в 2014 році багатство донецького олігарха «Форбс» оцінював у 12,5 мільярда «зелених». Статки Боголюбова (1367-ме місце списку, як і в Коломойського) не змінилися впродовж останнього року. Статки Віктора Пінчука зменшились на 0,3 млрд., він посідає 1476-те місце. П’ятим найбагатшим українцем є Юрій Косюк — за рік він втратив 100 млн. доларів і тепер посідає 1694-те місце у рейтингу. Загальні статки найбагатших українців оцінюють у 7,1 млрд. доларів.

П’ять мільярдерів у списку «Форбс» — це й так забагато для найбіднішої країни Європи. Для порівняння, у списку лише четверо поляків: Домініка і Себастьян Кульчики з 3,6 млрд. доларів (435-те місце), Зигмунт Солож-Жак з 2,5 млрд. (688-ме місце) та Міхал Соловов iз 1,8 млрд. (1011-ша позиція).

Цьогорічний список мільярдерів є 30-м в історії часопису «Форбс».

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>