Оті «карателі» такі жорстокі

02.03.2016

За час, який минув з моменту підписання Мінських угод, Росія не виконала жодного свого зобов’язання, офіційно заявляє вітчизняне МЗС. Натомість, за два роки агресії під командуванням російських офіцерів на Донбасі була «сформована сорокатисячна армія, укомплектована та профінансована російською стороною». На переконання українських дипломатів, сьогодні РФ та контрольовані нею бойовики продовжують військові провокації, у тому числі із застосуванням зброї, яка мала б бути відведена під контролем та моніторингом ОБСЄ — реактивні системи залпового вогню, самохідна артилерія, міномети калібром 82 та 120 міліметрів.

За даними керівника української сторони СЦКК, генерал-лейтенанта Андрія Тарана, лише протягом лютого бойовики щонайменше 32 рази обстрілювали населені пункти, які перебувають під їхнім контролем. Мета обстрілів — звинуватити у збройних провокаціях українську армію. Генерал Таран додає, що бойовики тим самим намагаються переконати спостерігачів ОБСЄ та місцеве населення «у жорстокості сил АТО, що гатять по житлових кварталах».

Не дивно, що з огляду на останні події на Донбасі глава МЗС Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр під час спілкування з держсекретарем США Джоном Керрі заявив, що «Мінські угоди можуть бути поставлені під сумнів, доки сторони конфлікту не досягнуть більш швидкого прогресу у виконанні домовленостей». Пан Керрі у свою чергу заявив, що дії потрібні від кожної зі сторін, а Росія має забезпечити виконання сепаратистами своєї частини угоди.

У МЗС України наголошують, що Україна послідовно виконує взяті на себе Мінські зобов’язання безпекового, політичного, гуманітарного та соціально-економічного характеру. Так, саме українська сторона припинила ведення вогню, забезпечила повний доступ місії ОБСЄ, представила своє бачення модальностей проведення місцевих виборів на тимчасово окупованій території відповідно до Мінських угод, міжнародних стандартів та українського законодавства.

Однак Кремль вперто не чує цих заяв з Євросоюзу, США та України. Навіть, навпаки: замість того, щоб виводити з Донбасу російські окупаційні війська, Москва намагається нав’язати Україні зміну статусу своїх 1-го та 2-го армійських корпусів, сформованих на території «ДНР» та «ЛНР», на так звану «народну міліцію», підрозділи якої забезпечуватимуть громадський порядок в окремих районах областей.

За словами представника України в політичній підгрупі ТКГ Романа Безсмертного, офіційний Київ пропонує на переговорах у Мінську, щоб громадський порядок охороняли патрулі, кожен з яких складатиметься з шести осіб: два представники української поліції, два представники місцевої громади і два представники поліцейського контингенту ОБСЄ. Але Москва та її маріонетки з Донецька та Луганська — категорично проти. Ще й наполягають, що такий патруль має складатися лише з «народних міліціонерів» — тобто сьогоднішніх місцевих терористів та кадрових російських військових, яких контролює Генштаб ЗС РФ.

«Це теж саме, що ми бачимо в Чечні. Це так звані «корпуси Кадирова». Яка перспектива роботи цих корпусів, думаю, нікому не треба пояснювати», — обурюється пан Безсмертний.

А ТИМ ЧАСОМ...

Позаминулої доби в зоні проведення АТО від розтяжок та обстрілів на Донеччині поранень зазнали троє захисників України, а також троє мирних мешканців. Утім на Луганщині не обійшлося без жертв: на трасі між Новотошківським та Гірським підірвався автомобіль із військовослужбовцями 80-ї бригади. За попередньою інформацією Луганської обласної військово-цивільної адміністрації, троє вояків загинули, двоє отримали поранення.

Зауважимо, що днями влада Луганщини повідомила, що саме у Попаснянському районі (де, власне, й сталася трагедія) терористи хочуть захопити село Молодіжне, яке розташоване в «сірій зоні». У селі проживає триста людей, але немає ні українських військ, ні бандформувань «ЛНР».

«Терористи хочуть посилити свою присутність тут у зв’язку з можливим відкриттям нового автомобільного пункту пропуску в Золотому. Тому й збільшили кількість провокацій та обстрілів у цьому районі», — каже керівник Луганщини Георгій Тука.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>