Московіє, протри окуляри

24.02.2016
Московіє, протри окуляри

Офіційний Київ не буде виконувати вимоги російської сторони, які ґрунтуються на її прочитанні тексту Мінських домовленостей, заявив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на спільній прес-конференції з главами МЗС Німеччини та Франції. У присутності європейських колег пан Клімкін наголосив, що Україна лишається вірною своїм обіцянкам щодо проведення виборів на Донбасі, але не погодиться на їх проведення доти, доки не буде впевненості у їх чесному результаті.

«Тільки коли мешканці Донбасу зможуть під час вільних і чесних виборів висловитися і довірити свою долю мешканцям самого Донбасу, а не тим, хто за підтримки РФ та за наслідками фейкових виборів перебуває там при владі зараз, — тільки тоді у нас є шанс на виконання Мінська, — каже глава вітчизняного МЗС. — Ми віддані Мінську, але не його російському баченню, коли Росія хоче інтегрувати до України створену ними суміш російсько-мафіозного Донбасу, який перебуває під російським квазіуправлінням».

На думку міністра, все це Москва робить для того, щоб «політично дестабілізувати Україну і перекласти на Київ фінансування цієї території, а також для того, щоб мати можливість постійно розкручувати за його допомогою проблеми для України».

Напередодні глави МЗС Франції та Німеччини — Жан-Марк Еро та Франк-Вальтер Штайнмаєр, які перебувають у Києві з робочими візитами, — зустрілися з Президентом Петром Порошенком і обговорили ситуацію на сході України та стан виконання Мінських домовленостей.

Президент Порошенко повідомив європейським дипломатам про численні порушення режиму припинення вогню з боку контрольованих Росією бойовиків, а також використання ними забороненої зброї. Глава держави також наголосив на важливості звільнення усіх заручників, включно з тими, хто незаконно утримується на території РФ. Серед іншого, сторони скоординували свої дії напередодні зустрічі міністрів закордонних справ «Нормандської четвірки», яка відбудеться у Парижі 3 березня.

Паралельно з ЄС та Україною дипломатичний тиск на Москву чинить і Америка: Президент США Барак Обама у розмові з президентом РФ Володимиром Путіним підкреслив важливість виконання російсько-сепаратистськими силами на сході України зобов’язань згідно з Мінськими домовленостями. Зокрема, Обама наголосив на важливості припинення вогню на лінії розмежування на Донбасі та на забезпеченні повного доступу представників СММ ОБСЄ до зони конфлікту, в тому числі до міжнародного кордону.

А ТИМ ЧАСОМ...

У штабі АТО повідомляють, що в цілому обстановка на донецькому напрямку бойових дій залишається складною. Так, у Красногорівці продовжуються періодичні обстріли з боку російської гібридної армії та сепаратистів-маргіналів, терористи заважають українській владі відновлювати інфраструктуру та налагоджувати життя для мирних жителів міста. За даними ГУР Міноборони, в ході зіткнень під Красногорівкою та Донецьким аеропортом днями загинуло четверо російських військових, ще семеро отримали поранення.

Водночас на околицях Донецька (на лінії Ясинувата—Авдіївка) позавчора ввечері лунали вибухи. З’ясувалося, що місцеві бойовики влаштували перестрілку з російськими кадровими військовими. Сталося це через виплату бойовикам затриманої зарплати, яку привіз останній «гуманітарний» конвой iз РФ: терористи добряче напилися і згадали старі образи від росіян.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>