Цільна пшениця — здоров’я рятівниця

23.02.2016
Цільна пшениця — здоров’я рятівниця

Вівсянка з ягодами — джерело корисної клітковини. (з сайта 21ch.kr.ua.)

Споживаючи щодня клітковину, ви оберігаєте організм від багатьох недуг. 20-30 грамів на день цього продукту цілком вистачить для профілактики певних захворювань, кажуть дієтологи. Таким є результат дослідження фахівців Гарвардської школи громадського харчування.

Що таке клітковина? Це певний тип вуглеводів, які не перетравлює організм. Клітковина (на відміну від більшості вуглеводів) не розщеплюється на молекули цукру, проходить через кишечник у неперетравленому вигляді і допомагає регулювати рівень глюкози в організмі. І при цьому тамує відчуття голоду.

Клітковина буває двох типів. Перший містить волокна, які розчиняються у воді і допомагають знизити рівень цукру та холестерину в крові. Їх почерпнете у вівсяних пластівцях, горіхах, бобах, яблуках, чорниці. Інші волокна — нерозчинні — допомагають роботі кишечнику, запобігають закрепам. Нерозчинні волокна — це пшениця, цільнозерновий хліб, коричневий (неочищений) рис, морква, бобові, огірки.

Тож дієтологи радять регулярно споживати клітковину, аби залишатися здоровими. Білий хліб і очищений рис ліпше замінити на продукти із цільного зерна, більше споживати сирих овочів (скажімо, моркву), віддавати перевагу фруктам перед фруктовими соками, готувати страви з бобових.

Учені та медики під час численних досліджень довели, що регулярне споживання харчових волокон запобігає розвитку серцево-судинних захворювань. Раціон, багатий на харчові волокна, на 40 відсотків допомагає знизити імовірність ішемічної хвороби серця. Ці диво-продукти запобігають розвитку цукрового діабету, запаленню кишечнику, ожирінню.