НЕДОмайдан

23.02.2016
НЕДОмайдан

Нова сила — нова символіка й нові гасла. РПС освоюється в готелі «Козацький».

Другі роковини розстрілу Небесної сотні в Києві були відзначені не лише скорботними заходами. Минулі вихідні пройшли під знаком народного віче — не чисельного, але галасливого. Про себе заявили так звані «Революційні праві сили» — об’єднання, про яке ще донедавна ніхто не чув. «Стартували» РПС гучно — «революціонери» у камуфляжі та балаклавах захопили готель «Козацький», що розташований в центрі Києва. Нашвидкуруч організували в готелі штаб і навіть провели для журналістів екскурсію відвойованою територією (забігаючи наперед, зазначимо, що станом на ранок понеділка РПС вже залишили будівлю готелю).

За оцінками самих «ерпеесників», у гучній «презентації» нової політичної сили взяли участь близько двох тисяч осіб. Журналісти нарахували вдесятеро менше людей. На ночівлю на Майдані залишилося не більше тридцяти «душ» — у вже традиційних для головної площі Києва наметах представники РПС вирішили залишатися до, мабуть, повного задоволення своїх вимог.

А вимоги ці прозвучали зі сцени Майдану в неділю ввечері. Трансляція, щоправда, раз у раз уривалася, бо «революціонерам» вимикали світло. Але головне вони все ж проартикулювали. Отож: «Наша мета — завершення революції гідності, відновлення конституційного ладу, конструктивні зміни у вигляді «громадського уряду» або впливу суспільства на уряд, що дасть можливість реалізувати пряме народовладдя в Україні», — заявив Антон Бондаренко, член організації «Білий молот».

«Ми зробимо все, щоб зміни в Україні пройшли без крові. Але якщо злочинці при владі спробують здійснити силовий розгін або якісь провокації, то ті бойові об’єднання, які входять у нашу координаційну платформу РПС, стануть на захист українського народу, і ніхто не вагатиметься», — пообіцяв промовець.

Те, що саме мають на увазі «Революційні праві сили» під завершенням Революції гідності, конкретизував нардеп попередніх скликань, лідер Партії захисників Вітчизни Юрій Кармазін. Він пояснив, що РПС наполягатиме на звільненні політв’язнів, а також відставці уряду, глави Нацбанку, секретаря РНБО, начальника Генштабу ЗСУ та керівників силових відомств. РПС відстоюватиме й заборону участі у владі всім, хто був при владі останні десять років і «завдав величезної шкоди для України». Програма «революціонерів» передбачає й початок слідства щодо дій Кабміну, Верховної Ради та апарату Президента, та ще й початок процедури імпічменту Президента в разі невиконання ним «вимог Конституції і українського народу».

Кармазін, який, судячи з усього, примкнув до лав РПС, додав, що учасники об’єднання «виступають за введення воєнного стану на Донбасі і в Криму, визнання Мінських угод «антинародними, антиконституційними і нелегітимними», перехід до нового формату врегулювання військового конфлікту на Донбасі з залученням Польщі і Туреччини». Економічні вимоги учасників руху полягають у відділенні влади від бізнесу, відкритому тарифоутворенні і забороні на підвищення тарифів у сфері ЖКГ, мораторії на отримання кредитів від МВФ, Світового банку та інших фінансових організацій тощо.

Частина озвучених вимог є прийнятною, проте, як завжди у подібних ситуаціях, виникає питання щодо того, хто найбільше зацікавлений у розкрутці чергового Майдану. Наразі це питання лишається відкритим, а всі версії можна поки що вважати «робочими». Окрім Юрія Кармазіна, впізнаваним діячем, присутнім на заходах РПС, був колишній колега Кармазіна по парламенту Степан Хмара. А ще — нардеп Сергій Мельничук — той самий, котрого виключили з Радикальної партії Ляшка та звинуватили у створенні злочинного угруповання. На сцені серед представників РПС був і амністований після Революції гідності Дмитро Павличенко.

Загалом відомо, що до РПС увійшли декілька воєнізованих груп. Це, передусім, уже згадуваний «Білий молот», а також кілька колишніх батальйонів «Правого сектору» («Захід-1», «Захід-2», «Захід-3» та «Захід-4»), від яких сам «ПС» устиг відхреститися. «Провідником» РПС називають Романа Стойка — одного з комбатів, котрого розшукують після трагічних подій у Мукачевому в липні 2015 року.

Тим часом з’ясувалася ще одна подробиця: події на майдані Незалежності, організовані «Революційними правими силами», активно ретранслює медійник, який у 2014 році працював на Lifenews. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив журналіст Денис Казанський. «Цікаво, що докладним чином висвітлює події на Майдані і «17 канал». Один із його журналістів Дмитро Василець на даний час сидить у СІЗО за співпрацю з пропагандистами так званої «ДНР». А репортажі з «Козацького» веде його колега Андрій Павловський, який у 2014 році працював на Lifenews і робив репортажі про українських карателів», — написав він.

Виникнення та перші кроки РПС прокоментував і «Правий сектор». «Дії організаторів «нового Майдану» виглядають як спроба дискредитувати націоналістичний рух і саму ідею національної революції. Не дивно, що новини про події в Києві активно висвітлюються і російською пропагандою, яка несподівано полюбила «третій Майдан», — заявили у «ПС».