Штампи про красу

23.02.2016
Штампи про красу

Переможцем української програми став фільм молодого режисера Нікіти Скоморохова Electroman. Кадр з фільму.

У столичному кінотеатрі «Кінопанорама» пройшов перший Міжнародний кінофестиваль короткометражних фільмів UFilmFest. Його місія — надихати глядача позитивними та мотивуючими кінострічками. Причому мотивують фільми до різних речей — розваг, роздумів про справжні життєві цінності, людські почуття та взаємини, до змін себе та суспільства. Директор фестивалю Ігор Бондар розповідає: «Перша мета — це підтримка фестивального руху, зокрема підтримка молодих кінорежисерів та акторів, щоб наші таланти залишалися в Україні, не переїжджали нікуди і допомагали розвивати кіноіндустрію. Друга ідея полягає в тому, що ми маємо обмінюватися міжнародним досвідом — тому в нас є міжнародна програма, а також запрошені експерти світової кіногалузі».

Фестиваль тримається на трьох китах: навчанні, обміні досвідом та підтримці. Саме з метою підтримки нової генерації режисерів і сценаристів журі обрало до участі чотирнадцять вітчизняних стрічок, для семи з яких фестивальний показ став прем’єрою. А для відбору в міжнародну програму було надіслано аж 1815 фільмів, із яких журі обрало для демонстрації шістнадцять. Вся програма фестивалю розподілена на національну та міжнародну.

Українська програма продемонструвала глядачам ігровий фільм Марини Гришай «Сомнамбули» — коротку історію про юнака, який вдень живе простим і доволі непримітним життям, але коли настає ніч, встає з ліжка в стані сомнамбулізму, розпочинає мандрівку містом. У фільмі йдеться про те, як може змінитися світ довкола в залежності від того, як на нього поглянути.

А стрічка Олексія Соболєва та Міши Коротєєва «Дім на краю планети» вразив глядачів неймовірною актуальною історією дівчинки зі сходу, яка стає свідком загибелі свого брата. Батьки перевозять її в будинок у Західній Україні, а дядько будує із нею ракету та в ній вони разом «летять на Марс». І вже доросла дівчина, яка навчилася жити заново, стоячи на червоній планеті, говорить слова, які залишаються в пам’яті у глядачів: «На моїй планеті не буде жорстокості, на моїй планеті не буде сліз».

Проти стереотипів починає боротися героїня картини «Не менше 50 кг» режисера Марії Артеменко. Якщо всі довкола намагаються схуднути — вона хоче набрати вагу, аби піднятися ліфтом, який не перевозить пасажирів вагою менше 50 кг. Цим вона практично кидає виклик суспільству, яке живе штампами про людську красу.

Які б стрічки не показували на фестивалі, все, що було за кадром, завжди залишається нерозкритим для глядача. Фестиваль UFilmFest теж кидає виклик загальному правилу, і в цьому йому допомагає фільм «Нервове сонце пустелі» Катерини Кузьменко та Тетяни Піщаної. У ньому розкриваються всі труднощі і перипетії у виробництві кіно, які насправді не менш цікаві, ніж саме кіно.

Переможцем Української програми став фільм молодого режисера Нікіти Скоморохова Electroman. Незвичайний учений у ньому на очах у глядачів вирішує провести не менш незвичний фізичний експеримент.

Міжнародна програма продемонструвала, зокрема, фільми «Як я не став піаністом» Томассо Пітта, «Безкраї простори» Кірана Дулі, «Блакитний та за його межами» Юрі Деккера, «Екзистенційний метод» Дені Кампоса, «Снасті та гачки» Луки Попадича. Деякі стрічки мають не лише оригінальний зміст, а й двозначні назви, скажімо «Булочка з маслом» Крістофера Кауфмана. Мультфільм «Овечий магазин» (режисер  Йорун Льюверінк, Нідерланди) став переможцем міжнародної програми фестивалю UFilmFest. Він розповідає про бабусю Вівцю, яка продає вовняні светри у своєму магазині. Але звідки вона бере шерсть — ось основне запитання. До речі, режисер його анімаційного фільму знімає мультики з тринадцяти років.

Найкращим фільмом із показаних, на думку глядачів, був «Подарунок» (режисер  Габріель Робертсон, Великобританія). А особлива відзнака журі дісталася фільму «Снасті і гачки» (режисер Лука Попадич, Швейцарія, Сербія) й анімаційній стрічці  «Допоможіть» (режисер Маназ Яздані, Іран).

Окрім фільмів, любителям кінематографа, молодим режисерам, сценаристам запропонували серію майстер-класів. Наприклад, можна було поговорити з актрисою, телеведучою та продюсером Валентиною Морозовою про кінобізнес в Іспаніі. Досвідом із молодими акторами поділилися художній керівник Європейського кінофестивалю Subtitle Річард Кук, а український режисер і сценарист Тарас Ткаченко порадив молодим талантам, як покращити свій сценарій.