За два роки — «двійка»

17.02.2016
За два роки — «двійка»

Люди вже не церемоняться з оцінками діяльності Кабміну Яценюка.

Мало який український Прем’єр долав психологічну позначку у два роки, відбутих на цій посаді. Два роки Арсенія Яценюка добігають кінця наступного тижня, проте наразі ще не зрозуміло, чи поповнить Арсеній Петрович «клуб довгожителів». У попередньому номері «Україна молода» прогнозувала скору відставку Кабміну Яценюка, спираючись на настрої фракцій. Настрої кардинально буцімто не змінилися, проте зранку 16 лютого експерти говорили здебільшого про те, що з переформатуванням уряду доведеться почекати.

Нічна зустріч на Банковій: усе з ніг на голову?

Ввечері понеділка коаліційні фракції збиралися на засідання, щоб вирішити долю уряду. Першою «відстрілялася» «Самопоміч»: її представники вкотре заявили, що виступають за відставку Арсенія Яценюка. Далі настала черга Блоку Порошенка, який засідав понад три години: спочатку в присутності свого «патрона» — Президента України, а потім уже за участі самого «винуватця свята» — Прем’єра Яценюка. Якщо останній сподівався переконати депутатів, що вартий другого (чи то пак третього) шансу, то досяг протилежного ефекту — за словами нардепа Сергія Лещенка, навіть ті, хто «коливався» у доцільності відставки глави уряду, повірив у її необхідність.

Підсумком засідання БПП стало рішення про збір підписів за звільнення Прем’єр-міністра. Справа з підписами пішла досить жваво — на 11-ту ранку 16 лютого було зібрано 106 підписів з необхідних 150. Чотири з п’яти коаліційних фракцій підтвердили намір відправити Яценюка на політичну пенсію, частково до них був готовий долучитися й «Народний фронт» (йдеться про 23 «фронтовиків», котрі входять до груп впливу Миколи Мартиненка та Андрія Парубія). До того ж відставку Прем’єра підтримував й Опозиційний блок — таким чином, голосів «за» назбирувалося навіть більше за необхідні 226.

Однак після публічної частини дискусії відбулася непублічна. Кулуарно ситуацію обговорювали Президент, Прем’єр, спікер ВР Володимир Гройсман, міністр МВС Арсен Аваков, секретар РНБО Олександр Турчинов, лідер фракції БПП Юрій Луценко та голова АП Борис Ложкін. Зустріч цієї сімки, за даними інсайдерів, відбувалася або вночі з 15 на 16 лютого, або зранку вчорашнього дня. І рішення було прийнято на користь того, аби ще трохи пролонгувати прем’єрство Яценюка.

Ще трохи тонкощів процесу

Згідно з регламентом, після заслуховування звіту уряду Верховна Рада має затвердити його або ні. Якщо парламент не приймає звіт, наступним питанням логічно стає питання про відставку Кабміну. І вже немає значення, зібрано 150 підписів за внесення його у порядок денний чи ні. А далі найцікавіше — якщо голосування за відставку буде провалене, наступне відбудеться тільки у вересні, адже протягом однієї сесії недовіру уряду двічі не розглядають. Таким чином, у Прем’єра може з’явитися імунітет щонайменше до 2 вересня 2016 року.

Звичайно, не виключеним є й той сценарій, за яким — попри всі нічні «посиденьки» на Банковій — депутати проявлять-таки незалежність і здобудуть 226 голосів для того, щоб відправити Яценюка у відставку — не чекаючи осені та наступної сесії. У цьому випадку найактуальнішим стає питання наступного Прем’єра. Є дані, що пропрезидентські сили, як і раніше, лобіюватимуть на цю посаду Володимира Гройсмана, а «Батьківщина» та «Самопоміч» — Міхеїла Саакашвілі.

Що робитиме у випадку звільнення Яценюка «Народний фронт», наразі незрозуміло. Щоб заспокоїти пристрасті, «фронтовикам» можуть запропонувати крісло спікера. Якщо ж прем’єрська фракція відмовиться йти на компроміс, натомість здійснить свою погрозу та залишить коаліцію, найбільш гострою проблемою стануть дострокові парламентські вибори. Втім лідер Радикальної партії Олег Ляшко переконаний у тому, що парламентська більшість розвалиться ще скоріше, якщо збережеться урядовий статус кво. В цьому випадку, на його переконання, лави коаліції залишать «Батьківщина» та «Самопоміч».

«Безвізові закони» як «розігрів» перед основним питанням

Ближче до обіду 16 лютого стало відомо, що свій звіт уряд розпочне відразу після перерви у пленарному засіданні, тобто о 16.00 (зрештою, дехто прогнозував і перенесення цієї епохальної події на четвер, 18-те). Відтак перша половина робочого дня нардепів була присвячена двом моментам: обговоренню нової зачіски Юлії Тимошенко (Юлія Володимирівна з’явилася в новому образі — посвіжіла та помолоділа), а також голосуванню за черговий комплект «безвізових» законів».

В останньому на цей раз — законопроекти щодо антикорупційної прокуратури, приватизації та декларування доходів чиновників. Загалом у планах на вчора було таке: законопроект №4054 про застосування спеціальної конфіскації на користь держави; №4055 — про позбавлення Генпрокурора права призначати співробітників спеціалізованої антикорупційної прокуратури; №4056 — про встановлення заробітної плати у розмірі 12 «мінімалок» для голови Нацагентства з виявлення та управління отриманими від корупційних діянь активами.

У першому читанні також планувалося розглянути законопроекти N3755 про скасування внесеної до закону про державний бюджет на 2016 рік норми про відстрочення введення електронного декларування доходів чиновників до 2017 року, а також N3501 про гармонізацію законодавства у сфері запобігання та протидії дискримінації з правовою системою ЄС. Крім того, передбачався розгляд у другому читанні законопроекту N2319а-д про заборону доступу до процесів приватизації юридичних осіб, зареєстрованих у визнаних Радою агресорами державах, або фізичних осіб — громадян цих держав.

Два з вищеперерахованих законів — №4054 та №4056 — встигнув похвалити посол ЄС в Україні Ян Томбінський. «Я вітаю роботу, що ведеться поточного тижня у Верховній Раді щодо важливого антикорупційного законодавства, яке також є частиною зобов’язань України, які стосуються візової лібералізації», — зазначив Томбінський, додавши, що ці законопроекти цілком відповідають вимогам ЄС.

Ніби почувши це заохочення, Рада прийняла за основу законопроект №4054 (про спецконфіскацію), знайшовши для цього 264 голоси. Вдруге до законопроекту нардепи повернуться в четвер, 18 лютого. (Поспішають парламентарії недарма, адже 19 лютого Єврокомісія має передати Раді ЄС пропозиції щодо скасування віз для українських громадян).

Іще Верховна Рада ухвалила за основу законопроект стосовно Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів. За нього віддали свої голоси 282 народні депутати. Але сигнальне голосування за ухвалення законопроекту в другому читанні і в цілому з поправками міністра юстиції Павла Петренка не набрало необхідної кількості голосів, відтак до нього також вирішено повернутися у четвер.

Певним здобутком є й те, що парламент наразі не підтримав у цілому проект змін до закону про прокуратуру, згідно з яким Генпрокурор отримував додаткові важелі впливу на антикорупційних прокурорів. Поки що цей законопроект проголосований лише за основу. Втім найголовніше голосування народних депутатів чекало на них увечері. А по обіді Президент Порошенко закликав Прем’єра Яценюка i Генпрокурора Шокiна подати у вiдставку.