Діалог акваріумної рибки і річної піраньї

16.02.2016
Діалог акваріумної рибки і річної піраньї

Історична зустріч Папи Франциска і патріарха Кирила.

Минулої п’ятниці в аеропорту столиці Куби — Гавани — відбулася перша в історії зустріч глав Католицької та Російської православної церков, яку ще до її початку назвали історичною. Адже вона стала першою з XI століття, коли християнство розкололося на східне і західне. Господарем цієї переломної зустрічі був кубинський лідер Рауль Кастро, який привітав Папу Франциска в аеропорту імені Хосе Марті. Папа ще під час польоту до Гавани написав у «Твіттері» такі слова: «Сьогодні є день ласки. Зустріч iз патріархом Кирилом — це дар Бога. Моліться за нас». Тобто понтифік перебував під враженням моменту і мав завищені, мало не містичні, очікування.

«Лагідна» політика Папи

Перші хвилини зустрічі також були фотогенічними: зверхники двох церков обнялися та дивилися один одному в очі. «Ми — брати», — сказав Франциск Кирилу іспанською мовою. Початок розмови транслювали в прямому ефірі. Кирило запитав Папу російською: «Як пройшов політ?». На що той відповів іспанською: «Дуже добре». Вже без телекамер понтифік і глава РПЦ розмовляли впродовж двох годин.

Після зустрічі очільники церков підписали спільну декларацію, в якій закликали міжнародну спільноту допомогти народам Сирії та Іраку. В ній також є заклик забезпечити гуманітарну допомогу «змученому люду» та біженцям.

Папа Франциск і патріарх Кирило уникнули рішучих слів щодо війни в Україні.

Але головним пунктом католицько-православної декларації є заклик до «повернення єдності» двох церков. «Така зустріч — це добрий крок, щоб контакти між двома церквами добре функціонували», — сказав єзуїт, отець-професор Пйотр Ашик, який довгий час був директором Інституту філософії, теологогії та історії у Москві. Інший польський теолог та католицький публіцист, головний редактор телеканалу «Републіка» Томаш Терліковський вказав на інший аспект зустрічі: «Усі заяви папи Франциска, які пролунали впродовж останніх двох років на тему ситуації в Україні, старанно уникали натяку на те, що Росія могла нагнітати цей конфлікт». Він також нагадав, що у спільній декларації, яка була підписана у Гавані, Папа і московський патріарх уникали різких фраз про війну в Україні, обмежуючись висловленням уболівання і закликом до усіх сторін закінчити конфлікт. На думку публіциста, Папа й надалі проводитиме «досить лагідну» політику щодо Москви. Такі дії, — на його думку, будуть ігнорувати інтереси «уніатів та неканонічних православних в Україні».

Зраджені Ватиканом

В Українській греко-католицькій церкві дуже скептично оцінили зустріч Папи Франциска з патріархом Російської православної церкви Кирилом. Статус УГКЦ, яка підпорядковується Ватикану, але дотримується переважно східного обряду, залишається гострою темою у відносинах Римо-католицької церкви і РПЦ. «Безперечно, цей текст викликав глибоке розчарування серед багатьох вірних нашої Церкви та й просто небайдужих громадян України, — прокоментував підсумкову заяву зустрічі предстоятель УГКЦ Любомир Шевчук, якого цитує сайт УГКЦ. — Сьогодні багато хто звертався до мене з цього приводу і говорив, що почувається зрадженим Ватиканом, розчарованим половинчастістю правди в цьому документі і навіть непрямою підтримкою з боку Апостольської Столиці агресії Росії проти України. Я, безперечно, розумію ці почуття».

«З нашого багаторічного досвіду можна сказати: коли Ватикан і Москва організовують зустрічі чи підписують якісь спільні тексти, то нам годі очікувати від цього чогось доброго», — додав він. За його словами, ті пункти у спільній заяві двох церковних лідерів, де згадано про Україну, викликають у нього більше запитань, ніж відповідей. Зокрема, йдеться про 26-й пункт, де сказано, що обидва духовні лідери вболівають з приводу протистояння в Україні і закликають сторони конфлікту до розсудливості й суспільної солідарності. «Пункт 26-й цієї Декларації є найбільш контроверсійний. Створюється таке враження, що Московська патріархія або вперто не зiзнається, що є стороною конфлікту, тобто відкрито підтримує агресію Росії проти України,... або звертається передусім до свого сумління, закликає себе саму до розсудливості, суспільної солідарності та до діяльного будування миру», — сказав очільник українських греко-католиків.

Владика Шевчук наголосив, що саме слово «конфлікт», яке вжите в декларації, є недоречним, бо українці мають на сході своєї країни справу з російською агресією. Ієрарх також доволі скептично поставився до тих пунктів декларації, в яких йдеться про самих греко-католиків та конфесійну ситуацію в Україні. «Про нас написали без консультацій з нами», — підсумував владика Святослав. Він зазначив, що багато українських вірян сприймають спільну декларацію Папи Франциска та патріарха Кирила як зраду греко-католиків Ватиканом, а також висловлену Апостольською столицею підтримку російської агресії.

ДУМКИ З ПРИВОДУ:

Віктор Балога, народний депутат
(партія «Єдиний центр»):

— У всій цій історії з пактом між Ватиканом і Москвою відкритим залишається одне питання — як така подія пройшла повз увагу Президента Порошенка? Це ж не була якась таємна зустріч, вона широко анонсувалася, Москва зробила з цього ціле шоу. А Україна не те що не підготувала контрзаходи, а своїм мовчанням відверто «злила» ситуацію.

Закриваючи очі на такі загрози, Петро Порошенко вбиває шанси на створення Української Помісної Автокефальної Православної Церкви. Сьогодні він — Президент України, а не прихожанин УПЦ МП. Він має думати про державу, а не керуватися власними симпатіями. Тому він як глава держави і як кадровий дипломат, по-перше, мав зробити все, щоб цієї зустрічі не було, або якби вона вже пройшла, то на негативному тлі і без участі предстаників України.

Анатолій Гриценко,
лідер партії «Громадянська позиція»:

— Папа Римський спільною заявою з Московським патріархом перевів російську воєнну агресію проти України у внутрішній «український» конфлікт, з відповідними негативними наслідками для нас iз вами і переможними келихами шампанського в Кремлі. Хтось списує це на необізнаність Франциска, на відміну від Кірілла, у питаннях геополітики. Інші — на неналежну увагу до формулювань тексту з боку тих у Ватикані, хто готував проект документа. Не думаю, що все так необачно просто. Думаю, набагато серйозніше — це позиція. Позиція лідерів західних держав, відтепер підтримана ще й їхньою Церквою... Позиція неадекватна, несправедлива, хибна, боягузлива, аморальна, але такою вона зараз є. Позиція і світської влади на Заході, і влади церковної. Це означає, що відстояти нам свій інтерес стає все важче, і шлях напевно буде довшим. Але маємо відстояти...

Андрій Іллєнко,
народний депутат:

— Уся ця історія зi «спільною заявою» Папи Римського і Гундяєва ще раз загострила очевидне — Україні ТЕРМІНОВО потрібна єдина помісна православна церква з центром у Києві. І це вже не релігійне питання. Це питання національної безпеки. Москва на церковному фронті веде таку саму війну проти України, як і на військовому, економічному чи культурному. І дуже погано, що якщо проти інтересів України у політичній дипломатії працює «мінський формат», то в церковній дипломатії виник такий собі «гаванський» формат...

(цитати з мережі «Фейсбук»)

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>