Дім, де чекатимуть лелеку

11.02.2016
Дім, де чекатимуть лелеку

Якщо знайдуть кошти, у червні в перинатальному центрі з’являться на світ перші малюки. (з архіву автора.)

У черкащан з’явилася надія на те, що обласний перинатальний центр, який міститься на базі Черкаської обласної лікарні, нарешті добудують. Таку обіцянку дав міністр охорони здоров’я Олександр Квіташвілі під час свого недавнього візиту до Черкас, назвавши цю проблему однією з пріоритетних у нинішньому році. «Незабаром проведемо засідання міжвідомчої групи з капітальних проектів і, думаю, тижнів за два матимемо рішення. Йдеться про порівняно невелику суму для Черкаського перинатального центру», — наголосив пан Квіташвілі, зізнавшись, що заклад вразив його своєю сучасністю.

Перинатальний центр компанія «Черкасиміськбуд» почала будувати ще у 2013 році. На його зведення мали витратити 77,7 мільйона гривень, а завершення будівництва, що велося навіть із випередженням графіка, планувалося вже через рік. Але не склалося. Наразі цей медичний заклад, який у майбутньому опікуватиметься проблемними вагітностями у жінок та виходжуватиме передчасно народжених малюків, на 90 відсотків готовий до здачі в експлуатацію, але не вистачає 12,5 мільйона гривень.

«Перинатальний центр ми добудовуємо коштом Державного фонду регіонального розвитку. Обладнання для нього теж уже закуплене, існує проблема лише з реанімаційним відділенням для новонароджених», — пояснює «УМ» голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко.

За його словами, в інших областях України такі центри устатковували за рахунок фонду Віктора Пінчука, який мав спільний проект із Міністерством охорони здоров’я. Тож кошти на обладнання для реанімації і не були закладені. Йдеться про тих самих 12,5 мільйона.

У новому лікувальному закладі, який нараховує чотири поверхи, — сім індивідуальних пологових залів, чотири операційні, окреме інфекційне відділення. І відкрити його, якщо будуть кошти, задумано до Дня захисту дітей — 1 червня.