Аромати Алазанської долини

11.02.2016
Аромати Алазанської долини

Ось у таких традиційних для кахетинців керамічних глечиках-кверві витримує роками своє запашне вино і Шота Утіашвілі.

Остання подорож Грузією, окрім насолоди місцевою природою, кухнею і товариством відкритих і гостинних кахетинців, подарувала кілька несподіваних відкриттів. Перше з них: неможливо втратити здатність тверезо мислити, навіть влізши у шкіру кіношного Шурика, коли п’єш справжнє сухе грузинське вино разом із виноробом. Переконалася в цьому, виявивши, що наша компанія з малопитущих трьох паломників та господаря «Шато Гурджіані» протягом неспішного обіду, що плавно перейшов у вечерю, спустошила п’ятилітрову баклажку «Сапераві». Шота виставив її на стіл iз самого початку, турботливо поцікавившись, чи вистачить цього для обіду. Ми посміялися жарту хазяїна. Виявилося — зарано. Справжнє почутття гумору виявилося наприкінці застілля, коли він між іншим зронив: «Ми не ображаємося, якщо вино після тосту не випивають до дна. Можна просто пригубити бокал і поставити на стіл до наступного тосту, якщо не збиралися пити...»

«Шато Гурджіані»

Виноробом у Кахетії не бути неможливо. Це, мабуть, як у нас, маючи города, не посіяти огірочки. Неозора Алазанська долина поміж величними скелями Кавказьких гір, що самовіддано обіймають її, наче велетень новонароджене дитя, захищаючи од поривчатих і холодних вітрів, наповнює цей затишний куточок Грузії букетами чарівних ароматів.

— Виноград Ркацителі, який вирощую для виготовлення білого вина, завжди дивував мене запахом слив і цитрусових. Вони у нашій місцевості ніколи не росли, бо характерні тільки для приморських регіонів Грузії, — ділиться власними відчуттями від виноградарства Шота Утіашвілі. — Ркацителі Цвані (зелений) — основний сорт, який я вирощую на своїй ділянці. Віддав перевагу сортам винограду саме для білого вина. Ще закупив під нього перевірено якісні для нашої зони селекційні сорти Шардоне і Цолікаурі...

— А які у вас сорти під червоне? Те, яким ви нас так щедро пригощали, здається, мало назву «Сапераві»...

— Для будь-якого червоного вина береться тільки сорт Сапераві! Вино «Мукузані»також виготовляється із сорту Сапераві. Просто технологія виготовлення трохи інша, по-іншому хімічні процеси йдуть під час бродіння... Це як з одного й того самого молока виготовляти різні сорти сиру. Неважливо, напівсолодке чи напівсухе — «Алазанська долина», «Кінзмараулі», «Ахашені»... Усі червоні вина Кахетії виготовляють iз винограду сорту Сапераві. Тільки після перших партій сухого вина зі свіжого винограду далі йде, скажімо, від 13 градусів спирту і 4-4,5-процентного рівня цукру — для напівсолодкого вина...

— У вас ділянка зі старим виноградом чи насаджували новий?

— Невелику частину з 10 гектарів я відвів під фруктові дерева. Але здебільшого насадив і далі розвиватиму виноградники. Їм зараз п’ять років. Власне вино виготовляємо лише другий рік.

— А де брали саджанці?

— Саджанці, в основному, всі місцеві. Гранати тільки привезені з Азербайджану. А яблука і груші з Туреччини. Теж вибирав сорти фруктів для додаткових ноток у винних ароматах. Трохи пізніше планую розсадити серед Сапераві під червоні вина троянди — через кожні 10 метрів у міжряддях. Якось скуштував таке вино, дуже сподобалося. Хочу спробувати й у себе в Гурджіані виготовити особливий, трояндовий, сорт «Сапераві»...

«Я тут народився»

У Шоти є син Дачи і дочка Міранда. Минулого року дочка вінчалася з чоловіком Василем у недавно збудованому в Гурджіані храмі Святої Трійці. Храм побудовано коштами місцевих мешканців, більшою мірою — саме силами Шоти та його двох товаришів-підприємців.

Ні для кого не секрет, що Грузія останнім часом переживала і переживає не найкращі часи. Так, страшна і виснажлива війна з Росією вже скінчилася, але її наслідки економіці країни доведеться відчувати ще довго. Чимало підприємливих людей шукає зв’язків і можливості співпраці за кордоном. Шота, наприклад, почав випускати справжній грузинський соус «ткемалі» в Україні, — виявилося, що попит на нього в нас є. До речі, нехай і невеличкі, але реальні виробничі потужності й нові робочі місця вінничанам створив. Має можливість порівняти умови ведення бізнесу. Але на питання про це відповідає дипломатично: мовляв, є свої плюси і мінуси. Переформатовую запит: які позитивні і які складні сторони ведення винобізнесу в Грузії варто брати до уваги? Ну принаймні з перших років досвіду діяльності.

«Ще за часів Саакашвілі у нас за допомогою міжнародних експертів провели дослідження всіх виноградників, — розповідає Шота Утіашвілі. — За підсумком тих перевірок знищили всі низькопродуктивні, технічні сорти винограду, з якого не можна робити вино — з нього виготовляли чачу в основному. За держкошт вирубали їх, натомість посадили чисті грузинські сорти Сапераві. Це все відбувалося протягом дев’яти років, підкреслюю — державним коштом, навіть на приватних ділянках. І це дуже позитивно позначилося на нинішній якості грузинського вина. Хоч як би там навіть недоброзичливці ставилися особисто до Саакашвілі, але останні три-чотири роки те, що він робив, — це нереально корисні справи. І все з нуля починав... Податкова система, запроваджена відтоді, дозволяє вільно розвиватися маленьким підприємствам, які виробляють вино для внутрішнього споживання. Утiм така атмосфера призвела до того, що зараз ціна на якісне вино у Грузії дуже низька, але експортувати його за кордон невигідно. Вигідніше експортувати виноград. Тому більше від цього у виграші не виноробний бізнес, а туристичний. Хоч це теж непогано. Мені свого часу довелося поїздити світом, щоб мати змогу забезпечувати родину. Працював я і в місцевій адміністрації, знаю, як складно організовувати системні реформи... Складно, але при бажанні й підтримці людей поруч усе можливо. У будь-якому випадку, я орієнтуюся в першу чергу на свою батьківщину. Я тут народився. Тому я теж відповідальний за її благополуччя».

Виноград — рослина з найвищим ККД

Про виноград зазвичай неговіркий Шота, як будь-яка людина, щиро захоплена своєю справою, може розповідати годинами. Під час цих розповідей дещо напружена постать підприємця, здається, звільняється від стримуючих обручів, і навіть рухи і вимова стають плавнішими і наповнюються невловимою ніжністю:

— Ви знаєте, що у нас виноград — це стовідсотково безвідходний продукт? Його плоди спочатку використовують для виготовлення вина, спершу сухого, потім — напівсолодкого, солодкого... Зі жмиху виготовляють національну горілку — чачу. А потім після всього кілька разів перероблений жмих iде на підживлення виноградника. Нічого у відходи не потрапляє з винограду!

— Але ж лозу ви обрізаєте, коли формуєте кущ під плодоношення?

— Обрізана лоза висушується і йде на опалення будинків. І не тільки. Ви ж пробували продовгуватий кахетинський хліб «шоті»? Його у спеціальній печі (тони) теж випікають саме на виноградній лозі. За раз двадцять чотири хлібинки виходить у середньому. Спочатку найтоншою виноградною лозою розпалюють, потім підкидають товстіші гілочки, щоб було достатньо жару... Зараз, узимку, саме обрізають виноград, залишаючи тільки ті пагони, які плодоноситимуть улітку. І шашлик тут теж готують на винограді. Тому він такий запашний і смачний.

Мабуть, варто додати ще про одну цінність винограду, про яку завжди пам’ятають у глибоко християнізованій Грузії. Для грузинiв це дійсно священна рослина. Адже саме з її пагонів зроблено древній хрест, з яким ще в четвертому столітті прийшла до древньої столиці Мцхети просвітниця Грузії, блаженна Ніно. Похована одна з найбільш поважних грузинських святих саме тут, серед мальовничих пагорбів Кахетії, з яких видно чарівну Алазанську долину.

  • І хліб, і до хліба

    Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>

  • Японський трактор у лізинг

    Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>

  • Аграрна арифметика

    Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>

  • Наша риба впіймала шхуну

    Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>

  • Росіяни хочуть солі?..

    Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>