Саме час, шановні, переходити на вегетаріанство: сало нині перетворилося на делікатес, за кілограм якого «просять» від 18 до 30 гривень, а про м'ясо й говорити годі — свинина на столичних базарах місцями підскочила аж до 35 гривень за кілограм. Такий-сякий шмат свинини (ребро чи лопатка) обійдеться у 18—25 гривень. За свининою «підтягується» і яловичина: кілограмовий «фрагмент» стегна обійдеться покупцеві від 22 до 28 гривень. На периферії ціни, звісно, трохи нижчі від столичних, але й купівельна спроможність мешканців невеличких міст та сіл — відповідна. Лише за останній тиждень на київських базарах свинина та яловичина подорожчала у середньому на 2—3 гривні, а сало — на 3—5. До слова, вартість сала практично наблизилася до вартості м'яса, а місцями навіть «випередила» його. Різке подорожчання яловичини та свинини впливає і на курятину — «біле» м'ясо дорожчає навздогін. Що б там не казали про утримання цін на належному рівні, дорожчають й інші продукти харчування: на 50—60 копійок «підскочила» ціна на крупи (рис, гречку), на 40 копійок подорожчав цукор. За літр олії, приміром, на Житомирщині, просять вже не 4,8 гривні, як раніше, а вже — 6 гривень з лишком. Ціновий психоз торкнувся й товарів широкого вжитку — побутової хімії, одягу. Словом, дорожчає все.
Тішитися нічому: експерти сходяться на думці, що підстав для зниження цін на м'ясо немає жодних. Навпаки, воно буде дорожчати. По-перше, в Україні гострий дефіцит м'яса, галузь перебуває у занепаді: так, за 13 років поголів'я великої рогатої худоби та свиней зменшилося майже утричі. Причому 70 відсотків усіх тварин зосереджено у приватному секторі. Такого дефіциту на ринку ще не було за останні роки. «Варто відзначити, що нинішнє зростання цін не є дуже різким, оскільки раніше на ринку відмічалися ще значніші коливання, — коментує «УМ» подорожчання Андрій Ярмак, заступник директора, головний спеціаліст з ринкової інформації Проекту аграрного маркетингу в Україні. — При цьому ми говоримо про зростання ціни на свіже м'ясо і, передусім, про яловичину та свинину». Основні причини подорожчання, за словами пана Андрія, це — зменшення поголів'я після минулорічного подорожчання кормів через низький врожай (зимою та навесні худобу не було чим годувати, тому корів та паць масово пустили під ніж), постійне збільшення попиту на м'ясо. Не останню роль зіграв і фактор сезонного збільшення споживання м'яса у вересні після подорожчання овочів. До того ж зниження цін на корми в поточному році переконало багатьох виробників збільшити поголів'я (що завжди означає зменшення продажу на м'ясо і призводить до зростання цін).
Прості «смертні» споживачі схильні пов'язувати подорожчання не стільки із неврожаєм минулого року чи дефіцитом м'яса, скільки із політикою нинішнього уряду. Різке підвищення пенсій, безумовно, спричинило зростання цін — сьогодні вартість м'яса, у порівнянні із травнем, збільшилася удвічі. Віктор Янукович, як відомо, пенсії теж підняв удвічі. «Поки що на ринку більше причин для зростання цін, ніж для їх зниження, — каже Андрій Ярмак, — спад цін, на мою думку, буде можливим лише після відновлення поголів'я. Для свинини це може наступити в середині наступного року, а яловичини — не раніше 2006 року. Звичайно, можлива стабілізація ціни в разі, якщо значно збільшаться обсяги імпорту. Але це зараз спрогнозувати досить важко».
Одні продавці м'яса певні, що ціна на їхній товар має завмерти на позначці 40 гривень (бо в іншому разі м'ясо просто перестануть купувати). Інші ж кажуть: не виключено, що ціна на свинину «стрибне» до 50 гривень (мовляв, усе одно знайдуться покупці) і чекати на дешеве м'ясо не варто — аж поки не відгодують нове «покоління». Доведеться чекати до весни.
Зовсім іншої (оптимістичнішої) думки дотримуються представники влади. Так, перший віце Микола Азаров пообіцяв, що цінова ситуація на ринку м'яса стабілізується протягом двох тижнів. Тільки от як саме стабілізується, він дипломатично змовчав. Адже зараз, на відміну від весни, коли ціни стрибнули одразу на 30 відсотків, ціна підвищується «послідовно» та «ефективно». А найцікавіше те, що уряд збирається боротись із підвищенням цін старими відпрацьованими методами. Виходячи з дуже дипломатичного висловлювання пана Азарова, можна зробити висновок, що уряд не збирається вигадувати велосипед: «Ми надали керівникам областей усі права і можливості активно втручатись у ситуацію на ринках шляхом контролю за рівнем торгових надбавок та рентабельності. Досвід ми маємо, тому що минулоріч ми регулювали ситуацію на ринку зерна, коли був дефіцит», — резюмував Микола Азаров.
Щоправда, перший віце-прем'єр пояснив, що минулого року до таких заходів вдалися через дефіцит зерна, а зараз такого дефіциту нема. Отже, ринок сам себе відрегулює. До речі, причиною зростання цін в уряді вважають спекуляції м’ясом, що виходить з аналізу співвідношення закупівельних та роздрібних цін. Отже, в усьому, виявляється, винні перекупники, які закуповують м'ясо безпосередньо у виробника, а потім продають на базарі за цінами, що обернено пропорційні їхній совісті.
Як би там не було, але друга у виконавчій владі особа пообіцяла, що за два тижні м'ясо подешевшає. Якщо станеться так — значить, це теж входить у програму «тотальної соціалізації». Як при цьому почуватимуть себе виробники та переробники і які наслідки це матиме для галузі взагалі? Дивись минулорічну зернову кризу.
Марина ТКАЧУК,
Катерина ЧЕРЕДНИЧЕНКО.