Приборкання норовливих

09.02.2016
Приборкання норовливих

Останні дні і Президент, і уряд, і парламент займаються гарячковими пошуками виходу з кризи, викликаною відставкою міністра економіки і торгівлі Айвараса Абромавичуса та його обвинуваченнями в спробах узяти під свій контроль фінансові потоки з боку першого заступника глави фракції БПП та найближчого бізнес-партнера Президента Ігоря Кононенка. І хоча останній склав із себе повноваження очільника фракції (позбавити його депутатського мандата, на чому наполягав народний депутат Єгор Фірсов, фракція так і не наважилася), а один з керівників НАК «Нафтогаз України» Андрій Пасішник, якого, за словами Абромавичуса, і намагалися втиснути йому заступником, відхрестився від обвинувачень, заявивши, що забрав свої документи з Кабміну за годину до резонансної конференції екс-міністра, усім очевидно, звідки вітер віє. І не лише нашим громадянам, а й закордонним партнерам, які після демаршу Абромавичуса поставили на паузу до з’ясування обставин будь-яку допомогу, в тому числі й надання наступного траншу кредиту МВФ. Бо їм передусім потрібні гарантії, що ці кошти будуть не розкрадені, а з часом повернені, а корупційні скандали аж ніяк не сприяють формуванню режиму довіри.

Тож буквально на наступний день після заяви Абромавичуса Арсеній Яценюк спробував показати Заходу, що в Багдаді, тобто в уряді, все спокійно, і скликав екстрене засідання Кабміну, яке тривало двадцять хвилин, але завершилося сенсаційними заявами: усі четверо міністрів, які раніше теж попросилися у відставку — міністр агрополітики Олексій Павленко та міністр інформполітики Юрій Стець, а з ними і міністр інфраструктури Андрій Пивоварський та керівник МОЗ Олександр Квіташвілі, — відкликали свої заяви про відставку. Втім сам Абромавичус лишився непохитним у своєму рішенні і навіть забрав речі зі свого кабінету в міністерстві.

Корупційний скандал запустив відцентрові сили і в пропрезидентській парламентській фракції. Учора Єгор Фірсов заявив про своє остаточне рішення залишити фракцію. «Після голосування по Кононенку я зрозумів, що більшість моїх колег по фракції свідомо покриває корупційні схеми «нової сім’ї», причому роблять це вони навіть тоді, коли про цю корупцію відкрито говорять наші журналісти і західні партнери. Залишатися у фракції разом із паном Кононенком я більше не можу, оскільки не згоден покривати його корупційну діяльність і не хочу, щоб мене асоціювали з нею. Обіцяю, що буду використовувати всі наявні важелi, щоб боротися проти корупції і піддавати розголосу всі відомі мені факти», — заявив він. Нагадаємо, що раніше про свій вихід із пропрезидентської фракції заявили Дмитро Добродомов, Олег Барна, Віктор Чумак, Микола Томенко та низка інших народних депутатів. За прогнозами журналіста Юрія Бутусова, якщо ситуація з Кононенком не отримає відповідного розвитку, фракцію готові залишити й інші депутати.

Очевидно, що зараз усі сили в політикумі кинуті на врегулювання ситуації та спроби зберегти те, що ще можна втримати. Як заявив спікер парламенту Володимир Гройсман, цей тиждень має стати ключовим, а тому потрібні консультації й вироблення чіткого плану дій уряду і парламенту, щоб подолати кризу. Щоправда, його відеозвернення, розміщене на сторінці у «Фейсбуці», де йдеться про необхідність сформувати чіткий план дій уряду, який би включав «капітальний ремонт країни»: ефективне керівництво державою, створення нових робочих місць, а головне — системи, яка не допускатиме проявів корупції, звучить чи то як фантазія, чи як знущання, оскільки так до кінця не зрозуміло, чи можлива в наших умовах така система, а якщо можлива — то чому вона досі не діє. До слова, свій план подолання кризи оприлюднив і Прем’єр Арсеній Яценюк, але і там, крім правильних слів і декларацій про наміри, немає жодної конкретики.

Часом «Ч» для формування домовленостей має стати 16 лютого, коли парламент має заслухати звіт уряду з подальшим голосуванням за його збереження чи відставку. Як прогнозує «Дзеркало тижня», шанси повної відставки Арсенія Яценюка і переформатування уряду без зміни Прем’єра оцінюються як 60% на 40%. Утім, як переконаний радник президента Олег Медведєв, у будь-якому випадку вiдразу після звіту уряд чекають кардинальні пертурбації.

Якщо ж домовитися не вдасться або чиїсь амбіції не будуть задоволені цілком, очевидно, на осінь доведеться готуватися до нових парламентських виборів. При цьому очевидно, що і «Народний фронт», і БПП дуже втратять свої позиції, тоді як «Батьківщина» та «Самопоміч», які найбільше ратують за відставку уряду, можуть виграти. Втім нова конфігурація парламенту може видатися ще більш проблематичною, ніж наявна. «В результаті дострокових виборів, без зміни умов їх проведення, парламент може стати не тільки гіршим за персональним складом, а й бути антиєвропейським. Одні партії випадуть, інші з’являться, але під питанням може стати Асоціація з ЄС. Більше того, у випадку дострокових виборів Верховної Ради, після їх завершення, постане питання дострокових виборів Президента. Як наслідок, країна так і не виходитиме зi стану перманентних, постійних виборів», — переконаний експерт Інституту політичної освіти Олександр Солонтай.

Є, правда, і третій шлях, озвучений істориком Борисом Соколовим. «Очевидно, Абромавичус готовий буде залишитися, якщо полетять голови не тільки Кононенка, а й Генпрокурора Шокіна, а з уряду буде видалено найбільш одіозних чиновників-корупціонерів, зокрема тих, що представляють політичну силу Яценюка», — подає його слова газета «День». Але цей шлях у нинішніх реаліях видається геть фантастичним.

ПОЛІТПАРНАС

Мимо

Звiтував Прем’єр ударно:

— Ми часу не гаєм марно!

Йшли реформи тихим кроком —

Їх нiхто не помiчав.

А тепер бiжать галопом

Всi у напрямку Європи.

Аж рябiє у очах!

Вiд народу дiд старенький:

— Запитання є маленьке:

Чом реформи, що вiд вас,

Пробiгають мимо нас?

 

Аркадiй МУЗИЧУК