Канонада для «нормандської четвірки»

09.02.2016
Канонада для «нормандської четвірки»

Перемир’я на Донбасі і не сниться.

За останні кілька днів ситуація в зоні АТО стала вибухонебезпечною. Ворог суттєво збільшив кількість обстрілів позицій ЗСУ: якщо минулої п’ятниці у штабі АТО повідомили про рекордну кількість обстрілів з кінця серпня 2015 року — загалом 81, то вже наступної доби окупанти встановили черговий антирекорд — 84 обстріли позицій українських військ. Минулої неділі бойовики відкривали вогонь 61 раз.

«Кожен четвертий обстріл — з важкого озброєння, переважно зі 120-міліметрових мінометів, — констатує речник адміністрації Президента з питань АТО Андрій Лисенко. — Також триває «снайперська війна». На ключових вузлах оборони сили АТО активно ведуть вогонь у відповідь».

Противник усе частіше відкриває вогонь не лише вночі, а й удень, застосовуючи мобільні мінометні групи. Як результат — загинув один захисник України, ще 14 воїнів поранено лише протягом п’ятниці-суботи. Зауважимо, що активізувалися насамперед терористи з фейкової «ДНР», переважно на донецькому та маріупольському напрямках (основні гарячі точки — передмістя Донецька та район Горлівки). Тоді як на Луганщині зберігається відносна тиша.

Військові експерти та волонтери зазначають, що окупанти збирають сили на передньому краї саме на Донеччині. Масовані атаки ворога на одному напрямку можуть свідчити про підготовку прихованого прориву на іншому. Ці дані підтверджує і військова розвідка: за даними ГУР Міноборони, ворог перекидає у Горлівку і Донецьк танки, гаубиці та іншу бронетехніку, а також вантажівки з бойовиками. Мало цього, в районі Горлівки вже виявлено артилерійський підрозділ, на озброєнні якого є 122-міліметрове САУ «Гвоздика» та РСЗВ «Град».

Водночас у штабі АТО вважають, що терористи свідомо збільшили кількість обстрілів напередодні засідання робочої групи в «нормандському форматі» на рівні глав МЗС України, Франції, ФРН та РФ. У Кремлі традиційно вважають, що загострення ситуації на фронті забезпечить їм гарні переговорні позиції. Тож не дивно, що вчора Росія почала раптову перевірку повної боєготовності у військах Південного військового округу і окремих з’єднаннях Повітряно-десантних військ та військово-транспортної авіації біля кордонів України

Однак провину за ескалацію конфлікту ватажок «ДНР» Олександр Захарченко традиційно перекладає на Україну, спотворюючи реалії. Мовляв, бойовики лише обороняються і готові дати відсіч ЗСУ, які нібито «збільшили кількість обстрілів у десятки разів». Такі заяви можуть свідчити про підготовку інформаційного фону для переходу бойовиків у наступ за підтримки російських військ.

«Судячи з того, що відбувається, Україна готується до повномасштабної провокації. Це пов’язано з бажанням України вийти на державний кордон «ДНР» і РФ. Це їх заповітна мрія. Ми чекаємо. Ми готові. Нехай уже визначаються. Скільки можна кота за хвіст тягнути?», — не кліпнувши оком нахваляється Захарченко.

Утім представник України у Тристоронній контактній групі Леонід Кучма вважає, що говорити з бойовиками зараз марно, бо «вони нічого не вирішують». Саме тому пан Кучма днями запропонував спецпредставнику ОБСЄ Мартіну Сайдіку не проводити чергове засідання ТКГ (яке мало відбутися сьогодні у Мінську) доти, доки на цьому тижні не відбудеться зустріч глав МЗС країн «нормандської четвірки». Екс-Президент України також наполягає на необхідності розміщення миротворців на українсько-російському кордоні, «тому що сподіватися на те, що нам завтра віддадуть кордон, ми не можемо».

ВІЙНА І ДІТИ

Лише на території Донеччини з початку терористичної агресії загинули 49 дітей, поранено — 138, повідомляють в облуправлінні Нацполіції Донецької області. За даними Нацполіції, внаслідок іноземної агресії з 1198 загальноосвітніх закладів на території, підконтрольній Україні, зараз залишилося 542 школи, де навчаються 155 тисяч дітей. Решта закладів — на окупованій території.

Через постійні обстріли та руйнування в області закрито 13 шкіл, усі — у прифронтових районах, на першій лінії вогню терористів: в Авдіївці, Мар’їнці, Виноградному, Новотроїцькому, Миронівському, Пісках, Опитному тощо. «Небезпечні» або непридатні до навчання школи залишаються закритими, адже ситуація по всій лінії розмежування загострилася — бойовики все частіше відкривають вогонь по населених пунктах на усій лінії розмежування.

Нагадаємо, що місяць тому бойовики обстріляли з «Градів» Новгородське — поряд зі школою, де тоді перебувало 70 дітей та 15 учителів, влучило 8 снарядів. Лише завдяки диву діти та дорослі не постраждали.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>