Ілліч пішов у небуття

05.02.2016
Ілліч пішов у небуття

Декомунізація крокує Україною. (з сайта vk.com.)

Учорашній пленарний день у Раді мав початися з доповіді Валерії Гонтаревої на тему девальвації української гривні. Принаймні напередодні парламентський комітет ВР iз фінансової політики рекомендував викликати голову Нацбанку на трибуну Верховної Ради. На момент, коли цей номер готували до друку, пані Валерія не була присутня у ВР, а відтак і не надала жодних пояснень із приводу ситуації з національною валютою.

Але депутати не гаяли час і ще у першій половині дня перейменували низку міст України, повернувши їм історичні назви. Так, від імен комуністичних діячів «очистився» Артемівськ, який знову став Бахмутом, Дзержинськ «нарекли» Торецьком, а Красний Лиман — просто Лиманом. Це те, що стосується Донецької області. У Луганській же село Первомайськ стало Травневим. На Одещині місто Іллічівськ перейменували на Чорноморськ, на Київщині село Кірове стало Кучаковим, а на Дніпропетровщині селу Ленінське повернули назву Грушівка тощо.

Також парламент ратифікував угоду з Північноатлантичним альянсом про створення представництва НАТО в Україні. За відповідний законопроект у четвер, 4 лютого, проголосував 251 депутат. Слід зазначити, що угода ця була підписана 22 вересня 2015 року. Відповідно до документа, НАТО створює в Україні представництво на основі об’єднання Офісу зв’язку НАТО в Києві й Центру інформації й документації НАТО в Україні. Таке представництво буде користуватися привілеями й імунітетами дипломатичних представництв в Україні.

Приділила Рада увагу і освіті в ПТУ. Парламент вніс зміни до державного бюджету, асигнувавши місцевим бюджетам кошти, необхідні для нормального функціонування даної ланки освіти. Спочатку було вирішено, що заклади професійно-технічної освіти в містах обласного значення візьмуть на баланс місцеві «скарбниці», але згодом з’ясувалося, що в бюджетах низового рівня на це бракує грошей. Учора парламент розв’язав цю проблему.

У планах Ради також був розгляд змін до Кодексу адмінсудочинства про примусове видворення іноземців та осіб без громадянства — це один із законів, пов’язаний з візовою лібералізацією. Крім цього, депутати мають намір розглянути у другому читанні зміни до законодавства стосовно вдосконалення захисту професійної діяльності журналістів, а також визначитися щодо законопроектів про дорожній фонд, фінансову реструктуризацію та амністію у 2015 році, а також можуть обмежити проведення перевірок у сфері господарської діяльності.