Взяття «Трої»

05.02.2016

Президент Петро Порошенко вважає, що загроза відкритої війни Росії проти України наразі є вищою, ніж у минулому році. В інтерв’ю німецькому виданню Bild глава держави зазначив, що на території України перебуває близько 8 тисяч російських солдатів, також створюються нові військові бази Росії на кордоні з Україною.

При цьому останніми днями бойовики не припиняють обстріли українських позицій (усе частіше застосовуючи міномети по всій лінії фронту), нехтуючи будь-якими домовленостями щодо деескалації конфлікту на Донбасі, додають у штабі АТО. Позаминулої доби ворог обстріляв позиції ЗСУ 55 разів.

Найбільше дісталося селу Зайцеве, яке, за даними української розвідки, керівництво терористичної «ДНР» вирішило «стерти з лиця землі». Як повідомяє штаб АТО, після закриття пропускного пункту в Зайцевому бойовики випустили в ніч на 4 лютого по цьому селищу та сусідньому Майорську понад 150 мін, застосовуючи тактику «випаленої землі».

Тривають бандитські розбірки і в середовищі самих бойовиків. Наприкінці минулого тижня так зване «Міністерство держбезпеки ДНР» роззброїло особовий склад «роти спецпризначення «Троя» через те, що «троянці» нещадно критикували ватажка донецьких бойовиків Олександра Захарченка. За даними Головного управління розвідки Міноборони, на окупованій території почастішали випадки непокори окремих банд через зменшення Росією обсягів фінансування терористів.

Тож не дивно, що на обурення місцевих найманців ватажок «ДНР» відповідає репресіями: все командування роти «Троя» було затримано. За неофіційними даними, донецьким бойовикам довелося буквально штурмувати базу «Трої», по об’єкту навіть били з артилерії, з обох сторін були десятки загиблих.

Самозванець Захарченко на цьому тижні активно проводив ще й політичні «зачистки» на окупованій території та приводив до влади своїх поплічників. «Згідно з «указом» Захарченка, від обов’язків усунуто «мерів» міст Ясинувата Яненка та Горлівка Храменкова, а на їх місце призначено Губарєва та Кіма, відповідно, — йдеться у повідомленні ГУР Міноборони. — З метою підтвердження «легітимності» призначення нових «мерів» до Ясинуватої на мітинг прибув Захарченко, який під час виступу підтвердив своє рішення та зазначив, що незгодних з його вибором громадян буде жорстко покарано».

Утім такі призначення викликали хвилю обурення місцевого населення. У Ясинуватій навіть відбувся стихійний мітинг, на якому люди кричали на адресу Павла Губарєва: «Навіщо нам цей наркоман?! Ти тут не потрібен! Їдь звідси!».

У свою чергу, самопроголошене керівництво терористичної «ЛНР» наказало заблокувати доступ до 113 інформаційних ресурсів. До переліку заблокованих ресурсів увійшли, зокрема, британська версія Бі-Бі-Сі, українські Forbes і РБК, «Радіо «Свобода» та інші ЗМІ українською, російською і англійською мовами.

А ТИМ ЧАСОМ...

Заступник голови місії ОБСЄ Олександр Хуг стверджує, що понад 90% порушень у зоні АТО здійснюються на територіях, непідконтрольних українському уряду. Зокрема, за його словами, часто таким порушенням є недопуск членів місії до певних територій. «Якщо ви подивитеся на карті місця, де відбуваються зіткнення, і співставите з тими, де нам обмежують свободу пересування, — вони збiгатимуться, — сказав представник ОБСЄ. — І в цього може бути тільки одна причина: ті, хто нам забороняють, не хочуть, щоб ми бачили, що відбувається за цим місцем, у якому нам перегороджують дорогу».

Пан Хуг нагадав, що сторони зобов’язані допускати спостерігачів усюди, згідно з мандатом місії і Мінськими домовленостями. І додає, що місія все одно може спостерігати за територіями, на які їх не пустили, за допомогою безпілотників. Крім цього, місія ОБСЄ має намір продовжувати встановлення камер спостереження на лінії розмежування, зокрема — на підконтрольній бойовикам території. Утім на даний момент встановлена лише одна камера — на західній околиці села Широкине.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>