Де те Зайцеве?

03.02.2016

Євросоюзу доведеться зберегти санкції проти Росії, бо наразі немає повного виконання Мінських угод. Таким є головний підсумок переговорів між канцлером ФРН Ангелою Меркель і Президентом України Петром Порошенком, які відбулися позавчора у Берліні.

«Якби Мінські угоди були повністю виконані, то ми могли б скасувати санкції, але наразі цього немає, — наголосила пані Меркель. «Санкції ЄС проти Росії повинні залишатися незмінними, поки Росія не забереться з Донбасу — не забере своїх військових, зброю та не відновить кордон», — додав пан Порошенко. Мовляв, поки агресія триває, послаблення санкцій лише спонукатиме РФ до подальшого насилля.

Уже після зустрічі з Президентом Петром Порошенком канцлер ФРН Ангела Меркель переговорила по телефону з президентом РФ Володимиром Путіним (на прохання останнього) і закликала його використати вплив Росії на бойовиків, щоб допомогти досягти прогресу на шляху до політичного рішення. Тверде рішення Берліна: санкції з РФ не будуть зняті цього літа, якщо Москва не покаже істотного, очевидного для всіх, прогресу у виконанні мирного плану.

Аргументів у Кремля для скасування санкцій немає, тим більше що Президент Порошенко у Берліні просто звинуватив РФ та підтримуваних нею сепаратистів у зриві Мінських домовленостей. Адже вони продовжують обстрілювати позиції ЗСУ, обмежують доступ спостерігачів ОБСЄ до окупованих районів, відмовляються від обміну полоненими тощо.

Нардеп, уповноважена Президента з мирного врегулювання на окупованому Донбасі Ірина Геращенко додає, що бойовики продовжують невмотивовані арешти мирних громадян, а звільнення полонених заблоковано. Відтак українська сторона готова на компроміси в питанні обміну полоненими.

«Компроміс потрібно шукати навколо списку з 25 українців (цивільні, військові), яких давно мордують у полоні, які мають проблеми зі здоров’ям і важкі діагнози», — зазначає пані Геращенко.

Але терористам на можливі компроміси поки що начхати. Лише позаминулої доби ворог 56 разів обстріляв позиції ЗСУ. Не дивно, що через постійні обстріли з мінометів керівник Донеччини Павло Жебрівський наказав закрити контрольний пункт «Зайцеве». А керівник Луганщини Георгій Тука обіцяє закрити ще й КПП у Станиці Луганській, якщо бойовики не припинять обстріли цього населеного пункту.

«Годі вже мовчки спостерігати за атаками путінських наймитів! Попереджаю: якщо ці ідіоти і надалі будуть порушувати домовленості про припинення вогню — я теж закрию перехід у Станиці Луганській! І хай потім бризкають слиною місцеві «ященки» — не бентежить!» — емоційно заявляє пан Тука.

До речі, штаб АТО заявляє, що місія ОБСЄ ніяк не реагує на посилення обстрілів iз боку бойовиків у Зайцевому та інших населених пунктах. «Своєю бездіяльністю представники СММ ОБСЄ певною мірою поділяють відповідальність за обстріли Зайцевого, закриття КПВВ «Зайцеве» та ескалацію конфлікту на Донбасі», — наголосили у штабі АТО.

ДО РЕЧІ

Речник Генштабу ЗСУ Владислав Селезньов стверджує, що встановлені у Широкиному камери ОБСЄ не цікавлять бойовиків, бо ті вже й так визначили позиції українських військових за допомогою безпілотників. «Говорити про те, що камери фіксують українські позиції, може лише необізнана людина, далека від військової справи», — натякає пан Селезньов на попередні закиди журналіста Андрія Цаплієнка. Генштаб ЗСУ також стверджує, що з моменту встановлення місією ОБСЄ вишок iз камерами в Широкиному кількість обстрілів iз боку бойовиків у цьому районі зменшилася.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>