Слово Ляшка

29.01.2016
Слово Ляшка

Олег Ляшко критикує і робить справу.

2015 рік був сповнений складних випробувань для команди Радикальної партії, але загалом вийшов плідним та успішним. Зазирнувши на сайт Верховної Ради, можна побачити масштаби законотворчої роботи Ляшка та його соратників.

Для багатьох, можливо, було неочікуваним визнання Олега Ляшка та ще двох депутатів фракції Радикальної партії Віктора Вовка та Віктора Галасюка найефективнішими у парламенті. Утім самі радикали стверджують — це результат довгої і кропіткої роботи на законотворчій ниві, який нарешті побачили й оцінили. Так, згідно з рейтингом продуктивності народних депутатів за перші дві сесії Верховної Ради VIII скликання, який опублікував журнал «Бізнес», найбільше ухвалених законопроектів за авторства Олега Ляшка — 32. Серед них — соціальні, економічні, а також ідеологічні та оборонні законопроекти, які стосувалися підвищення пенсій, зарплат і стипендій, зниження пенсійного віку для жінок, скасування 15% податку на пенсії працюючих пенсіонерів, соцзахист учасників АТО та їхніх сімей, зниження драконівських тарифів, автоматичного нарахування субсидій, подолання безробіття, підтримка малого та середнього бізнесу, «розкуркулення» олігархів, заборони комуністичної ідеології, посилення обороноздатності та боротьби з агресором, а також звільнення продажних суддів та прокурорів на чолі з Генпрокурором Шокіним. Останнього радикали підозрюють у корупційних діях та виконанні політичних розправ на замовлення влади. Збором підписів депутатів за відставку Шокіна займався особисто заступник лідера Радикальної партії Андрій Лозовий. За таку сміливість нардеп потрапив у немилість очільника ГПУ та опинився у переліку нардепів, яких Шокін збирався арештувати, але це Лозового аж ніяк не злякало.

«Якщо посадять, то сидітиму точно менше, ніж Шокін буде Генпрокурором. Це розправа над патріотами, це помста Радикальній партії за жорстку позицію по тому, що не можна здавати Донбас, що зараз робить влада», — заявив Лозовий, додавши, що жоден iз стовпів режиму Януковича, які у тому числі сидять у Верховній Раді, не покараний.

Радикали з самого початку виступали категорично проти політики «умиротворення агресора», яку проводила влада, і наполягали на тому, що Путіна зупинить тільки сила. Вони вимагали розірвання Мінських угод, які не принесли мир, адже виконувалися лише Україною. Тож Ляшко не бачить сенсу у внесенні змін до Конституції на догоду Кремлю, адже попередні «аванси» Путіну результатів не дали.

Наприкінці року радикали представили Новий курс, який має стати альтернативою економічним реформам уряду, що довели людей до зубожіння. Ляшко та його колеги переконані: стабілізація в країні має відбуватися шляхом розвитку виробництва, створення робочих місць, подолання безробіття, підвищення зарплат, зменшення податків, а не за рахунок проїдання чергових траншів кредиту МВФ та затягування пасків на тих, хто й так бідує.

«Радикальна партія виступає за повне перезавантаження уряду та зміну економічного курсу, щоб кожна людина в країні відчула результат реформ, який можна буде «намазати на хліб», — зазначив заступник лідера Радикальної партії з економічної політики Віктор Галасюк.

Чималим досягненням радикалів є виграна справа проти Президента Порошенка. Вперше в історії суд за позовом Олега Ляшка визнав незаконною бездіяльність Президента у питанні оновлення складу ЦВК. Також суд задовольнив iще один позов радикалів, визнавши, що голосування за зняття недоторканності з нардепа Мосійчука відбувалося з грубим порушенням закону.

«Виграні справи є одночасно і успіхом, і розчаруванням, бо свідчать про систематичні порушення Конституції з боку влади», — зізнався Олег Ляшко.

Сьогодні одним iз головних завдань Радикальної партії Ляшко бачить захист українців у питанні тарифів. Ляшка розізлило те, що чиновники знайшли можливість iз Нового року знизити ціну на газ для потреб компаній олігархів до 5000 грн. за тисячу кубів, натомість українці, як і раніше, змушені сплачувати 7300. Тож радикали внесли до Верховної Ради законопроект про доручення уряду зменшити ціну на газ для комунальних потреб населення до 3000 гривень за тисячу кубів.

«Досить балачок. Проблема не вирішена. Людина має заплатити за двокімнатну квартиру 2000-2500 грн. Це просто катастрофа, враховуючи те, що ця сума перевищує рівень зарплати чи пенсії більшості українців», — констатував радикал.

І це сьогодні є чи не найбільшою бідою українців, переконаний Ляшко. За його словами, якщо влада не вирішить цю проблему найближчим часом — народ винесе її на вилах.