Їх знову вісімнадцять

29.01.2016

Позавчора новопризначені судді Конституційного Суду Віктор Кривенко, Віктор Колесник та Володимир Мойсик зачитали з трибуни Верховної Ради присягу в присутності Президента Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка, голови КСУ Юрія Бауліна та голови Верховного Суду Ярослава Романюка. Тим самим була повністю дотримана процедура вступу на посаду і троє суддів КСУ приступили до виконання своїх обов’язків.

Отже, склад Конституційного Суду знову укомплектований повністю — рішення ухвалюватимуть 18 суддів (нагадаємо, що по шість суддів призначають Президент, Верховна Рада та з’їзд суддів). Утім у судді КСУ Петра Стецюка ще в минулому році сплив дев’ятирічний термін перебування на посаді. Оскільки цей суддя призначався за квотою парламенту, нардепи мають найближчим часом обрати нового суддю шляхом таємного голосування.

Серед трьох нових носіїв конституційної мантії лише 60-річний Віктор Кривенко був обраний суддею КСУ ще 13 листопада 2015 року на 13-му з’їзді суддів України (в минулому пан Кривенко був одним із членів суддівської колегії Верховного Суду, яка прийняла історичне рішення про повторне голосування на президентських виборах 2004 року, на яких переміг Віктор Ющенко. — Авт.). Двоє інших суддів КСУ — 55-річний Віктор Колесник та 58-річний Володимир Мойсик — були призначені на ці високі посади за президентською квотою.

Пан Колесник — відомий науковець, професор кафедри конституційного права Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого. Рада Європи залучала професора Колесника як експерта з підготовки звіту про відповідність українського законодавства Європейській конвенції про захист прав людини.

Утім з усіх трьох нових суддів КСУ саме Володимир Мойсик є найбільш відомою публічною персоною, оскільки не лише пройшов кар’єрний шлях від судді райсуду до судді Верховного Суду, й був депутатом трьох скликань, радником Президента Віктора Ющенка тощо. Після Революції гідності пан Мойсик став головою новоствореної Тимчасової спеціальної комісії з перевірки суддів.

«Дякую Президентові України за цю довіру, своє головне завдання на посаді судді Конституційного Суду вбачаю у забезпеченні верховенства Конституції України, захисті конституційного ладу держави, конституційних прав та свобод людини і громадянина», — зазначив у коментарі «УМ» суддя КСУ Володимир Мойсик.

За словами Володимира Романовича, «суспільство очікує від Конституційного Суду якихось резонансних рішень», утім колишній народний депутат додає: «щоб у нас було менше роботи, законодавці мають краще працювати».