Сніговий Армагеддон

26.01.2016
Сніговий Армагеддон

У Нью-Йорку та інших штатах країни почали скасовувати обмеження на рух транспорту, запроваджені через снігову бурю на східному узбережжі, повідомляє «Радіо «Свобода». Мости й тунелі Нью-Йорка відкрили для проїзду ще 24 січня, громадський транспорт також поступово відновлює роботу. Втім обмеження на авіаперельоти залишаються. Вчора у Вашингтоні школи та держустанови ще були зачиненими, Палата представників Конгресу США не проводитиме голосувань до першого лютого. А в передмістях навчання у школах не буде й сьогодні.

Надзвичайний стан був оголошений в 11 штатах і окрузі Колумбія через потужну хуртовину минулими вихідними. Повідомляли про те, що стихія зачепила понад 85 мільйонів людей, паралізувала майже весь схід США, а агенція «Ассошiейтед пресс» повідомила про щонайменше 30 смертей, пов’язаних зі сніговою бурею.

Тепер мешканці східного узбережжя викопують зi снігових завалів автомобілі та чистять дороги. У п’яти штатах рівень снігу сягнув 91 сантиметра. Найбільше снігу випало в Гленгарі в Західній Вірджинії — 106 сантиметрів. Для Нью-Йорка шторм став другим за рівнем масштабності снігопадом від початку спостереження, тобто з 1869 року. У Центральному парку в Нью-Йорку в суботу, коли опади після двох днів припинилися, було 68 см снігу. Цей рівень ледь не перевищив рекорд, зафіксований у лютому 2006 року. Водночас це стало рекордом дня для міста. Без електрики залишилися сотні тисяч людей. Шторм, який назвали Snowmageddon та Snowzilla («СнігоАрмагеддон» та «СнігоГодзілла») послабшав та попрямував до Атлантичного океану. Водночас місцева влада закликає людей не виїжджати на дороги, поки їх не очистять снігоприбиральні машини. Мер Нью-Йорка Білл де Блазіо закликав людей залишити свої засипані снігом автомобілі на тиждень і написав у «Твіттері», що місто тепер «відновлюється». Вчора скасували сотні авіарейсів, хоча низка аеропортів працює. Загалом від початку вихідних відклали майже 12 тисяч рейсів.

Американці швидко оговтуються після найсильнішої за кілька десятиліть снігової бурі й користуються незвичною погодою, аби вдосталь розважитися. На санчатах катаються навіть на Капітолійському пагорбі у Вашингтоні, просто поруч із Білим домом. Дійсно, що трагічне часто межує з комічним. Із Гонконгу також повідомляють, що вихідними сталася «стихійна катастрофа» — температура опустилася до... плюс трьох градусів за Цельсієм. Мешканці колишньої британської колонії не призвичаєні до таких низьких, як для них, температур. Востаннє такі «холоди» приходили 60 років тому. Оскільки люди не мають зимового одягу, помешкання не опалюються, то влада була змушена закрити школи та дитсадки.

А ТИМ ЧАСОМ...

На додаток до снігопадів 24 січня неподалік від південно-західного узбережжя Аляски стався ще й сильний землетрус магнітудою 7,1 бала. Епіцентр земних поштовхів перебував за 261 кілометр на південний захід від Анкоріджа — найбільшого міста Аляски, з 300-тисячним населенням. Вогнище землетрусу перебувало на глибині 127,8 кілометра. Сейсмологи називають такі землетруси «проміжковими». Від них здригається лише земна кора на глибині від 80 до 300 кілометрів, але вони не завдають шкоди на поверхні планети.

Ще один сильний землетрус силою 6,6 бала за шкалою Ріхтера стався вчора у Середземному морі між узбережжями Марокко та Іспанії. Поштовхи зафіксували о 5:22 ранку за місцевим часом на глибині 33 кілометри під поверхнею моря. Їх відчули в усіх містах півдня Іспанії. Люди в піжамах вискакували з домівок. На будинках пошкоджені плитка чи балкони, але повідомлення про жертви не надходили. У південній іспанській області Андалузія попередній землетрус силою 4,9 бала стався минулого четверга.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>