НОВИНИ ПЛЮС

26.01.2016

Чорнобиль у піснях Onuka

Гурт Onuka записав міні-альбом Vidlik, який стане першим релізом нового однойменного лейблу, заснованого в січні 2016 року. В альбом увійде 4 треки українською та англійською мовами. Авторами музики стали Ната Жижченко та Євген Філатов. Тексти написала Ната Жижченко. В одній із пісень використано фрагмент вірша київського стріт-арт художника Єжи Коноп’є. На створення міні-альбому музикантів надихнула Чорнобильська катастрофа.

«Тема Чорнобиля цікавила мене з глибокого дитинства, — прокоментувала лідерка Onuka  Ната Жижченко. — Скільки себе пам’ятаю, це слово постійно лунало у нас вдома. Одна з причин такої пильної уваги пов’язана з тим, що мій тато був одним з ліквідаторів наслідків аварії на АЕС. Навіть моя дипломна робота в інституті була присвячена впливу Чорнобильської катастрофи на культуру Полісся. Чим старшою я ставала, тим вагомішою мені здавалася ця подія. Я регулярно їжджу в зону відчуження, і це місце, чесно кажучи, є для мене одним із кращих на землі. Я завжди відчуваю там особливий приплив натхнення, до мене приходять нові ідеї, а емоції та враження, отримані під час чергової вилазки, ще довго підживлюють і дають поживу для роздумів. Я виношувала нові пісні дуже довго, мені хотілося вкласти в них максимум. Мені здається, проблема Чорнобиля, як і раніше, дуже актуальна, незважаючи на те, що в суспільстві та в ЗМІ вона давно пішла на периферію».

Тексти Малевича

У Києві знайдено невідомі тексти 1920—1930 років художника-авангардиста, одного з основоположників супрематизму Казимира Малевича. Про це повідомила арт-менеджер і дослідниця творчості художника Тетяна Філевська. Вона розповіла «Громадському радіо», що матеріали зберігалися в домашньому архіві Мар’яна Кропивницького, який як асистент стенографував виступи Малевича в Києві. Серед іншого знайдено протоколи виступів Малевича про плани розробки дослідного експериментального кабінету в Київському художньому інституті, міркування з проблем освіти художників, створення нової академії мистецтв. Чотири зі знайдених п’яти текстів раніше ніколи ніде не друкувалися. Їх планують опублікувати в лютому 2016 року до конференції «Малевич у Києві».

Нагадаємо, Казимир Малевич народився у Києві 23 лютого 1879 року.